USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

86 дітей на обліку: на придбання інсулінових помп для дітей Луцької громади потрібно 5 млн

15 Лютого 2022 22:40
На придбання інсулінових помп для дітей із цукровим діабетом Луцькій громаді потрібно понад три мільйони гривень. Ще майже два мільйони вартують витратні матеріали. Ці кошти обіцяють виділити при перегляді бюджету громади на поточний рік.

Наприкінці січня Юлія Лементар на сайті Єдиної системи місцевих петицій зареєструвала пропозиції щодо виділення коштів на придбання інсулінових помп для дітей, хворих на цукровий діабет першого типу, передбачивши відповідні кошти у програмі «Здоров’я мешканців Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки».

Лучанка наголосила, що інсулінова помпа – це сучасний медичний пристрій, дуже зручний завдяки невеликому кроку введення інсуліну (0,05/0,025 од. на годину). Такої дози неможливо досягнути на найменших інсулінових шприцах.

«Терапія з використанням помп дозволяє знизити розвиток довгострокових ускладнень, обумовлених стрибками цукру в крові, і зменшити кількість ін’єкцій. Цей проєкт дасть змогу уникнути наслідків, що призводять до тяжкої форми інвалідності (втрата зору та кінцівок, ураження нирок, судин, нервової системи) або навіть смерті», – вказала Юлія Лементар.

Уже за кілька днів петиція авторки назбирала необхідну кількість підписів і потрапила на розгляд Луцької міської ради.

Як ідеться у відповіді Луцького міського голови Ігоря Поліщука, станом на сьоме лютого на диспансерному обліку лікарів-ендокринологів Луцької міської дитячої поліклініки перебувають 86 дітей, хворих на цукровий діабет. 16 пацієнтам встановлено інсулінові помпи за рахунок батьків і благодійників.

Забезпечення витратними матеріалами помп здійснюється за рахунок коштів бюджету Луцької громади, передбачених на виконання заходів програми «Здоров’я мешканців Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки». Виділення коштів проводиться відповідно до фінансового забезпечення громади.

Водночас на державному рівні відсутня нормативно-правова база для виділення коштів з держбюджету на забезпечення інсуліновими помпами та витратними матеріалами до них.

За даними Луцької міської дитячої поліклініки та Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади, торік батьки 50 дітей, хворих на цукровий діабет, звернулися з пропозицією щодо встановлення інсулінових помп. На закупівлю помп потрібно близько 3,2 мільйона гривень, а на забезпечення витратними матеріалами – ще 1,7 мільйона.

«Розуміючи, що встановлення інсулінових помп дозволить дітям, хворим на цукровий діабет, безболісно отримувати щоденні ін’єкції інсуліну та надасть можливість покращити якість їхнього життя, питання щодо виділення коштів із бюджету Луцької міської територіальної громади на придбання інсулінових помп та витратних матеріалів буде розглянуто при перегляді бюджету Луцької міської територіальної громади на 2022 рік», – анонсовано в тексті відповіді.

Мар’яна ТАРАСЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus