USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

5 травня: свята, події, факти. Перша в Європі залізниця та презентація парфумів Chanel №5

5 Травня 2021 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день акушерки, Міжнародний день принцес, Всесвітній день спілкування, Всесвітній день боротьби з астмою, Міжнародний день боротьби за права інвалідів, День Європи та Всесвітній день легеневої гіпертензії.

В США святкують День карикатуриста, День великого сендвіча, День енчілада, День вчителя, у Туреччині – Фестиваль зустрічі весни, в Домінікані – День посадки дерев, у Японії, Південній Кореї – День дітей, в Австрії – День боротьби з насильством та расизмом, у Таїланді – День коронації, у Киргизстані – День Конституції, у Данії, Нідерландах – День звільнення, у Білорусі – День друку, у Чехії – День травневого повстання.

Іменини за православним календарем святкують Теодор, Лука, Платон, Віталій, Гаврило, Всеволод, Климент та Дмитро.

Народилися:

5 травня народилися французький драматург, комедіограф, автор водевілів Ежен Лабіш («Солом’яний капелюшок»), німецький філософ і політик, основоположник теорії комунізму Карл Маркс («Маніфест комуністичної партії», «Капітал»), українська письменниця, дружина письменника Пантелеймона Куліша Ганна Барвінок (Олександра Білозерська-Куліш), український письменник, композитор Сидір Воробкевич, польський письменник Генрик Сенкевич («Вогнем і мечем», «Пан Володийовський», «Камо грядеши?»), український літературознавець Леонід Білецький, український хімік, біохімік, гігієніст та епідеміолог Іван Горбачевський, український громадський діяч, письменник, поет, публіцист, один з ідеологів українського націоналізму Юрій Липа, режисер і продюсер Анатоль Литвак («Анастасія», «Дивовижний доктор Кліттерхаус», «Товариш», «Глибоке синє море», «Чому ми воюємо»), українська й радянська письменниця, громадська діячка Ірина Вільде, український письменник Анатолій Дімаров, український співак Микола Кондратюк, українська громадська активістка, активна учасниця Помаранчевої революції та подальших політичних подій в Україні Параска Королюк (також відома як баба Параска), голова Української греко-католицької церкви Святослав (Шевчук), журналістка-публіцист, громадський діяч Лідія Коваленко, український футболіст та тренер Юрій Калитвинцев, українська фігуристка Тетяна Волосожар.

Сталося:

1821 – На острові Святої Єлени помер Наполеон I.

1836 – У Бельгії почала діяти перша в Європі залізниця.

Англійські інженери Джеймс Ватт і Джордж Стефенсон створили першу залізницю, якою ходили паровози зі Стоктона в Дарлінгтон у 1825 р. Після цього почалося інтенсивне будівництво залізниць в Англії, континентальній Європі і Північній Америці як заощадливого і швидкого виду транспорту та зв’язку. Після Другої світової війни паровози були замінені електровозами і тепловозами. У той час, коли почали розвиватися інші види транспорту: автомобільний, повітряний та ін., залізниці перестали бути основним способом пересування на великі відстані. З 1970-х почалося інвестування швидкісних залізниць, в Англії почав експлуатуватися високошвидкісний дизельний локомотив, спеціальні лінії були побудовані в Японії і Франції. У багатьох країнах довжина залізничної мережі нині скорочується.

1920 – проголошено автокефалію Української православної церкви.

1921Коко Шанель у Франції вперше представила парфуми «Шанель №5». Незабаром новинка стала лідером продажів у світі.

За даними французького уряду об’єм продажу Chanel №5 перевищує 100 мільйонів доларів США в рік. Коко Шанель бажала мати світлий очищений аромат, який би личив її виробам: «штучні парфуми, кажу я, штучні, як сукня, тобто, як тканина. Я ремісниця в моді. Я не хочу троянду чи конвалію, я бажаю мати парфуми з різними складниками». Вона замовила парфуми у Ернеста Бо, зустрівшись із ним на Лазурному березі. Бо приніс їй дві серії пляшечок, пронумеровані 1-5 та 20-24. Вона вибрала запах із п’ятої пляшечки. На запитання про назву, яку вона бажала б для своїх парфумів, Коко відповіла, що запускає колекцію 5 травня, в п’ятому місяці року, тож залишимо їм назву 5, яка принесе їм успіх. Chanel № 5 мав серед 80 своїх компонентів альдегід 2-метилундеканол. Це синтечний альдегід із запахом, що нагадує запах помаранча. Це було новинкою, оскільки на той час синтетичні інгредієнти не використовувалися в парфумерії.

1961 Алан Шепард став першим американцем, який полетів у космос.

1988 – Перша телетрансляція з вершини Еверест.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 5 Травня 2021 10:12
В этот день 395 лет назад индейцы продали голландцам остров Манхэттен за пуговицы, бусы и бижутерию на общую сумму в 24 доллара. Эта сделка считалась самой невыгодной в истории вплоть до 11 декабря 2013 года, когда помощник госсекретаря США Виктория Нуланд приобрела у туземцев территорию Украины в обмен на пакетик с печеньями, булочками и хлебом. Да, а завтра в Киев опять приезжает Нуланд. Сможет перебить свой же рекорд?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus