USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

16 січня: свята, події, факти. Всесвітній день снігу та перша жінка-пілот на міжнародних лініях

16 Січня 2022 00:00
16 січня в Україні – день пам’яті Кіборгів. Це важлива для українців пам’ятна дата, яку запровадили за ініціативи бійців, які вижили у боях за Донецький аеропорт. Цього дня в Україні проводять пам’ятні заходи, щоб вшанувати захисників, які віддали життя за свою державу. В народі їх називають «Кіборгами».

16 січня святкують День лідовара (заливника льоду). Ці люди працюють на великих аренах або просто готують маленькі місцеві ковзанки до зимового сезону. Дату обрали на честь дня народження 1901 року американського інженера Френка Замбоні. Саме він винайшов машину для заливання (відновлення) льоду на ковзанці.

А ще 16 січня святкують Всесвітній день The Beatles. Це свято було створене для численних шанувальників гурту, а також для всіх тих, хто з повагою ставиться до світової музичної культури. Саме гурт The Beatles справедливо вважають одним із найпопулярніших у світі.

Також 16 січня – Міжнародний день гострої та гарячої їжі. Гурмани зі всього світу додають до своїх страв пекельні спеції, щоб насолодитися дивним смаком.

Щорічно в третю неділю січня святкують Всесвітній день снігу. Цього року свято випадає на 16 січня. Багато людей з нетерпінням чекають холодну пору року, коли все навкруги засипає сніг. Він створює відчуття казки, чистоти, святковості.

Народилися:

16 січня народилися російський та український актор театру та кіно Олександр Дорошенко, український політик та управлінець, міністр транспорту в 1995-1997 та 1998-1999 роках Іван Данькевич, німецький мандрівник, який відкрив Кіліманджаро, Йоганнес Ребманн, український письменник з когорти розстріляного відродження Гордій Коцюба, диктатор Куби Фульхенсіо Батиста, український скрипаль, засновник гурту PapaDuke Василь Попадюк, український телеоператор, який працював в агенції «Ройтер» та загинув 2003 року в результаті обстрілу американським танком готелю «Палестина» у Багдаді, Тарас Процюк, ексзахисник збірної України з футболу Андрій Русол, британська супермодель Кейт Мосс.

Події:

1547 – Івана Грозного вінчано на царство.

1654 – у Переяслав приїхав Богдан Хмельницький (для наступного укладення союзу з Москвою).

1780 – англійський флот під командуванням адмірала Джорджа Родні переміг іспанців біля мису Сан-Вінсент і захопив Гібралтар.

1918 – Центральна Рада прийняла закон про створення української добровольчої армії.

1919 – почалася друга фаза українсько-радянської війни: Директорія УНР оголосила війну більшовицькій Росії.

1919 – більшовицький уряд України оголосив про націоналізацію цукрової промисловості.

1920 – в США набув чинності сухий закон.

1954 – місто Проскурів перейменоване у Хмельницький, а Кам’янець-Подільська область УРСР – у Хмельницьку.

1963 – уперше пілотом авіалайнера на міжнародній лінії стала жінка – англійка Івонн Поуп пілотувала авіарейс із Лондона в Дюссельдорф.

1963 – Микита Хрущов оголосив про наявність у СРСР 100-мегатонної водневої бомби.

1969 – чеський студент Ян Палах здійснив акт самоспалення в Празі на Вацлавськой площі на знак протесту проти радянського вторгнення 1968 року.

1969 – радянські космічні кораблі «Союз-4» і «Союз-5» провели першу пілотовану стиковку на орбіті Землі.

1980 – Пол Маккартні був арештований у Токіо й потрапив на 10 днів до в’язниці після того, як у нього в аеропорту в багажі знайшли пів фунта марихуани.

1984 – Майкл Джексон одержав 8 статуеток «Ґреммі» за альбом «Thriller».

1991 – коаліція 28 країн на чолі зі США вступила у війну в Перській затоці проти Іраку, що було відповіддю на вторгнення Саддама Хусейна в Кувейт.

1992 – Буркіна-Фасо визнала незалежність України.

1997 – компанія Microsoft випустила Office 97, комплексну офісну програму, яка миттєво стала бестселером і завоювала 80% ринку.

2002 – Рада Безпеки ООН проголосувала за накладення санкцій на екстремістську організацію Аль-Каїда та рух Талібан.

2003 – Верховна Рада прийняла Цивільний кодекс України.

2006 – Елен Джонсон-Серліф склала присягу як президент Ліберії, ставши першою жінкою-главою держави в Африці.

2014 – в Україні прийняті «закони про диктатуру» («Диктаторські закони 16 січня»).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus