USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

31 жовтня: свята, події, факти. Святкування Хелловіна та перший телеграфний кабель через Тихий океан

31 Жовтня 2021 00:00
Сьогодні в світі відзначаються Хелловін, Міжнародний день Чорного моря, День книг для задоволення, Міжнародний день хокейного воротаря, День темної матерії, Всесвітній день економії, День «Налякай друга», Всесвітній день міст, День семи мільярдів.

В Україні – День автомобіліста і дорожника, в США, Канаді – День ЮНІСЕФ, в США – День засновників руху дівчаток-скаутів, Ніч жебраків, День маскараду, День магії, День яблука в карамельній глазурі, День підвищення психічної енергії, День дверного дзвінка, День жарту «Тук-тук», День вирізання гарбуза, в Ірландії – Свято закінчення збирання врожаю «Самайн», в Перу – День креольської музики, в Індії – Національний день єдності, в Бразилії – День Сасі-Перері, в Камбоджі – День народження короля-батька, в Буркіна-Фасо – День мучеників, в Казахстані – День соціального працівника, в Киргизстані – День місцевих спільнот, в Австралії – День бабусь і дідусів, в Еквадорі – День національного герба, в Норвегії – День покаяння.

Православна церква 31 жовтня вшановує пам’ять святого Луки. Інші назви свята: «Лука», «День святого Луки», «Лука голодний». Особливою стравою в цей день була цибуля. Було прийнято молитися святому Луці про добрі стосунки в родині, про пораду і любові між чоловіком і дружиною. До нього також зверталися за допомогою рибалки і городники.

Іменини сьогодні відзначають власники таких імен: Йосип, Юлій, Лука, Марина, Злата, Юліана, Гаврило, Давид, Юліан, Семен.

Народилися:

31 жовтня народилися голландський художник-портретист («Дівчина з вином», «Келих вина») Ян Вермер, англійський поет Джон Кітс, французький художник Анрі Реньо, французький письменник, мандрівник Луї Жаколіо, український військовий діяч Марко Безручко, військовий і політичний діяч Китаю Чан Кайші, актор, народний артист СРСР Анатолій Папанов, мовознавець, літературознавець Зиновія Франко, українська письменниця, актриса Діамара Камілевська, американський комедійний актор Роб Шнайдер, голландський футболіст та тренер Марко ван Бастен, швейцарський автогонщик, пілот Формули-1 Себастьєн Буемі, український музикант Дмитро Шуров, український хокеїст Олег Шафаренко, український боксер Сергій Дерев'янченко.

Події:

1517 – чернець-августинець, філософ і теолог Мартін Лютер оприлюднив 95 тез проти індульгенцій.

1625 – почався штурм поляками Куруківського козацького табору.

1815 – британець Гемфрі Деві запатентував шахтарську лампу.

1864 – Невада стала 36-м штатом США.

1902 – прокладений перший телеграфний кабель через Тихий океан – з Канади в Австралію.

1903 – у Парижі відкрито перший Осінній салон, створений на противагу консервативному Паризькому салону.

1941 – на горі Рашмор (США) завершене спорудження найбільшого пам’ятника світу – 18-метрові голови чотирьох президентів.

1952 – у Тихому океані США провели випробування першої водневої бомби.

1956 – американський адмірал Г. Дуфек став першою людиною, яка приземлилася на літаку на Південному полюсі.

1961 – почала діяти найбільша в СРСР теплова електростанція – Придніпровська ГЕС.

1968 – президент США Ліндон Джонсон оголосив про припинення бомбардувань Демократичної Республіки В’єтнам.

1973 – Собор єпископів Української Автокефальної Церкви прийняв постанову про єдність Української Православної Церкви.

1984 – прем’єр-міністр Індії Індіра Ганді була вбита своїми сикхськими охоронцями.

1992 – Папа Римський Іван Павло II оголосив рішення про церковну реабілітацію італійського астронома Галілео Галілея, який стверджував, що Земля не є центром Всесвіту і був змушений зректись своїх поглядів під тиском суду інквізиції.

1995 – Верховна Рада України ухвалила Закон України про приєднання до Статуту Ради Європи.

1999 – у другий тур президентських виборів в Україні пройшли Леонід Кучма і Петро Симоненко.

2011 – згідно з розрахунками Фонду народонаселення ООН, на землі народився семимільярдний житель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Всезнайко Показати IP 31 Жовтня 2021 00:09
З святом. Американські холуї святкують Хелловін.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus