USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

500-літні підземелля з доступом до віртуальної реальності: в Луцьку – новий музейний простір. Фото

14 Липня 2023 15:23
Нарешті відреставровані Вежа князів Чорторийських з оборонним муром і Монастир єзуїтів із підземеллями готові приймати відвідувачів. На базі відновлених пам’яток архітектури національного значення створено новий туристичний об’єкт.

Музейний простір «Окольний замок» у Луцьку відкрили 14 липня. Заразом відзначили 20-річчя українсько-польської співпраці під гаслом «Легенди минулого» Програми транскордонного співробітництва Польща-Україна.

Новий туристичний об’єкт вражає не тільки масштабами проведеної реконструкції, а й створеною експозицією в 500-літніх підземеллях: галереєю лицарства, виставкою навчального процесу в єзуїтському колегіумі, голограмою привида, силіконовою фігурою монаха-єзуїта, мультимедійною системою з інтерактивним смарт-табло, шоломами віртуальної реальності та іншими атракціями.
Довідка

Ремонтно-реставраційні роботи у Старому місті стали можливими в рамках проєкту «Нове життя старого міста: ревіталізація пам’яток історико-культурної спадщини Луцька та Любліна» Програми транскордонного співробітництва Польща–Білорусь–Україна 2014-2020.

У межах проєкту відновили пам’ятки архітектури національного значення: вежу Чорторийських, оборонну стіну, частини підземель колегіуму єзуїтів тощо. Завдяки грантовим коштам, отриманим у рамках проєкту (це 1,034 мільйона євро), та співфінансуванню з місцевого бюджету (114 тисяч євро) вдалося здійснити благоустрій двориків коледжу (колишнього Монастиря єзуїтів), відреставровано частину фасадів будівлі, Вежу князів Чорторийських з оборонним муром, підземелля та облаштовано експозиції.

Загалом вдалося реставрувати майже 700 квадратних метрів підземель, адже під час археологічних досліджень у вежі Чорторийських виявили раніше невідомі підземелля. Згодом задумали з’єднати наявні підземелля колегіуму з нововідкритими у вежі Чорторийських.

Відреставровані підземелля башти князів Чорторийських і монастиря єзуїтів планували відкрити для відвідувачів ще восени 2022 року, але завадила повномасштабна війна.
На відкриття музейного простору «Окольний замок» завітали керівництво міста та області, представники Програми транскордонного співробітництва Interreg NEXT «Польща-Україна 2021-2027», дипломатичних установ Польщі та Литви, Державного агентства розвитку туризму України, духовенства, освітніх закладів і партнери, які допомагали реалізовувати проєкт.
Як зазначив Луцький міський голова Ігор Поліщук на відкритті нового туристичного об’єкта, проєкт визнано одним із десяти найкращих Програми транскордонного співробітництва з понад сотні, які отримали фінансування від Європейського Союзу.

«Переконаний, що проєкт надзвичайно важливий для нашого міста і з огляду на відновлення нашої історико-культурної спадщини, і зважаючи на її відкриття для лучан і туристів, і для розвитку всього Старого міста. Впевнений, що цей проєкт стане поштовхом для наступних позитивних змін у Старому місті», – сказав мер.
Він подякував представникам Програми транскордонного співробітництва, зокрема польським партнерам і грантодавцям, архітекторам і проєктантам, працівникам, які виконували роботи, команді, яка з початку 2017 року й до сьогодні працювала і долала всі труднощі на шляху до відкриття музейного простору, а також Збройним силам України.

Директор Центру європейських проєктів (місто Варшава) Лешек Буллер пригадав, що був у Старому місті на початку впровадження проєкту й пам’ятає, в якому стані перебували пам’ятки.

«Я приємно здивований тим, які зміни тут відбулися, як вдалося відновити підземелля й околиці довкола замку. Звичайно, я радий, що ці підземелля є найдовшим туристичним маршрутом в Україні, – сказав Лешек Буллер. – Цей проєкт ще раз підтверджує, що кошти, які реалізовують у рамках транскордонного співробітництва впродовж 20 років, приносять результати. Це стосується не тільки культурної спадщини. Ці кошти вдало вкладено і в інфраструктуру, і в інші напрямки. Можемо, наприклад, назвати кулінарну спадщину та низку заходів, які допомагають нам налагоджувати контакти. Найважливіше – те, що ця Програма транскордонного співробітництва допомагає нам будувати мости та контактувати на польсько-українському прикордонні».
Лешек Буллер зліва

Новий туристичний об’єкт, безсумнівно, стане ще однією візитівкою Луцька та Волинської області загалом, зауважив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.
Своєю чергою, заступниця голови Волинської обласної державної адміністрації Мирослава Якимчук додала, що сьогодні – 20-річчя дружби між Україною та Польщею.

«20 років ми спільно реалізовуємо проєкти, якими пишається вся Україна. І сьогодні презентуємо один із них у нашому місті. Дуже приємно, що наше місто стає ще більш гарним і туристично привабливим», – зазначила вона.
Екскурсію відновленими та наповненими атракціями підземеллями для гостей провела завідувачка науково-експозиційного відділу музейного простору «Окольний замок» Оксана Штанько.

Відвідувачі перенеслися в чарівний світ Середньовіччя, дізналися про нові цікаві сторінки з історії Луцька та побачили місто періоду XV-XVI століть.
На території музею є інтерактивна кімната, де можна потрапити в Середньовіччя та спробувати свої сили у стрільбі з лука.

Також у підземеллях живуть єзуїт і привид міщанки Ганни Войтехової.

За легендою, понад 600 років тому на майдані Ринок у Луцьку мали стратити коханців: дружину місцевого столяра Ганну Войтехову та лікаря Станіслава Хрустеля. Ганну стратили, а от Станіслав домовився з катом і той не відсік йому голову.

За переказами, Ганна на страту йшла в прикрасах. Після виконання смертного вироку кат підібрав її підвіску. Та не принесла вона йому щастя – тільки клопоти. Через багато років кат віддав прикрасу монахам-єзуїтам як викуп за прощення всіх страт, що здійснив за життя. Однак вони загубили підвіску в підземеллях колегіуму та костелу. Неспокійна душа Ганни досі шукає свою прикрасу. Якщо її знайти й пустити у воду річки, то душа жінки заспокоїться й залишить підземелля.

Робот-єзуїт же є збірним образом ченця колишнього монастиря. З ним можна взаємодіяти в музеї.
Наприкінці експозиції – гіфт-стор, де можна придбати сувенірну продукцію з зображеннями Окольного замку.
Окрім офіційного відкриття музейного простору, цього дня на Замковій площі та в дворику коледжу університету харчових технологій організували заходи до 20-річчя українсько-польської співпраці: презентації міжнародних проєктів, майстерки з різних видів народних ремесел, представлення фольклорної спадщини Волині, лицарські поєдинки, середньовічну кухню, кінні прогулянки, концерт камерної музики.
***

Музейний простір «Окольний замок» працюватиме щодня з 10:00 до 19:00.

Ціна вхідного квитка для дорослого – 120 гривень, для дитини – 80 гривень. Вартість годинної екскурсії розраховують окремо.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Hans Показати IP 14 Липня 2023 16:02
Are there also guided tours in English or German?
Yeah до Hans Показати IP 14 Липня 2023 19:02
in English
Петро Гансу Показати IP 14 Липня 2023 18:53
В Луцьку усі пересічні відвідувачі "Музейного простору" зможуть тобі допомогти.
Петро Гансу Показати IP 14 Липня 2023 18:55
Тобто, стати перекладачем English und German.
Дарина Показати IP 14 Липня 2023 21:56
Чому не пускають всередину у Вежу Чорторийських?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus