USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Луцьким дітям-діабетикам готують програму підтримки

18 Лютого 2016 14:51
У Луцьку є 45 дітей з цукровим діабетом. Через відсутність коштів для лікування, батьки користуються одноразовими голками по 5-10 разів, набиваючи дітям на тілі гулі. Загалом, для лікування та належного розвитку підростаючих містян щороку потрібно більше мільйона гривень. Зваживши на складне соціально-матеріальне становище лучан, в міськраді пропонують ухвалити програму підтримки.

Про це йшлося під час засідання постійної Луцької комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови сьогодні, 18-го лютого.

Зі слів депутата Луцької міської ради Григорія Пустовіта, Програма «Дитячий цукровий діабет» розрахована на два роки й потребує фінансування у розмірі 3 мільйонів гривень.

«Після 2013-го року державна програма з підтримки дітей з діабетом не приймалася. Щодо самого ж цукрового діабету, це - дороговартісне й складне лікування. Ми розуміємо, що дитячій організм вразливий, формується, тому дитинка повинна отримувати саме той інсулін, який їй підходить. Сьогодні, в умовах складних економічних проблем, маємо й соціальну проблему. Не всі батьки можуть стільки заробити, аби постійно проводити лікування.

У нас є 45 дітей, які хворіють на цукровий діабет, зокрема 5 користуються помпами. На два роки потрібно 3 мільйони гривень», - інформував Пустовіт.

На засідання були присутніми й батьки хворих дітей, які підтвердили, що дійсно потреба такої програми є, мовляв, через відсутність грошей, батьки багаторазово користуються одноразовими голками.

«Більше 700 тисяч гривень виділили з міського бюджету для дітей-діабетиків, але це - мізер, бо виходить лише 300 необхідних тест-смужок та інсулінових голок із потрібних 1464 на рік для однієї дитини. Тому прошу підтримати програму», - закликала лучанка, член громадської організації «Інсулін» Ірина Володимирівна.

Втім, члени профільної комісії дорікнули громадським активістам, що вони не надто активно шукають гроші. Також почали висловлювати сумніви, щоб грошима із міського бюджету не зловживали.

«Громадські активісти надто пасивні і їм потрібно більше шукати грошей. Окрім того, хтось може зловживати, одній дитині потрібно більше коштів на лікування, а іншій менше. Окрім того, у місті багато проблем, багато хвороб, я не проти програми, але ми вже виділили частину грошей. Тому потрібно допрацювати програму. Також будуть надходження з обласного бюджету. І прийдуть інші люди і не буде, що давати», - розповіла голова комісії Алла Надточій.

ЧИТАТИ ЩЕ: ДИТИНУ-ДІАБЕТИКА У ЛУЦЬКУ НЕ ПУСТИЛИ НА ЕКСКУРСІЮ

На це їй пояснили, що за витрачені кошти на ліки, батьки звітують чеками.

Після цього, Григорій Пустовіт вкотре закликав підтримати програму.

«Якщо переживати за кошти міського бюджету, то, якщо є проблема у дітей, а ми маємо заасфальтувати 23 двори, - нічого поганого не станеться, якщо ми заасфальтуємо 22 двори. За кожною цією сумою – стоїть дитина, давайте подумаємо про тих, хто вже звернувся й потребує допомоги», - наголосив депутат.

Після тривалих дискусій члени профільної комісії підтримали цю програму.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анонім Показати IP 18 Лютого 2016 16:19
тільки за але є також і дорослі інсулінозалежні з тими самими прблемами як з ними бути чи хай дохнуть
мама до Анонім Показати IP 18 Лютого 2016 17:59
Погоджуюсь з коментарем.Програма повинна бути спільною як для дітей,так і для дорослих діабетиків.Хвороба одна,проблеми теж однакові.
аноним до Анонім Показати IP 18 Лютого 2016 21:49
У ребенка больше проблем он растет а с ним растет и поджелудочная для которой нужно правильно подать инсулин .Ребенок формируется идут гормональные нагрузки .Ребенку уже с проблемами здоровья нужно как то дожить до взрослого возраста.А сегодняшнее социальное положение перекрывает все возможности правильно лечиться и питаться всем ,а дети это самое слабое и уязвимое звено ,они дети этим все сказано.
мама до аноним Показати IP 19 Лютого 2016 09:45
Шановна Ірина Володимирівна(здогадуюсь,що це Ваш коментар)!До Вашої ГО входять діти,старші 18 років!!! Чому не захищаєте їх інтереси???Де програма для цих діток,хоч і доросліших???Адже вони ще теж "формируются",їм теж потрібно НЕ "как то дожить",а просто жити з цією хворобою і вирішувути свої проблеми самостійно!!!У поліклініці для дорослих не видають ні голок,ні лацетів,ні тест-смужок.Про оздоровлення, взагалі ,можна не говорити..."А сегодняшнее социальное положение перекрывает все возможности правильно лечиться и питаться" взагалі ВСІМ,не лише діабетикам!Але,дякувати Богу, якось справляємось... і будемо це робити!!!Тому для Вас побажання-розробляйте Програму для ВСІХ діабетиків!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus