USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 42.60 42.90
  • PLN 9.75 9.90

4 години обіду та гнучкий графік: які нові умови праці підготували для українців

1 Липня 2019 21:49
Тривала сієста і офіційна робота в 14 - у найближчій перспективі це може стати реальністю. Президент Володимир Зеленський ще кілька місяців тому критикував чинний Кодекс законів про працю, а Європейська Бізнес Асоціація неодноразово закликала змінити його.

У Верховній Раді лежить оновлений Трудовий кодекс - законопроект №1658, який може змінити відносини між роботодавцями й працівниками. Залишилося тільки ухвалити його в другому читанні - про це знову заговорили народні обранці. Крім того, кілька днів тому в Мінсоцполітики опублікували законопроект, який теж готує нововведення для працівників.

Що чекає офіційно працевлаштованих українців - в матеріалі NEWSONE.

Кодекс застарів, несіть новий

Нинішній КЗпП зовсім застарів: ухвалили його ще в 1971 році. Його неодноразово міняли, але не глобально. І зараз назріли нові зміни, адже став популярний фріланс: коли людину не оформляють в штат, але вона виконує деякі роботи для компанії. Існує й таке поняття, як аутсорсинг, коли деякі види робіт одна компанія передає іншій. Також є аутстафінг, коли працівника компанії, що замовили послугу, оформляють в компанію, яка цю послугу виконує.

Зараз всі ці види робіт, по суті, не захищені. Працюючи на аутсорингу без договору, ви ризикуєте. Кодекс не йде в ногу з часом - читаючи його, ми стикаємося з такими термінами, як "виробничий побут", що давно не актуальні.

Досі немає можливості для дистанційної роботи, незважаючи на величезний попит на такий вид діяльності і серед працівників, які не хочуть витрачати час на зайві пересування в офіс і з офісу, і для роботодавців, яким зручно не виділяти додаткові робочі місця. Не прописані умови й для тих працівників, які займаються важкою фізичною працею.

Також КЗпП України гарантує рівність трудових прав громадян, але в зазначеному списку параметрів мова про вік не йде. Тому в оголошеннях спостерігаємо критерій "тільки від 20 до 40 років". Через це безліч кваліфікованих співробітників залишається "за бортом" ринку праці. Заборона ж на дискримінацію за статевою ознакою в кодексі прописана, але відстоювання прав в цьому аспекті - дуже складне завдання.

Потрібно отримати підтвердження на папері про те, що вам відмовили в роботі, і, як можна здогадатися, зробити це на практиці майже неможливо. Практично не приносять користі обговорення таких суперечок на спеціальних комісіях, створення яких прописано в кодексі. Найчастіше працює лише безпосереднє звернення до суду. І навіть при наявності державних інспекторів, роботодавці часто уникають відповідальності за порушення прав найнятих працівників.

Недоліки в кодексі є не тільки для працівників, а й для роботодавців. Захист їхніх прав записано поверхнево, на відміну від захисту прав працівників. У багатьох суперечках працівник захищений, навіть якщо він не правий. Звільняти співробітників доводиться "за їхнім власним бажанням", побоюючись судових процесів. Багато роботодавців, не бажаючи зв'язуватися з такими проблемами при офіційному працевлаштуванні, пішли "в тінь" і відмовляються оформляти робітників офіційно.

Треба відзначити, що у нашого кодексу є й плюси. Наприклад, якщо порівняти його з законодавством Європейського союзу, то виявиться, що у нас норма роботи в тиждень - на 8 годин менша, ніж в ЄС. І відпочивати ми повинні не менше 42 годин на тиждень, а це майже в два рази більше, ніж встановлено для європейців. Також в Європі, наприклад, перерву на обід не можуть взяти ті, у кого зміна менше шести годин.

Що в пропонованому кодексі

Відпустка, обід і робота на відстані

Головне нововведення, яке повинно порадувати українців, - збільшення тривалості відпустки. Тепер вона становитиме не 24, а до 28 календарних днів. Насправді, це ще не найбільша прибавка. Французи, наприклад, виходять у відпустку на 35 днів. За свій рахунок можна відпочивати всі ті ж 30 днів на рік, що й раніше.

Ще один плюс - великий обід. Якщо люди працюють на спеці або в офісі без кондиціонера, їм можуть виділяти не максимально встановлені зараз дві години обіду, а чотири - за їхнім бажанням. Правда, потрібно розуміти, що робочий день теж збільшиться приблизно до 12 годин замість 8.

З'являється довгоочікуване поняття "праця на дому". Єдині умови: працівник повинен працювати в санітарних умовах. Більш того, вам повинні будуть відшкодувати використання обладнання, за яким будете працювати, а також комунальні витрати.

Новий трудовий договір при зміні місця роботи можна буде укладати заздалегідь, ще до звільнення звільнитеся. І важлива вимога - він повинен бути тільки письмовим.

"Це нормальна практика, коли у бухгалтера, наприклад, який працює на непостійній основі, є можливість виконувати свої функції віддалено. І дуже добре, що в законі прописана можливість укладати письмовий трудовий договір. Коли договір укладається за допомогою подачі заяви, наказу, він може бути визнаний нікчемним, адже в ньому можуть бути не дотримані деякі умови. Наприклад, може бути не прописано чіткий час роботи, може не бути інших деталей. Письмовий трудовий договір - це додатковий захист в суді ", - каже керуючий партнер в Bires Law Firm Роман Шахматенко.

Зараз компанії можуть випробовувати кандидата три місяці. Цей термін буде скорочений до одного. Якщо після закінченню випробувального терміну співробітника не хочуть приймати, йому повинні сказати про це за три дні.

Випробувального терміну для неповнолітніх взагалі не буде. Як, втім, і для вагітних, інвалідів, матерів дітей до трьох років, і для тих, хто повертається на роботу після армії. Тим, хто виграв конкурс на посаду серед інших претендентів, або пройшов стажування, його теж влаштовувати не будуть. І найцікавіше: якщо ви закінчили профільний ВНЗ, вас повинні прийняти відразу, без підготовки. Також випробовувати не повинні тих, хто буде працювати на посаді всього два місяці.

Роботу - всім віковим категоріям

У Трудовий кодекс все ж включили норму про заборону дискримінації. Вагітним не зможуть відмовляти в працевлаштуванні і знижувати зарплату. Те ж стосується і самотніх матерів з дітьми до 14 років. Якщо вагітній призначили обстеження на робочий час, їй повинні дати можливість його пройти без втрат в зарплаті. Матерям дітей до 15 років дозволять працювати вночі, якщо вони підпишуть документ.

Про дискримінацію за віком все ж таки не забули. А враховуючи, що пенсійна реформа передбачає підвищення пенсійного віку, це питання особливо актуальне. Правда, чи запрацює це на практиці краще, ніж зараз - невідомо. Якщо ж ви вважаєте, що вас дискримінували, ви маєте право звернутися до суду. Потрібно навести факти наявності дискримінації, а роботодавцю доведеться доводити їх відсутність.

"Роботодавець буде зобов'язаний за письмовим запитом письмово обгрунтувати людині, чому він не взяв її на роботу, вказати, за якими критеріями вона йому не підходить. Якщо ж ця відмова буде голослівною, можна буде звернутися до суду, обґрунтувати, що справа була в надуманих умовах, а не в професійних якостях. Тоді вас повинні будуть прийняти на роботу", - каже адвокат Юрій Білоус.

Щоправда, з реалізацією тут - все ті ж складності.

"Звичайно, на практиці роботодавець все одно може не видати такий документ. Такі проблеми є в усьому світі, і поки ніхто не придумав, як їх вирішити. Так само, як і проблеми з прихованим працевлаштуванням", - говорить Шахматенко.

Підліткам, які захочуть працювати, пощастить. Договір можна укласти навіть з 14-річними. Це зручно для музикантів і акторів реклами. Працювати вони зможуть, якщо це не буде шкодити навчанню та здоров'ю. Щоправда, для роботодавця сумнівна норма про те, що звільнити неповнолітніх не можна буде - хіба що ліквідувати своє підприємство.

Звільнення

Попереджати вас про звільнення при скороченні роботодавцю необхідно буде вже не за два місяці, а за чотири. Це стане подушкою безпеки. Тим, хто пропрацював на підприємстві від п'яти до 10 років, заплатять дві зарплати, більше 10 - три.

Також полегшили ситуацію для роботодавців. Боротьба з противниками вакцинації виходить на новий рівень. Якщо людина не хоче проходити медогляд і робити медичне щеплення, її можна звільнити. Працівник також покинете свій пост, якщо роботодавець виявить, що ви не відповідаєте займаній посаді, або якщо вас не було на роботі 3 години без поважної причини. Через поганий стан здоров'я також можна втратити свою посаду: якщо за такої ось поважної причини не з'являєтеся на роботі чотири місяці.

Якщо ви систематично не виконуєте обов'язки, вас теж звільнять. І, звичайно, вагома підстава - крадіжка. Що стосується дрес-коду, то цей параметр в причини для звільнення, всупереч різним прогнозам, так і не внесли. За порушення таких корпоративних стандартів на законодавчому рівні поки не карають. Так що штрафи і навіть звільнення можна оскаржити.

Також працівника можуть звільнити за розголошення конфіденційної інформації, яке може завдати репутаційні збитки компанії. З такою нормою багато українців стикаються вже зараз - в договорах прописують штрафи в 100-200 тисяч гривень. Але поверхневий термін "конфіденційна інформація" створює небезпеку для співробітника - за розголошення можуть порахувати чи не що завгодно.

І ось тут з'являється особливо цікава обставина. У журналістських матеріалах стали з'являтися припущення, що за тих, хто підписав договір тепер зможуть стежити в формі аудіо та відео фіксації. Юристи розповідають, що насправді це є вже зараз. Але основний закон, Конституція, гарантує кожному громадянину країни захист від незаконного відеоспостереження. Якщо в офісі є камера, це повинні написати в трудовому договорі і повідомити вас. Правда, так часто не роблять.

"Мої роботодавці якраз спиралися на норму про спостереження. Мене звільнили, прочитавши мої листування в соцмережі, в яких ми з ще парою колег скаржилися на начальство. Я був в шоці, оскільки вважав, що було порушено таємницю особистого листування, але начальник стверджував, що він орендує мій час, а значить може спостерігати за процесом моєї роботи у відведений час", - розповів журналіст одного з українських телеканалів, який побажав залишитися анонімним.

Насправді, уникнути стеження можна - якщо ви спочатку відмовитеся підписувати договір про розголошення інформації. Вам повинні будуть надати іншу роботу. Але, якщо такої немає, здобувачеві нічого не залишиться, як продовжити пошуки.

"Запасний" законопроект і кроки до поліпшення

У Мінсоцполітики крім нового Трудового кодексу пропонують законопроект, норми якого схожі з описаними. Пропонується три режими роботи: гнучкий графік, віддалена робота, самостійна організація робочого часу.

Гнучкий графік можна використовувати як при вступі на посаду, так і після. В такому випадку, людина не буде залежати від внутрішнього розпорядку дня і просто певний фіксований час повинен буде знаходитися на роботі. Робочий день можна поділити на різні частини. Прописали, що цей варіант не підходить для торгівлі, розвантажувальних робіт, транспорту. Він ніяк не впливає на оплату праці та на норму роботи - 40 годин на тиждень.

Переважне право на такий вид роботи, згідно із законопроектом, можуть отримати батьки дітей з інвалідністю. Керівники ж у будь-якому випадку можуть самі планувати свій робочий час - це самостійна організація.

Дистанційна робота прописана так, як і в запропонованому Трудовому кодексі. Передбачається, що вона буде корисна для журналістів, айтішників, юристів. У цьому законопроекті також прибрали правило про обід не більше 2 годин.

З огляду на затягування з новим Трудовим кодексом, у цього законопроекту може бути більше шансів на успіх, ніж у попереднього, вважають юристи.

"Новий Трудовий кодекс потрібний. Його ретельно напрацьовували, створювалися цілі робочі групи, пропонувалися і восьмигодинні, і шестигодинні робочі дні. Тому це таке складне питання. Думаю, у нового законопроекту шансів більше", - говорить Шахматенко.

Юристи Bires Law Firm розповіли, як поліпшити Трудовий кодекс.

1. Прописати критерії прихованого працевлаштування. Американці борються з цією проблемою близько 150 років: виділяють критерії, які показують, що люди є співробітниками компаній. На підставі тесту визначають, чи знаходиться співробітник під контролем наймача. У нас подібну ініціативу хотіли впровадити для ФОПів, але від ідеї відмовилися.

2. Поняття "аутстафінг" є в Податковому кодексі. Необхідно прописати на законодавчому рівні, що це означає, розмежувати аутстафінг та аусорсінг.

3. Спростити процедуру звільнення, знайти "золоту середину". Щоб і роботодавцю було простіше звільняти людину, і в той же час, не можна було вигнати її, закидавши завданнями, які вона не зможе виконати.

4. Трудові книжки все ще залишаються в силі, згідно з описаними законопроектами. Ще в 2016 році міністр соціальної політики України Андрій Рева говорив, що вони нічого не значать. Необхідно скасувати їх, створити замість них електронний реєстр.

Порядок формування і зберігання особистих справ повинен бути змінений. Треба відмовитися від папок зі швидкозшивачами і перейти до діджіталізації.

В описаних законопроектах є і мінуси, й плюси. Деякі важливі питання так і не підняли, але є і нововведення, які можуть виявитися дуже корисними і важливими. Вони нічого не коштуватимуть, якщо роботодавці не будуть йти назустріч громадянам, наприклад, допускаючи їх до дистанційної роботи. Працівники ж повинні більш ретельно відстоювати свої права - у них для цього є всі можливості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Кодекс Показати IP 1 Липня 2019 22:28
Це все х@@ня. В нас як працювали неофіційно, так і далі будуть.
Джек до Кодекс Показати IP 2 Липня 2019 00:35
Нє блін,оформити тебе офіційно і платити за тебе ще 2000грн мінімум,непонятно за шо!я й так даю робоче місце,то за це мене ше нагінають.
Кодекс до Джек Показати IP 2 Липня 2019 09:58
2000 за те, щоб такі як Порох могли армію обкрадати і міліарди виводити...
Анонім Показати IP 1 Липня 2019 23:25
Які умови праці підготували у польщі для українців?
123 до Анонім Показати IP 2 Липня 2019 09:35
Ніякі, ти в Польщу на заробітки приїхав, то працюй, а не подобається їдь з віжки приїхав.
Vadym до Анонім Показати IP 6 Липня 2019 14:22
Полный соц пакет лечение отпуска с оплатой 80%. Вот через месяц уезжаю на закрытие сезона на море в Одессу на 3 недели компания в Польше дала отпуск оплачиваемый за который я сумму больше годовой пенсии в Украине. Вопрос, зачем мне вообще в своей стране работать ?
Хома Показати IP 2 Липня 2019 01:34
Конверти чи Кодекс? Хто переможе?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus