USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

6 березня: події, факти, дні народження

6 Березня 2011 08:20
День народження 6 березня відзначають головний редактор громадсько-політичної газети «Вісті Ковельщини» Микола Вельма та український актор і режисер, уродженець Волині Володимир Талашко (на фото).
«ВН» вітають їх зі святом і бажають довгих років життя, міцного здоров’я і достатку.
Цього дня народилися італійський скульптор, живописець, архітектор і поет Мікеланджело Буонаротті, французький сатирик і драматург Савіньєн де Сірано де Бержерак, російський поет Петро Єршов (автор «Горбоконика»), мати Володимира Леніна Марія Ульянова, український актор, режисер і громадський діяч Микола Садовський (Тобілевич), російський філософ, публіцист Микола Бердяєв, польський кінорежисер Анджей Вайда («Попіл і алмаз», «Людина із заліза»), видатний колумбійський письменник, лауреат Нобелівської премії, майстер магічного реалізму Габріель Гарсія Маркес («Кохання в час холери», «Сто років самотності», «Полковнику ніхто не пише»), радянський і російський письменник-сатирик, майстер розмовного жанру Михайло Жванецький, радянська льотчиця, перша жінка-космонавт, Герой Радянського Союзу Валентина Терешкова, російський музикант, автор пісень «Поручик Голицын», «Очарована, околдована» Михайло Звездинський, український фізик, ректор Львівського національного університету імені Івана Франка, міністр освіти і науки України у 2007-2010 роках Іван Вакарчук, російська поп-співачка Тетяна Буланова, американський баскетболіст, центровий, чотириразовий чемпіон НБА Шакіл О'Ніл.
6 березня у всьому світі відзначається «Всесвітній день боротьби з глаукомою». Цей день почав проводитися з 2008 року за ініціативою Всесвітньої асоціації товариств глаукоми – WGA і Всесвітньої асоціації пацієнтів з глаукомою – WGPA.
Також на сьогодні припадає Прощена неділя. Це останній день масляного тижня, після якого починається Великий піст. У цей день прийнято просити вибачення один у одного за всі образи, спричинені упродовж року.
1665 – у Лондоні вийшов перший у світі журнал «Філософські праці Королівського товариства».
1810 – Іллінойс став першим американським штатом, що запровадив обов'язкову вакцинацію.
1834 – у Канаді місто Йорк перейменували в Торонто.
1868 – Дмитро Мендєлєєв представив Російському хімічному товариству першу версію періодичної таблиці елементів.
1899 – німецький хімік Фелікс Гоффманн отримав патент на аспірин.
1902 – засновано футбольний клуб «Реал» (Мадрид).
1913 – у газеті Сан-Франциско вперше в пресі згадано слово «джаз».
1918 – Центральна Рада проголосила адміністративну реформу України, поділивши її на 32 землі.
1925 – вийшов перший номер газети «Піонерська правда», органа піонерської організації СРСР.
1930 – у Спрингфілді (штат Массачусетс, США) вперше почали продавати заморожену їжу.
1939 – у Києві відкрито пам’ятник Тарасу Шевченку (навпроти університету).
1964 – чемпіон світу з боксу серед професіоналів афро-американець Классіус Клей прийняв мусульманське ім'я Мухаммед Алі.
1975 – прем'єра італо-французького фільму «Зорро» з Аленом Делоном у головній ролі.
1991 – засновано Національний олімпійський комітет України.
2003 – Верховна Рада України ухвалила Закон «Про Державний гімн України».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus