USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.72 9.88

21 жовтня: свята, події, факти. Всесвітній день йододефіциту та відкриття Магелланової протоки

21 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає День різнокольорових парасольок, Всесвітній день йододефіциту, День балаканини чи День базіки, Міжнародний день начос (начос – популярна закуска мексиканського походження, чіпси з тортильї).

У Британії – День яблука, в Таїланді – День медсестер, у США – День єдності, День гарбузового чізкейку, День домашніх тварин для ветеранів, День рептилій, День «Перевірте свої ліки», День «Назад у майбутнє», День балаканини, в Лаосі – свято повного місяця, у Сербії – День пам’яті жертв Другої світової війни, у Гондурасі – День Збройних сил, на Маршаллових островах – День згоди, в Узбекистані – День державної мови, в Єгипті – День Військово-Морських сил, у Сомалі – День революції, в Індії – День пам’яті поліцейських, у Бурундії – День пам’яті президента Ндадайє.

Православна церква 21 жовтня вшановує пам’ять преподобного Трифона, архімандрита, і преподобної Пелагії Антіохійської. У народі день назвали Пелагея і Трифон. У цей час наближення зими ставало все більш відчутним. Люди активно готувалися до холодів.

Іменини сьогодні у Пелагеї, Таїсії, Марії, Трифона, Надії, Урсули, Павла, Гіларія, Тетяни, Миколи, Дмитра та Петра.

20 жовтня народилися шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій Альфред Нобель, чилійський учений, книгознавець, бібліограф, який зібрав бібліотеку рідких книг в 40 тисяч томів та подарував їх Національній бібліотеці Чилі, Хосе Торібіо Медіна, англійський диригент угорського походження, лауреат 32 нагород «Греммі» Георг Шолті, українсько-американський композитор, диригент, музичний діяч Вірко Балей, ексбасист американської групи Queens Of The Stone Age Нік Олівері, український хокеїст Андрій Срюбко.

Події

1056 – диякон Григорій вивів першу літеру. В історію рукопис увійшов під назвою «Остромирове Євангеліє». Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов’янських рукописних книг. Її 294 аркуші прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.

1520 – Фернан Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами, названу згодом його іменем.

1596 – укладена Берестейська унія, відповідно до якої єпископи православної церкви на територіях Речі Посполитої визнали над собою владу Папи Римського.

1665 – українські козаки на чолі з гетьманом І. Брюховецьким підписали Московські статті, за якими визначалися взаємини козаків з Московським царством.

1805 – Трафальгарський бій, в якому британський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот.

1879 – американський винахідник Томас Едісон випробував свою першу лампу розжарювання з вугільною ниткою.

1897 – у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

1921 – Василь (Липківський) висвячений на митрополита УАПЦ.

1933 – Микола Лемик за наказом ОУН виконав атентат у радянському консульстві у Львові на знак протесту проти Голодомору – вбив начальника канцелярії консульства, чекіста О. Майлова.

1940 – почався переїзд урядових установ Литовської РСР з Каунаса до нової столиці – Вільнюса.

1944 – у «Бермудському трикутнику» загадково зник екіпаж кубинського судна «Рубікон».

1950 – набрали чинності Женевські конвенції про захист жертв війни.

1966 – у Вельсі відбулась Аберфанська катастрофа – трагічний зсув вугільного терикону на прилегле село.

1991 – здійснений перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

1993 – на Всеукраїнському Православному Соборі Володимир Романюк обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України.

1995 – Помісний Собор Української Православної Церкви Київського патріархату обрав патріархом Київським і всієї Руси-України митрополита Київського Філарета (Денисенка).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus