USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.90

31 жовтня: свята, події, факти. Міжнародний день економії та випробування першої водневої бомби

31 Жовтня 2022 00:00
Сьогодні в світі відзначають Всесвітній день міст, Міжнародний день економії, Міжнародний день Чорного моря, Всесвітній день заощаджень.

Сьогодні святкують в Канаді – День ЮНІСЕФ, в США – День засновників руху дівчаток-скаутів, Ніч жебраків, День маскараду, День магії, День яблука в карамельній глазурі, День підвищення психічної енергії, День дверного дзвінка, День жарту «Тук-тук», День вирізання гарбуза, в Ірландії – Свято закінчення збирання врожаю «Самайн», в Перу – День креольської музики, в Індії – Національний день єдності, в Бразилії – День Сасі-Перері, в Камбоджі – День народження короля-батька, в Буркіна-Фасо – День мучеників, в Казахстані – День соціального працівника, в Киргизстані – День місцевих спільнот, в Австралії – День бабусь і дідусів, в Еквадорі – День національного герба, в Норвегії – День покаяння.

Православна церква 31 жовтня вшановує пам’ять святого Луки. Інші назви свята: «Лука», «День святого Луки», «Лука голодний». Особливою стравою в цей день була цибуля. Було прийнято молитися святому Луці про добрі стосунки в родині, про пораду і любові між чоловіком і дружиною. До нього також зверталися за допомогою рибалки і городники.

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата, Юліана, Гаврило, Давид, Юліан, Семен.

31 жовтня народилися голландський художник-портретист («Дівчина з вином», «Келих вина») Ян Вермер, англійський поет Джон Кітс, французький художник Анрі Реньо, французький письменник, мандрівник Луї Жаколіо, український військовий діяч Марко Безручко, військовий і політичний діяч Китаю Чан Кайші, мовознавець, літературознавець Зиновія Франко, українська письменниця, актриса Діамара Камілевська, американський комедійний актор Роб Шнайдер, голландський футболіст та тренер Марко ван Бастен, швейцарський автогонщик, пілот Формули-1 Себастьєн Буемі, український музикант Дмитро Шуров, український хокеїст Олег Шафаренко, український боксер Сергій Дерев'янченко.

Події

1517 – чернець-августинець, філософ і теолог Мартін Лютер оприлюднив 95 тез проти індульгенцій.

1625 – почався штурм поляками Куруківського козацького табору.

1815 – британець Гемфрі Деві запатентував шахтарську лампу.

1864 – Невада стала 36-м штатом США.

1902 – прокладений перший телеграфний кабель через Тихий океан – з Канади в Австралію.

1903 – у Парижі відкрито перший Осінній салон, створений на противагу консервативному Паризькому салону.

1941 – на горі Рашмор (США) завершене спорудження найбільшого пам’ятника світу – 18-метрові голови чотирьох президентів.

1952 – у Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.

1956 – американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, яка приземлилася на літаку на Південному полюсі.

1961 – почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція – Придніпровська ГЕС.

1968 – президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Демократичної Республіки В’єтнам.

1973 – Собор єпископів Української Автокефальної Церкви прийняв постанову про єдність Української Православної Церкви.

1984 – прем’єр-міністр Індії Індіра Ганді була вбита своїми сикхськими охоронцями.

1992 – Папа Римський Іван Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту і був змушений зректись своїх поглядів під тиском суду інквізиції.

1995 – Верховна Рада України ухвалила Закон України про приєднання до Статуту Ради Європи.

1999 – у другий тур президентських виборів в Україні пройшли Леонід Кучма і Петро Симоненко.

2011 – згідно з розрахунками Фонду народонаселення ООН, на землі народився семимільярдний житель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus