USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

4 вересня: свята, події, факти. День сексуального здоров’я у світі та День митного брокера в Україні

4 Вересня 2023 00:00
4 вересня 1991 року над будівлею Верховної Ради України було піднято синьо-жовтий прапор.

Також сьогодні в Україні – День митного брокера.

У світі відзначають День сексуального здоров’я та День тхеквондо.

У США – День газети і газетних перевізників, День праці, Національний день горіха макадамії, Національний день дикої природи, в Аргентині – День іммігранта, День секретарів та День коміксів, у Молдові – День працівника митної служби, у Вірменії – День рятувальника, у Чилі – Національний день вина, у Канаді – Національний день обізнаності про полікістоз нирок, у Болівії – Національний день охоронюваних територій.

Православна церква відзначає день пам'яті мучеників Агафоніка, Северіяна, Зенона та інших, Грузинської ікони Божої Матері.

Іменини святкують Олексій, Олександр, Опанас, Гавриїл, Василь, Іван, Ісакій, Іларіон, Макар, Федір, Михайло, Фелікс, Аріадна.

Народилися

Цього дня народилися французький письменник, політик і дипломат Франсуа Рене де Шатобріан, німецький композитор Джакомо Маєрбер, польський поет-романтик Юліуш Словацький, творець знаменитої мазі, радянський військовий хірург Олександр Вишневський, французький кінорежисер Крістіан-Жак (Крістіан Моде), американська співачка Бейонсе Ноулз, українська фехтувальниця Ольга Харлан.

Події

476 – лідер німецьких найманців на римський службі Одоакр скинув останнього імператора Західної Римської Імперії Ромула Августула. Традиційно ця дата вважається датою падіння Західної Римської імперії.

1837 – американський винахідник Семюел Морзе розробив електромеханічний телеграфний апарат для передавання і приймання повідомлень знаками (азбука Морзе).

1870 – після зречення Наполеона III, який здався в полон прусським військам після поразки біля Седана, Жюль Фавр і Леон Гамбетта проголосили в Парижі Третю республіку і сформували уряд національної оборони.

1884 – у Російській імперії скасовано автономію університетів.

1885 – у Нью-Йорку відкрилося перше в США кафе самообслуговування.

1886 – останній американський індіанець-воїн Джеронімо здався в Арізоні. Після ув'язнення він став фермером і радником армії США.

1888 – американець Джордж Істмен отримав патент на фотокамеру, яка працювала на плівці, скручувалась в рулон, і зареєстрував свою торгову марку «Кодак».

1918 – війська США висадилися в Архангельську для інтервенції в ході громадянської війни у Росії. До кінця інтервенції 174 солдати загинули.

1920 – головний отаман армії УНР Симон Петлюра затвердив «Інструкцію для військових агентів і для осіб, які їх заміняють», де вперше викладено концептуальні підходи до форм і методів діяльності військових аташе Української Народної Республіки.

1928 – затверджено новий український правопис («скрипниківський»), який діяв до 1933 року.

1965 – у київському кінотеатрі «Україна» під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків» відбувся мітинг протесту проти нової хвилі політичних репресій серед української інтелігенції.

1991 – над будівлею Верховної Ради у Києві вперше піднято синьо-жовтий стяг.

1996 – колумбійські партизани атакували державні воєнні бази у відповідь на засоби антикокаїнової війни в країні.

2017 – астрономи повідомили про виявлення чорної діри із середньою масою приблизно 100 тис. сонячних мас, що ховається в газовій хмарі у центрі Чумацького Шляху. Вони оцінюють її як другу за величиною чорну діру, коли-небудь виявлену в галактиці.

2018 – офіційно завершився мультсеріал Adventure Time.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus