USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

9 травня: свята, події, факти. День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні та остання подорож Колумба

9 Травня 2021 00:00
Сьогодні, 9 травня, в Україні відзначають День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Це державне свято, що прийшло на зміну Дню Перемоги, який відзначали в СРСР з 1965 року, а потім в Україні до 2015 року включно.

9 квітня 2015 року Верховна рада прийняла закон «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років» в рамках голосування за пакет законів про декомунізацію.

Також сьогодні в Україні відзначають День матері. Цей день відзначається в другу неділю травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99.

А ще сьогодні світ відзначає другий з двох Днів пам'яті та примирення, Всесвітній день танцю живота, День вуличних музикантів, Всесвітній день справедливої торгівлі та Всесвітній день мігруючих птахів.

Народилися:

Цього дня народилися іспанський філософ-ідеаліст, письменник Хосе Ортега-і-Гассет («Повстання мас», «Дегуманізація мистецтва»), український учений-аграрій, економіст і господарник, письменник і публіцист Федір Моргун, український кінооператор Юрій Іллєнко («Тіні забутих предків», «Білий птах з чорною ознакою», «Легенда про княгиню Ольгу», «Молитва за гетьмана Мазепу»), український кінорежисер Микола Малецький («Сніданок з видом на Ельборус», «Мелодрама із замахом на вбивсто», «Стрибок»), український політик і військовий, генерал-майор, народний депутат ІІ-ІІІ скликань Іван Білас, український поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, есеїст, учасник літугрупування «Бу-Ба-Бу» Віктор Неборак.

Події:

1502 — Христофор Колумб з невеликою флотилією з чотирьох суден і екіпажем в 150 осіб відплив з Кадіса в свою останню, четверту, подорож до Америки.

1832 — 15 вождів індіанців семінолів підписали договір про продаж землі у Флориді уряду США.

1907 — американка Анна Джарвіс розпочала свою національну кампанію щодо запровадження святкування Дня матері в США.

1913 — перший політ гідроплана С-10 «Гідро» Ігоря Сікорського.

1913 — на екрани Франції вийшов фільм «Фантомас» — перша екранізація.

1919 — Симон Петлюра обраний головою Директорії УНР.

1926 — американський пілот Флойд Беннетт і відомий полярний дослідник Річард Берд у ролі штурмана на трьохмоторному літаку конструкції Антона Фоккера першими пролетіли над Північним полюсом Землі, витративши на це 15 годин 30 хвилин.

1945 — офіційна перемога СРСР і союзників над нацистською Німеччиною. На ЦА ім. Фрунзе приземлився Лі-2 з екіпажем А. Семенкова, що доставив у Москву акт про капітуляції нацистської Німеччини.

1950 — створено Європейське об'єднання вугілля і сталі, — перше європейське співтовариство, що стало передвісником Євросоюзу.

1955 — Федеративна Республіка Німеччина ввійшла до складу НАТО.

1962 — перший політ в США гелікоптера-крана S-64 Ігоря Сікорського.

1967 — рада WBA (Всесвітня боксерська асоціація) позбавила легендарного боксера Мохаммеда Алі титулу чемпіона світу у важкій вазі серед професіоналів після висунутого проти нього звинувачення у відмові служити в армії США.

2018 — гребля Патель у Кенії на території Великої рифтової долини була прорвана через проливні дощі. Загинули щонайменше 48 людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 9 Травня 2021 08:00
4 года невероятных испытаний, смерти, ужаса и разрушения. Они выдержали, они победили. 7 лет попыток убедить тех, кто благодаря им выжил, в том, что никакой победы не было. Тогда победить казалось, наверное, нереально - и враг умнее был, и сил у него было больше. Я не могу даже представить, какое отчаяние охватывало людей, узнававших о новом оставленном городе, посёлке, об очередном массовом расстреле. Когда узнавали, что в полицаи пошел сосед. Иногда такое же отчаяние охватывает, когда узнаешь о новом нацистском марше, о том, как «вешают тех, кто не сдал радиоприемник» или слышишь об очередном законе, позволяющем сажать в тюрьму без суда. И при этом еще узнаешь о «соседе», вчера только певшем задорно «врага не боимся, возьмем на штыки», а сегодня виляющим хвостом перед новым хозяином. Гитлер казался всесильным и бесконечно мощным. Непобедимым. Победили. Те, кто пытаются оскорбить память миллионов погибших за Победу, кажутся просто вороватыми бандитами. С Праздником, друзья. С Днем Победы.
Мда Показати IP 9 Травня 2021 09:13
Написати про таке свято як День Перемоги в статті типу "події та дати" якось ненароком розповідаючи про останню подорож Колумба, навіть не виділивши цю новину жирним шрифтом, але при цьому виділивши новину про додатковий транспорт в Гаразджу, а топ новиною зробити статтю "Життя рідного міста на світлинах лучан в Instagram" - сильно.
Анонім Показати IP 9 Травня 2021 09:31
С Днём Победы в Великой Отечественной войне! 22.06.1941-9.05.1945 - и никак иначе мира всем нам!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus