USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

9 грудня: свята, події, факти. День різдвяної листівки та день народження комп’ютерної миші

9 Грудня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Міжнародний день боротьби з корупцією, Міжнародний день пам’яті жертв геноциду, день народження комп’ютерної миші, День пожвавлення, день народження Оле-Лукоє, День різдвяної листівки.

У США – День продавця, День клоуна «Втомлений Віллі», День кондитерських виробів, День лами, у Перу – День Армії, в Таджикистані – День геологів, у Танзанії – День Незалежності, у Фінляндії, Швеції – День лютефіска, у Чилі – День психолога, в Швеції – День імбирного печива, у Франції – Національний день мирян.

Сьогодні іменини відзначають Аліпій, Георгій, Афанасій, Інокентій, Федот, Стіліан, Юліан, Яків.

Православна церква 9 грудня вшановує пам’ять святого Георгія Переможця. У народі це світле свято назвали Юріїв день.

Народилися

9 грудня народилися англійський поет Джон Мілтон, український письменник, церковний і громадський діяч Данило Туптало, французький хімік, який визначив склад природного газу, Клод Бертолле, американський кіноактор Керк Дуглас, український письменник, етнограф, мовознавець, перекладач Борис Грінченко, український літературознавець Микола Плевако, український письменник і громадський діяч Михайло Глібовицький, український поет і перекладач Борис Тен, патріарх Київський і всієї України (УАПЦ) Володимир Ярема, американський актор, продюсер і режиссер Джон Малкович, композитор, народний артист України, автор багатьох відомих пісенних творів Остап Гавриш («На Україну повернусь!», «А липи цвітуть»), українська дизайнерка одягу Лілія Пустовіт, український футболіст Максим Коваль.

Події

1884 – Левант Річардсон з Чикаго запатентував модель роликових ковзанів зі сталевими підшипниками в колесах.

1905 – у Франції ухвалено закон про відокремлення церкви і держави.

1909 – створено футбольний клуб «Боруссія» (Дортмунд).

1917 – у Криму створено курултай, вищий орган кримських татар.

1918 – Директорія УНР ухвалила постанову про скасування законів гетьманського уряду в галузі робітничого законодавства й відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1948 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Міжнародну конвенцію про запобігання злочину геноциду й покарання за нього.

1953 – американська компанія «Дженерал Електрик» оголосила про звільнення всіх комуністів.

1968 – у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Карл Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним або в його лабораторії комп’ютерну мишу і гіпертекст.

1991 – Михайло Горбачов виступив проти створення СНД.

1994 – у Північній Атлантиці біля Канади зазнало аварії і затонуло суховантажне судно Чорноморського пароплавства «Сальвадор Альєнде». Двох членів екіпажу врятували, семеро загинуло, 22 зникли безвісти.

1997 – зробили перший телефонний дзвінок у мережі мобільного зв’язку «Київстар».

2004 – набули чинності ухвалені Верховною Радою України закони про зміни до Конституції та особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2007 – в Ялті відкрито пам’ятник Тарасові Шевченку.

2011 – заявила про закриття українська студія GSC Game World, яка розробила відомі ігри S.T.A.L.K.E.R. i Козаки. S.T.A.L.K.E.R. 2, проєкти компанії було заморожено.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus