USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

5 реформ МВС

4 Квітня 2015 18:39
У МВС взялися за реформи. Зокрема планується збільшення розміру застав, реформа МРЕВ та "гібридна" система нарахування штрафів. Про це інформує Espreso.tv.

4 квітня Кабінет міністрів розглянув та ухвалив 4 законопроекти щодо реформи МВС: "Про органи внутрішніх справ", "Про Національну поліцію", "Про сервісні послуги та сервісних центрах Міністерства внутрішніх справ України", "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху". Тепер - своє слово має сказати парламент. Про які реформи в системі МВС йдеться?

1. Реформа МРЕВ

По-перше, Кабмін пропонує приватизувати міжрайонні реєстраційно-екзаменаційні відділи. По-друге, урядовці наполягають на скороченні кількості таких центрів. За словами заступника міністра внутрішніх справ Еки Згуладзе, на сьогоднішній день в Україні функціонує 228 центрів МРЕВ. Їх буде скорочено до 64. Також МВС планує запровадити ще 15 мобільних центрів. Крім того, МРЕВ будуть надавати послуги на місцях. Деякі послуги зроблять електронними, а в самих сервісних центрах встановлять уніфіковану вартість послуг. До липня поточного року в Україні мають відкрити 2 нових центри в Києві, упродовж літа - розвинути таку мережу по всій країні. А вже через два роки в МВС вирішать, централізувати ці функції, або передати місцевій владі, або приватизувати.

2. Реформа штрафів

В МВС також пропонують змінити підхід до нарахування штрафів за порушення на дорогах. Урядовці бачать систему покарань змішаною, або "гібридною". Це своєрідна система балів і штрафів. В Кабміні пропонують всім спочатку нарахувати 150 балів. Якщо відбувається порушення, то бали поступово втрачаються. Якщо зникають бали - починаються штрафи. При несплаті штрафу упродовж 30 днів накладається пеня в розмірі штрафу. При несплаті штрафу та пені справа передається виконавчій службі. Проте, задля запровадження такої схеми, МВС насамперед треба облаштувати дороги та населенні пункти системами відеоспостереженням і радарами. Кожному порушнику будуть показувати відео з його порушенням. Штраф можна буде оскаржити упродовж 10 днів, при цьому оскарження зупиняє строк оплати. Поза тим, у разі ухвалення Радою відповідних законопроектів, планують скасувати мінімальний і максимальний штраф - штраф має бути лише один, аби уникнути ризиків корупції. Крім того, урядом пропонується штрафувати не водія, а власника автомобіля.

3. Реформа застав

Кабінет міністрів пропонує підвищити суму застави для корупціонерів до 10-кратного розміру збитку. Такі зміни уряд пропонує внести до кримінально-процесуальний кодексу з тією метою, щоб корупціонери, які витягли з державної кишені сотні мільйонів гривень, не виходили під заставу. При цьому, згідно цих змін, по окремих категоріях злочинів, внесення застави взагалі не передбачається.

4. Створення Національної поліції

Планується створити корпус оперативного реагування. Формування штату поліцейських проходитиме за змішаною контрактною системою. Як зазначила заступник міністра внутрішніх справ Ека Згуладзе, спочатку буде контракт на 2 роки, за умови позитивної оцінки, його можна буде продовжити. При цьому, контракт для начальника поліції можна буде укласти на 5 років. Поліцейські, серед іншого, будуть допомагати громадянам, зокрема, орієнтуватися на місці, надавати першу допомогу.

5. Реформа зарплат в МВС

Раніше анонсоване прем'єр-міністром підвищення заробітних плат працівникам МВС вже в дії. Слідчі МВС, які займаються розслідуванням особливо важливих справам, відтепер отримуватимуть 30 тисяч гривень. Поки що таких всього 63 особи. На переконання урядовців, суттєве підвищення зарплат (з 2 тисяч 300 гривень до 30 тисяч гривень) - це перший крок у боротьбі з корупцією в країні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
не пацик Показати IP 4 Квітня 2015 18:50
я вже давній в казки авакаяна і його злодіске коло після певних призначень на посади невірью ні в які реформи в системі мвс :
Анонім до не пацик Показати IP 4 Квітня 2015 21:09
Ну ты не прав. Ведь 63 особам "несколько" увеличили зарплату. Да и количество МРЕО увеличивают. А ты говоришь о том, что ничего не делается!
Анонім Показати IP 6 Квітня 2015 14:13
Забрали у пенсіонерів дали слідчим

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus