USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.45
  • PLN 9.71 9.93

28 червня: свята, події, факти. День Конституції України та День молочного шоколаду

28 Червня 2022 00:00
28 червня в Україні відзначається державне свято – День Конституції України. Річницю з дня прийняття Основного закону країни в Україні відзначають щорічно, починаючи з 1996 року.

Конституція була прийнята аж на п’ятий рік після набуття Україною статусу незалежної. До цього часу у використанні перебувала Конституція колишньої УРСР. 28 червня 1996 року депутати парламенту після 24-годинного безперервного засідання проголосували і ввели в дію Конституцію України. За її ухвалення проголосували 315 парламентарів.

Сьогодні також у світі відзначають День молочного шоколаду. Це неофіційне свято. Зауважимо, Іспанія була першою країною, яка представила молочний шоколад у Європі у 1600-х роках. Однак перші комерційні плитки молочного шоколаду були виготовлені у 1800-х роках англійською компанією Cadbury.

28 червня – і Міжнародний день пірсингу. Джим Уорд відкрив студію Gauntlet, найпершу у світі професійну студію пірсингу, в Каліфорнії у 1978 році. 28 червня було обрано Міжнародним днем пірсингу, бо це день народження піонера косметичного пірсингу Джима Уорда. Саме свято започаткував друг цього фахівця.

Окрім того, сьогодні у США – День страхування, День тапіоки, День клавіші CAPS LOCK, у В’єтнамі – День сім’ї, у Казахстані – День працівників зв’язку та інформації, у Перу – День севіче, у Киргизстані – День юриста, на Гаїті – День батька. у Польщі – День пам’яті Познані.

Православна церква 28 червня вшановує пам’ять мученика Віта Римського. Інші назви свята: «Віт», «Амос», «День Фіта і Амоса», «Скотний заступник». Кажуть, якщо помолитися Віту, то це дозволить позбутися від хвороб і зберегти міцне здоров’я на рік. Також у цей день вшановують Модеста, який захищає тварин від хвороб.

Іменини за православним календарем святкують Григорій, Михайло, Модест, Федір.

Цього дня народилися французький письменник і мислитель епохи Просвітництва Жан-Жак Руссо, італійський письменник Луїджі Піранделло, радянський кінорежисер, сценарист фільмів «Ад’ютант його превосходительства», «Дума про Ковпака» Ігор Болгарин, український промисловець, міністр вугільної промисловості України у 1994-1995 та з 2007 року Віктор Полтавець, український радянський кінорежисер і сценарист Олег Фіалко ("Повернення Батерфляй«, «Імітатор»), мовознавець Петро Гладкий, французька кіноакторка Анні Дюпре («І слони бувають невірними», «Татусі»), російський і радянський письменник, журналіст, кінорежисер Сергій Бодров-старший («Кавказький бранець», «Брат», «Брат-2»), французький воротар Фаб’єн Бартез, український журналіст Мустафа Найєм, український футболіст Андрій П’ятов.

Події

1569 – укладена Люблінська унія, яка об’єднала Королівство Польське і Велике князівство Литовське (підписана 1 липня).

1635 – французи заснували в Карибському морі колонію Гваделупа.

1644 – актор бродячої трупи Жан Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр.

1651 – почалася битва під Берестечком між козаками Богдана Хмельницького та армією Речі Посполитої короля Яна Казимира.

1820
– знайдено лист за 1776 рік про те, що президента США Джорджа Вашингтона намагалися отруїти помідорами. Відтак було доведено, що плоди помідора – не отруйні.

1914 – у Сараєво був убитий спадкоємець австрійського престолу Франц Фердинанд, що стало приводом для початку Першої світової війни.

1919
– утворення Ліги націй (за ідеєю президента США Вудро Вільсона; однак США так і не вступили до цієї міжнародної організації).

1950 – північнокорейська армія захопила Сеул.

1956 – масовий страйк, демонстрації під гаслами «Свободи! Хліба! Бога! Геть комунізм! » та вуличні зіткнення в Познані (Польська Народна Республіка), які тривали до 30 червня.

1997 – за 30 секунд до кінця третього раунду ексчемпіон світу з боксу Майк Тайсон, ображений на Евандера Холіфілда за удар головою в обличчя, вп’явся в його вухо і відкусив шматочок. Бій був зупинений, але після попередження Тайсону рефері Лейн дозволив продовжити змагання – і новий шматок вуха чемпіона опинився в зубах Тайсона. Поєдинок був припинений, а Тайсон дискваліфікований.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus