USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

5 листопада: події, факти, дні народження

5 Листопада 2010 09:46
5 листопада 50-річчя святкує директор Луцької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Віктор Савчук.
«ВН» вітають ювіляра і зичать йому успіхів, здоров’я та щастя.
Іменинниками сьогодні є Олександр, Афанасій, Володимир, Іван, Ігнатій, Миколай, Петро та Яків.
5 листопада народилися французький метеоролог Леон Тейсеран де Бор, російський і радянський живописець-символіст, графік Кузьма Петров-Водкін, радянський актор театру й кіно Микола Плотников («Клятва»), американська акторка театру й кіно та співачка Етта Моутен, англійська акторка театру й кіно Вів'єн Лі (на відео), український релігійний діяч, науковець, історик церкви Атанасій Великий, українська й радянська кінорежисерка Кіра Муратова («Короткі зустрічі», «Три історії», «Наш чесний хліб», «Два в одному»), французький співак і музикант Джо Дассен (на відео), українські політики Валерій Мішура, Віктор Бондар та В'ячеслав Коваль, радянський і український футболіст та тренер Олег Блохін (на фото), американський економіст Джеффрі Сакс, канадський музикант, майстер ліричних балад Брайан Адамс (на відео), британська кіноакторка Тільда Свінтон («Пляж», «Молодий Адам», «Хроніки Нарнії»), український журналіст Вадим Бойко, голландська акторка і топ-модель Фамке Янссен («Люди Ікс-2 і -3», «Факультет»), англійський рок-музикант, гітарист групи Radiohead Джонні Грінвуд, хокеїсти Олексій Яшин та Микола Жердєв, російська телеведуча, акторка Ксенія Собчак.

5 листопада 1484 року Папа Римський Інокентій VIII видав буллу проти відьом, яка поклала початок масових спалень «відьом» по всій Європі.

У 1872 році суфражистка Сюзан Етоні стала першою американкою, яка проголосувала на президентських виборах, за що була оштрафована на 100 доларів.
1895 року юрист із американського міста Рочестер Джордж Селден отримав патент на автомобіль, заявку на який подав іще в 1870 р.
1935 року була випущена настільна гра економічного характеру «Монополія», вироблена американською компанією Parker Brothers, відтоді в неї зіграло понад 750 мільйонів людей, що зробило її найпопулярнішою комерційною настільною грою в світі.
1935 - у Києві відкрився регулярний тролейбусний рух, а у 1953 році – міст Патона через Дніпро.
У 2007 році на навколомісячну орбіту вийшов перший супутник Місяця, запущений Китаєм.

В Індії сьогодні починається Дівалі – фестиваль вогнів. В цей день всі вулиці прикрашаються вогнями та ілюмінацією, вибухають тисячі петард та феєрверків.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus