USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

4 січня: події, факти, дні народження

4 Січня 2012 00:01
День народження 4 січня святкують заступник луцького міського голови, депутат Волинської обласної ради Василь Байцим (на фото), депутат Луцької міської ради Степан Цимбалюк і начальник управління Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду по Волинській області Олександр Давидюк.
Усім іменинникам «ВН» зичать міцного здоров’я, достатку й безмежної удачі.
Цього дня народилися визначний англійський фізик, математик і астроном Ісак Ньютон, німецький філолог, один із братів, відомих обробкою та публікацією казок із німецького фольклору Якоб Грімм, французький тифлопедагог, викладач, винахідник точково-рельєфного шрифту для сліпих Луї Брайль, італійський композитор Джованні Баттіста Перголезі, німецький астроном, який склав першу карту Місяця Вільгельм Бір, український мовознавець, лексикограф, педагог і громадський діяч Павло Житецький, український радянський російськомовний письменник, автор історичних творів («Чингісхан», «Батий») Василь Ян (Янчевецький), російський і грузинський художник та скульптор, народний художник СРСР, відомий «гіпермонументаліст» Зураб Церетелі, англійська й американська актриса театру, кіно і телебачення («Шлях героїну», «Молода Катерина», «Легенди осені», «Перший лицар», «Сабріна», «Сибірський цирульник», «Внутрішня імперія») Джулія Ормонд, російський кінорежисер, актор, сценарист і телеведучий вірменського походження Тигран Кеосаян («Бідна Саша», «Конвалія срібляста», «Заєць над безоднею»), американський боксер-професіонал Джон Руїс, український футболіст Григорій Ярмаш, український футболіст, півзахисник київського «Динамо» та юнацької збірної України Владислав Калитвинцев.
4 січня 1493 року Христофор Колумб почав шлях з Америки в Європу під час свого першого плавання.
1494 — виданий звід православних пісень «Осмогласник» — перша книга в південнослов'янських державах, надрукована кирилицею.
1919 — Рада Східної Галичини прийняла рішення про приєднання до України.
1943 – американський журнал «Тайм», підбиваючи підсумки 1942 року, назвав «людиною року» Йосипа Джугашвілі (Сталіна).
1948 — Після більше 60 років британської окупації Бірма (нині М'янма) проголошує незалежність і стає незалежною федеративною республікою. Главою уряду обрано У Ну, що виконував обов'язки прем'єр-міністра в перехідному уряді.
1951 — Війна в Кореї: війська КНДР за підтримки китайців повторно взяли Сеул.

1955 – ЦК КПРС видав постанову «Про дні пам'яті В. І. Леніна», в якій було сказано, що «доцільно відзначати пам'ять В. І. Леніна не в день його смерті, що накладає печать жалоби і скорботи, а в день народження В. І. Леніна – 22 квітня».
1970 — «Бітлз» востаннє працювали разом під час запису пісні Let It Be для однойменного альбому.
1985 – в одній із клінік північного Лондона народилася дівчинка у Кім Коттон – першої в світі сурогатної матері.
1992 – Україна встановила дипломатичні відносини з Польщею, Естонією та Китаєм. Албанія та Узбекистан визнали незалежність України.
2004 – як наслідок «революції троянд» президентом Грузії обраний Михаїл Саакашвілі.
2004 — марсоход «Спіріт» здійснив посадку на Марсі.
2010 — відкрито найвищий хмарочос у світі — Бурдж Дубай.
4 січня у світі відзначають День хіт-параду. У цей день 1936 року американський журнал Billboard вперше надрукував перелік грамплатівок, що найбільш розкуповувалися. Першим хіт-парад очолив джазовий скрипаль Джо Венуті з мелодією «Stop! Look! Listen!».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus