USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

7 липня: події, факти, дні народження

7 Липня 2012 00:01
День народження 7 липня відзначають генеральний директор ПАТ «Волиньобленерго» Анатолій Бурін і начальник управління Міністерства з надзвичайних ситуацій України у Волинській області Володимир Грушовінчук (на фото).
«ВН» вітають їх зі святом і бажають здоров’я, достатку й успіхів у роботі.
Хроніка «ВН»:
Цього дня торік стало відомо, що організатори п’ятого фестивалю «Бандерштат», який цьогоріч назвали «фестивалем українського духу», зробили вхід на дійство платним.

А 9 липня 2010-го Володимир-Волинський історичний музей підписав угоду про співпрацю з директором проекту «Віа Регіа» Кароліною Фішер та його куратором Йорганом Фішером.

Три роки тому в Луцьку відкрили меморіальну дошку Олесю Гончару.

9 липня 2008-го «ВН» інформували, що в Луцьку розіграли пожиттєві квитки на дискотеку.
Народилися:
Цього дня народилися російський артист цирку, засновник знаменитої циркової династії та нової російської школи дресирування Володимир Дуров, народний поет Білорусі Янка Купала (Іван Луцевич), радянський партизан, керівник диверсійної групи в окупованому гітлерівцями Києві, Герой Радянського Союзу Іван Кудря, радянський композитор, автор відомих пісень Серафим Туліков («Не стареют душой ветераны», «Не повторяется такое никогда», «Марш советской молодежи»), канадський підприємець українського походження, меценат і філантроп Петро Яцик, французький модельєр італійського походження П'єр Карден, радянський льотчик-випробувач, який загинув разом із Юрієм Гагаріним, Володимир Серьогін, російський радянський актор театру й кіно Валентин Нікулін (фільми «19 днів одного року», «Три товстуни», «Мільйон у шлюбному кошику»), британський музикант, барабанщик групи The Beatles Рінго Старр (Річард Старкі), італійський співак і композитор Тото (Сальваторе) Кутуньо, російський радянський кінорежисер, автор журналу «Єралаш» і фільму «Пригоди Петрова і Васєчкіна» Володимир Аленіков, український політик, віце-прем'єр із гуманітарної політики в другому уряді Тимошенко Іван Васюник, радянська й російська співачка, колишня вокалістка групи «Браво» Жанна Агузарова.
Сталося:
1659козацькі загони на чолі з Іваном Виговським розбили московське військо під Конотопом

Битва відбулася у ході російсько-української війни (1658-1659), під час періоду української історії, який прийнято називати Руїною — добою після смерті Богдана Хмельницького, часу відвертої громадянської війни, інтервенції сусідів України і подальшого знищення залишків надбань минулих років визвольної війни.

Уряд Московії перейшов до збройного вторгнення в Україну восени 1658 року. З'єднавшись з ворогами Виговського — Іваном Безпалим, осавулом Вороньком та запорожцями кошового Барабаша, армія Григорія Ромодановського захопила низку українських міст і вирізала не тільки прихильників гетьмана, але також і грабувала мирне населення.

Тим часом велика московська армія (більш ніж 150 тисяч чоловік ) на чолі з Олексієм Трубецьким почала вторгнення в Україну на допомогу Ромодановському навесні 1659 року. За деякий час загін ніжинського полковника Гуляницького напав на обоз армії Трубецького та, відступаючи, зненацька захопив Конотоп. Незважаючи на погрози та умовляння зрадити Виговського, Гуляницький відмовлявся та з чотирьохтисячним загоном козаків боронив Конотопську фортецю. Велика московська армія вирішила захопити Конотоп перед тим, як просуватися далі вглиб України. Облога Конотопа почалася 21 квітня 1659 року.
Аж до 29 червня, цілих 70 днів, чотирьохтисячний загін Гуляницького утримував фортецю проти багатотисячного війська Трубецького, що надало Виговському змогу організувати свою власну армію, отримати допомогу від Польщі і Криму і навіть залучити найманців.
Виговський заманив у пастку військо московитів та розгромив його.
Конотопська битва залишалася довгий час ледве не забороненою темою в російській та особливо радянській історіографії. Протягом століть інформація про неї замовчувалася, бо правда про події під Конотопом розвінчувала багато великодержавних міфів, особливо про «споконвічне прагнення українців до союзу з Росією». Останнім часом події Конотопської битви також ідеалізуються і в деяких українських колах. Незважаючи на великі сподівання та на героїзм козаків, особливо загону Григорія Гуляницького, Конотопська битва залишається змарнованим шансом і чи не найхарактернішим прикладом виграної битви та програної війни.
1881у «Журналі для дітей» (Рим) уперше надрукована казка «Піноккіо».
Це оповідання стало найвідомішим твором дитячої літератури в Італії і згодом у всьому світі. Слово піноккіо на тосканському діалекті означало сосновий горішок. У казці Піноккіо — дерев'яна лялька, хлопчик з довгим носом, якого зробив з дерева столяр Джапетто. Як тільки лялька почала ходити, вона втекла з хати Джапетто до міста назустріч власній долі. Після різних пригод та зустрічей з шахраями Лисицею, Котом, Черапахою, Рибою-псом та доброю Феєю Піноккіо обертається у справжнього хлопця.
З часу публікації оповідання у 1883 році Піноккіо став одним з найвідоміших казкових персонажів. Його образ має певне педагогічне значення: кожен раз коли Піноккіо бреше у нього збілшується ніс і він обертається у хлопчика тільки тоді, коли допомагає іншим. Таким чином, через цей образ діти мали усвідомлювати наслідки нечемної поведінки та винагороди за добрі вчинки. Історія Піноккіо була перекладена багатьма мовами світу і адаптована в інших культурах.

Найвідомішими адаптаціями цього оповідання є «Пригоди Цепфеля Керна» німецького письменника Отто Бірбаума та «Золотий ключик, або пригоди Буратіно» російського письменника Олексія Толстого.

2009поховали короля поп-музики Майкла Джексона.
Цей американський співак, танцюрист й автор пісень досяг міжнародної популярності у віці 12 років як соліст дитячого гурту «П'ятірка Джексонів», а згодом став одним із комерційно найуспішніших сольних артистів в історії. Володар численних премій та нагород; вважається «королем поп-музики».
Найбільшим визнанням користуються три альбоми, записані під керівництвом продюсера Квінсі Джонса, — «Off the Wall» (1979), «Thriller» (1982) і «Bad» (1987), причому «Thriller» занесений у Книгу рекордів Гіннесса як диск, що був розпроданий найбільшим накладом за всю історію музики (108 мільйонів примірників, станом на 2010 рік).
В активі Джексона тринадцять премій «Греммі», стільки ж разів він піднімався зі своїми піснями на перший щабель американських чартів продаж. Двічі його ім'я занесене в Зал слави рок-н-ролу — як учасника гурту «П'ятірка Джексонів» (1997), так і сольного виконавця (2001).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Зозулька Показати IP 7 Липня 2012 11:07
Ще в цей день, на жаль, не виповнилося 64 роки Валерію Бєлову...((
ВДСБЕЗ Показати IP 7 Липня 2012 20:11
Хабарники!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus