USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

6 липня: свята, події, факти. Всесвітній день поцілунків та перший сингл Queen

6 Липня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день поцілунків, який вперше вигадали у Великобританії. Він затверджений Організацією Об’єднаних Націй.

У США – День обіду з вашим веб-майстром, День смаженої курки, в Казахстані – День столиці, у Перу – День вчителя, у Малаві – День незалежності, у Чилі – День посадки дерев, у Фінляндії – Свято Літа і Поезії чи День Ейно Лейно, у Південному Судані – День матері, у Таїланді – Початок буддійського посту, «Кхао Панса», в Чехії – День пам’яті Яна Гуса, в Іспанії – Фестиваль Сан-Фермін, на Коморських островах – День незалежності, в Литві – День державності, у Гайані – День Карибського співтовариства.

У православному календарі це день вшанування пам’яті мучениці Агрипини Римської.

Агрипина Римська була родом з багатої родини. Будучи юною дівою, вона увірувала в Спасителя і прийняла християнство. За часів правління імператора Валеріана, коли гоніння на християн посилилися, дівчину схопили. Перед судом вона не побажала зректися своєї віри і знову сповідувала християнство. За це святу мучили і катували. В кінці дівчину закували в ланцюзі, але янгол звільнив її. Від отриманих травм Агрипина померла. Небайдужі християнки таємно забрали тіло мучениці і відвезли в Сицилію, де від її труни зцілювалися люди. В XI столітті мощі перевезли до Константинополя.

Іменини святкують Горпина, Олександр, Олексій, Антон, Артем, Петро, ​​Святослав, Федір.

Цього дня народилися російський імператор у 1825-1855 роках Микола І, шведський поет і романіст, лауреат Нобелівської премії Карл Густав фон Гейденстам, радянський воєначальник Павло Ротмістров, український політичний діяч, публіцист, один із ідеологів Організації українських націоналістів Степан Ленкавський, радянська акторка театру й кіно Тетяна Пельтцер («Солдат Іван Бровкін», «Аніскін і Фантомас», «Формула кохання»), американський учений, розробник водневої бомби Карсон Марк, комуністичний лідер Польщі у 1981-1990 роках, президент Польщі в 1989-1990 роках Войцех Ярузельський, радянський та український футболіст і тренер Олег Базилевич, експрезидент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, радянський музикант, засновник і керівник ВІА «Самоцвєти», батько співака Дмитра Малікова Юрій Маліков, американський кіноактор, сценарист і режисер Сильвестр Сталлоне («Рокі», «Рембо», «Скелелаз»), американський політик-республіканець, 43-й президент США Джордж Вокер Буш, український політик, підприємець і управлінець, міністр праці та соціальної політики України у 2007-2010 роках Людмила Денисова.

Події

1253 – відбулася коронація Міндовга - першого та єдиного в історії Литви короля.

1415 – спалений на багатті лідер чеських протестантів Ян Гус.

1439 – Папа Римський Євгеній IV і візантійський імператор Іоанн VIII підписали Флорентійську унію.

1483 – коронований Річард III Англійський.

1687Ісаак Ньютон опублікував у Лондоні знамениті Philosofiae naturalis principia mathematika, в котрих були викладені відкриття автора в галузі прикладної математики, астрономії та фізики.

1785 – за пропозицією Томаса Джефферсона Конгрес Сполучених Штатів проголосив, що основною грошовою одиницею країни є долар.

1854 – в Джексоні (Мічиган) противники рабства створили Республіканську партію США.

1885 – у Франції вперше вакцина проти сказу була випробувана на людині.

1919 – перший трансатлантичний переліт дирижабля.

1928 – у Нью-Йорку відбувся перший в світі повністю озвучений кіносеанс.

1957 – познайомилися Джон Леннон і Пол Макартні.

1969 – дебютний альбом Led Zeppelin став золотим.

1973 – англійська група Queen випустила свій перший сингл Keep Yourself Alive.

1994 – на екрани США вийшов фільм Форрест Гамп.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus