USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

5 листопада: свята, події, факти. Створення Королівства Польща та випуск гри «Монополія»

5 Листопада 2021 00:00
Цього дня світ відзначає День розглядання старих фотографій, Міжнародний день проектного менеджера, Міжнародний день стаута, Всесвітній день поширення інформації про проблему цунамі, Міжнародний день менеджерів-волонтерів.

У США – День рудих, День американського футболу, День «Чоловіки готують вечерю», в Індії – Свято заміжніх жінок «Карва Чаутх», у Вірменії – День розвідувальних військ, у Перу – День Пуно, в Британії – День Гая Фокса, у Панамі – День незалежності Колона.

Іменини у Якова, Миколи, Володимира, Олександра, Омеляна, Гната, Максима, Єлисея, Івана та Петра.

Народилися:

5 листопада на світ з’явилися український поет Яків Щоголев, український церковний діяч, науковець Атанасій Григорій Великий, ідеолог та діяч ОУН Дмитро Мирон-Орлик, англійська акторка Вів’єн Лі, французький співак і музикант Джо Дассен, шведський футбольний функціонер Леннарт Юганссон, український кінорежисер Кіра Муратова, український футболіст та тренер Олег Блохін, канадський рок-музикант, гітарист Браян Адамс, український футболіст Олег Шелаєв, український боксер, олімпієць Максим Третяк.

Події:

1625 – підписано Куруківську ординацію.

1913 – Велика Британія анексувала Кіпр і разом з Французькою республікою оголосила війну Османській Імперії.

1916 – імператори Німеччини і Австро-Угорщини проголосили створення Королівства Польща.

1935 – випущена настільна гра «Монополія».

1953 – у Києві офіційно відкрили міст імені Євгена Патона – першу в світі суцільно зварену конструкцію (зроблену лише за допомогою зварювання, без використання з’єднувальних матеріалів).

1963 – відкрили станції київського метрополітену «Політехнічний інститут» і «Завод «Більшовик»» (тепер «Шулявська»).

1964 – відкриття тролейбусного руху в Чернігові.

1965 – відкриті станції київського метрополітену «Гідропарк», «Лівобережна» та «Дарниця», а також електродепо «Дарниця».

1971 – відкриті станції київського метрополітену «Святошино», «Нивки» і «Жовтнева» (зараз «Берестейська»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus