USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

8 січня: свята, події, факти. Собор Святої Богородиці та День обертання Землі

8 Січня 2022 00:00
В церковному календарі – Собор Святої Богородиці. Для вірян цей день не менш особливий, ніж Різдво Христове. В Україні свято називають просто «Богородиця».

8 січня наші предки святкували День повитух. Раніше жінки народжували вдома, а допомагали їм в цій нелегкій справі повитухи – нині цю професію називають акушерством. В народі цей день часто називали «Бабиними кашами» або «Бабиним днем».

Також 8 січня святкують День заразливого сміху. Вперше це веселе свято відсвяткували 1981 року. А започаткувала його звичайна жінка – Джоан Вайт. Вона вирішила, що людям потрібен день, коли весь світ щиро усміхається і всі стають хоча б трішки щасливішими.

А ще 8 січня святкують День обертання Землі. Свято було запроваджене на честь того, що 1851 року фізик Жан Фуко довів, що Земля обертається навколо Сонця. Для цього він закріпив на куполі Пантеону (Париж) величезний маятник. Завдяки кріпленю зі сталевого дроту маятник міг рухатися в будь-який бік. Коли Фуко повертав його, то помітив обертання площини приладу, хоча пояснення цьому в нього не було.

Також відзначають День метро, День Аргайла, День вартового, День бульбашкової ванни, День дітей в Таїланді, День краси і поезії в роботі, День оповідань про свої робочі дні, Національний день англійської іриски в США.

Іменини святкують Олександр, Михайло, Григорій, Дмитро, Давид, Констянтин, Йосип, Марія, Анфіса.

Народилися:

8 січня народилися український мовознавець і педагог Степан Смаль-Стоцький, український письменник Степан Васильченко, український радянський актор театру і кіно Степан Шкурат, український радянський театральний режисер, актор театру і кіно Гнат Юра, радянський державний і партійний діяч, соратник Сталіна Георгій Маленков, визначний американський співак і актор, найуспішніший виконавець популярної музики XX століття Елвіс Преслі, англійський фізик і популяризатор науки Стівен Хокінг, британський рок-співак Девід Боуї, український поет-«шістдесятник», журналіст, діяч українського руху дисидентів Василь Симоненко, українська фігуристка Олена Грушина (виступала у танцях на льоду в парі з Русланом Гончаровим).

Події:

1297 – князівство Монако отримало незалежність.

1656 – у голландському місті Гарлем виходить перший номер газети «Гарлемський вісник», її видають і досі, це найстаріша газета в світі.

1709 – з ініціативи Петра I був виданий перший цивільний календар.

1790 – Джордж Вашингтон звернувся до Конгресу з першим президентським посланням. Це був перший щорічний звіт президента США.

1838 – Альфред Вейл продемонстрував телеграфну систему, яка використовувала коди з точок і тире (попередниця азбуки Морзе).

1861 – вийшов перший номер російського журналу «Вокруг света».

1889 – учений Герман Голлеріт із Нью-Йорка отримує патент на табулюючу машину, яку використовували для перепису населення.

1959 – Шарль де Голль став першим президентом П'ятої республіки у Франції.

1961 – французи на референдумі проголосували за надання Алжиру незалежності.

1968 – кінорежисер Роман Поланскі одружився з актрисою Шерон Тейт. У серпні наступного року вагітну актрису разом із друзями по-звірячому вбила банда Джорджа Менсона.

1977 – у московському метро стався теракт. Загинуло 7 людей, 37 – отримали поранення.

2004 – пройшла церемонія «хрещення» морського суперлайнера «Queen Mary 2».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus