USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

8 березня: події, факти, дні народження

8 Березня 2012 00:01
День народження 8 березня відзначають міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк, волинський художник Володимир Жупанюк, голова обласної організації ветеранів України Микола Капітоненко.

Серед сьогоднішніх іменинників також волинський журналіст Василь Алєксєєв та волинська поетеса, член Національної спілки письменників України Оксана Гундер.

«ВН» вітають усіх, хто сьогодні святкує день народження, та бажають їм здоров’я, наснаги і достатку.

Також сьогодні – Міжнародний жіночий день. Тому вітаємо зі святом жінок, дівчат та дівчаток і бажаємо усім бути здоровими, щасливими й вічно молодими.

Хроніка «ВН»:
У цей день торік «ВН» розповідали про те, як працівники ДАІ ловили на луцьких дорогах… «самогубців».

8 березня 2010 року в стінах муніципалітету Луцька відбувся благодійний захід «Мистецтво з любов'ю та турботою» за участю лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка. Того ж дня відбувся благодійний концерту «Скрябіна» у супроводі симфонічного оркестру. Частину квитків віддали матерям-героїням, одиноким матерям та представницям інших соціально незахищених категорій.

А в 2009 році «ВН» повідомляли про ДТП, в яке потрапило 4 автівки. Вантажний автомобіль так пропускав пішохода, що за ним «поцілувалися» три іномарки.

Народилися:
Цього дня народилися німецький композитор Карл Бах, радянський кінорежисер, народний артист РРФСР, постановник казок Олександр Роу («Василіса Прекрасна», «Кощій Безсмертний», «Морозко»), український кінорежисер, сценарист Леонід Осика («Камінний хрест», «Захар Беркут», «Подарунок на іменини», «Гетьманські клейноди», «Тривожний місяць вересень»), радянський актор театру й кіно, співак, народний артист РРФСР Андрій Миронов («Дванадцять стільців», «Людина з бульвару Капуцинів», «Діамантова рука» та інші), російський композитор, автор-виконавець Сергій Нікітін, тричі генеральний прокурор України, народний депутат від фракції Партії регіонів Святослав Піскун, російський боксер Султан Ібрагімов.

Сталося:
8 березня 1857 року текстильниці Нью-Йорка пройшли з маршем вулицями міста, протестуючи проти низьких заробітків і поганих умов праці. У 1908 році вже їхні онучки в цей день вимагали заборони дитячої праці, права голосу і поліпшення умов праці. Ці події стали приводами для призначення Міжнародного жіночого дня.

1930в Індії почалася кампанія громадянської непокори під керівництвом Махатми Ганді.
Ґанді сповідував індуїзм, одначе вважав за спільні етичні позиції індуїзму, ісламу та християнства. Він сповідував агімсу: релігійно-етичний принцип ненасильства, що ставить вимогу не завдавати болю та зла будь-яким живим істотам. Індуси вірять, що у своєму житті людина має пройти 4 стадії. Одна з них - брагмачар'я, життя учня, коли людина замість марнувати час на земні насолоди, має спрямувати свої сили на осягнення духовних істин та виховання духовних цінностей. Ґанді розпочав брагмачар'ю на 36-му році життя. Основним принципом свого життя він уважав сатья, прихильність правді. Йому належить вислів: «Правда - це Бог».

1946псевдособор УГКЦ у Львові під тиском комуністичного режиму скасував Берестейську унію 1596 року й приєднався до РПЦ. Початок знищення Української греко-католицької церкви.
Скликанню «собору» передував масовий фізичний і моральний терор органів НКВС у 1944—1946 рр. над усіма ієрархами Греко-католицької церкви в Галичині з митрополитом Йосифом Сліпим на чолі — і засудження їх таємним судом у Києві в березні 1946 р. на довгострокове ув'язнення або заслання до таборів примусової праці.

У дійсності «собор» був неканонічний, бо його скликання і ухвали порушили церковні канони; ще перед «собором» три ініціатори заходу перейшли в російське православ'я (два з них — Михаїл Мельник і Антоній Пельвецький — були таємно рукоположені на єпископів Російської православної церкви). Сам «собор» був підготовлений і керований за директивами патріарха Російської православної церкви і органів радянської влади.


1993дебют на MTV мультиплікаційних героїв Бівіса й Батхеда.

У цих двох персонажів тільки три інтереси - важка музика, секс і насильство. Все їхнє життя - телевізор, чіпси, а також абсолютно марні спроби зробити так, щоб «їм дали» і стало багато грошей. Оскільки їх батьків жодного разу не показали в серіалі, це має на увазі, що вони вирощені телебаченням. Бівіс зазвичай носить синю футболку з написом «Metallica» (в деяких ранішніх епізодах напис на футболці «Slayer»), а Батхед, як правило одягнений у сіру футболку з написом AC/DC (пізніше ці футболки були змінені на «Skull» і «Death Rock»).

1993український актор Андрій Данилко вперше виступив у ролі провідниці Вєрки Сердючки.

Творчість, виступ на Євробаченні та сама постать Вєрки Сердючки залишається досить суперечливою в Україні. Одна з всеукраїнських FM-станцій проводила акцію протесту проти участі Андрія Данилко в Євробаченні. Організатори акції наголошували на тому, що поява Данилко в образі трансвестита на міжнародному пісенному фестивалі обернеться для України «культурною катастрофою та втратою авторитету й поваги з боку європейців».
Депутат від Партії Регіонів Тарас Чорновіл назвав Данилка в образі Сердючки «гермафродитом» і пообіцяв не дивитися фестиваль. Представники націоналістичних партій та організацій стверджували, що цей персонаж є втіленням «малоросійщини» і ганьбить Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Петро Чечелюк Показати IP 8 Березня 2012 15:27
"Волинський журналіст" Василь Алєксєєв вже 8 років мешкає і працює в Стрию Львівської області - на малій батьківщині своєї милої дружини. Якщо Василь не забув про Волинь, то я вітаю його з Днем народження, а дружину - зі святом 8-го Березня! Хай це подвійне свято несе в сімю щастя, добро, радість, весну, багато квітів, а Василю - наснагу творчості, гостре перо і усе те, без чого немає журналіста!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus