USD 39.62 39.95
  • USD 39.62 39.95
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

26 травня: свята, події, факти. День рудих та перший бій за Донецький аеропорт

26 Травня 2022 00:00
Сьогодні – Всесвітній день рудих. Перша подія відбулася 2005 року. На фестиваль щороку з’їжджаються рудоволосі красені та красуні з усіх куточків планети. Вважається, що всі рудоволосі жителі Європи – нащадки кельтів. Проте деякі історики стверджують, що вони пішли від неандертальців, які мешкали на цій території понад 10 тисяч років тому.

А ще 26 травня – Всесвітній день Дракули. Щорічна подія, яка присвячена відомому на увесь світ монстру – вампіру графу Дракулі. Дату обрали на честь виходу першого роману Брема Стокера під назвою «Дракула» (1897 рік).

Також 26 травня – Всесвітній день товару (World Product Day). Щороку припадає на останній четвер травня. Головна мета події – поділитися з простими споживачами особливостями виробничого процесу різних товарів.

Сьогодні в православ’ї шанують пам’ять святої Глікерії. Вона жила в II столітті і відрізнялася надзвичайною побожністю. За вірність християнству та Господу їй відрубали голову. Наказав зробити це імператор Марк Аврелій. Мученицька смерть діви Глікерії прославила Бога в Гараклеї – місті, де свята проживала. Через деякий час там побудували церкву на її честь.

26 травня День ангела відзначають: Юрій, Макар, Сергій, Юхим, Георгій, Олександр, Василь, Ірина.

Народилися

Цього дня народилися французький письменник, старший із братів Гонкурів Едмон Де Гонкур, американська балерина, одна з основоположниць танцю модерн, дружина поета Єсеніна Айседора Дункан, український радянський фізик, син українського поета-демократа Павла Грабовського, творець радянської електронної системи передачі рухомого зображення на відстань Борис Грабовський, радянський льотчик Георгій Байдуков, американський лікар, прибічник евтаназії Джек Кеворкян (умертвляв безнадійно хворих пацієнтів за їхнім бажанням), радянський, український і російський письменник, публіцист, головний редактор перебудовного «Огонька», журналів «Ранок», «Всесвіт», газети «Бульвар» Віталій Коротич, радянський кінорежисер Олександр Павловський («Трест, який луснув», «Зелений фургон», «І чорт із нами»), російська естрадна співачка, уродженка Львова Анжеліка (Марія) Варум, український політик і журналіст, член Партії регіонів, народний депутат V-VI скликань Олена Бондаренко, український актор і телеведучий Богдан Бенюк, український музикант, лідер і вокаліст гурту «Друга ріка» Валерій Харчишин.

Події

1093 – половці розбили руське військо в битві на річці Стугна.

1648 – 15-тисячна козацька армія Богдана Хмельницького розгромила 18-тисячну польську армію Миколая Потоцького в битві під Корсунем.

1805 – у Міланському кафедральному соборі Наполеон I коронувався на монарха Італії. Перед цим він був президентом Італійської республіки.

1868 – остання публічна страта в Англії.

1895 – під час архиєрейської візитації Білого Каменю митрополит Сильвестр (Сембратович) освятив наріжний камінь під нову муровану церкву (храм освячено у 1901 митпрополитом Андреєм Шептицьким.

1908 – в Персії англійський бізнесмен Вільям Д’арсі почав видобувати першу на Близькому Сході нафту.

1918 – Тифлісі (нині – Тбілісі) проголошено незалежність Грузії, котру вона втратила восени 1921 року після окупації країни більшовиками.

1928 – на засіданні ФІФА було прийнято рішення проводити раз на чотири роки чемпіонати світу з футболу.

1943 – уряд Англії дозволив церквам вільно дзвонити у дзвони. Заборона на дзвін був введена з початком війни у 1939 році

1953 – почалося Норильське повстання політв’язнів.

1994 – у місті Альтос де Чавон у Домініканській Республіці відбулось таємне одруження Майкла Джексона і Лайзи Марі Преслі, єдиної дочки Елвіса Преслі. Шлюб був розірваний через 20 місяців за ініцативою Преслі із-за «непримиренних суперечностей».

2014 – відбувся перший бій за Донецький аеропорт, українські війська вибили проросійських бойовиків з обох терміналів аеропорту.

2018 – у Києві на стадіоні «Олімпійський» у фінальному матчі Ліги чемпіонів УЄФА мадридський «Реал» з рахуноком 3-1 переміг команду «Ліверпуль». Для іспанської команди і її тренера Зінедіна Зідана ця перемога стала унікальним досягненням – вони першими в історії тричі поспіль виграли головний футбольний клубний турнір Європи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus