USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

10 грудня: свята, події, факти. День Нобеля у світі та День благодійництва в Україні

10 Грудня 2023 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день футболу, День Нобеля, День прав людини, Міжнародний день радіо і телебачення для дітей, Міжнародний день захисту прав тварин, День хорового співу.

В Україні – День благодійництва.

У США – День штату Міссісіпі, Національний день лагера, в Аргентині – День відновлення демократії, День соціального працівника, в Таїланді – День Конституції, у Мексиці та Бразилії – День клоуна, у Республіці Марій Ел – День марійської писемності, в Іспанії – День покровителя Військово-повітряних сил, у Намібії – Національний день жінок.

Православні віряни вшановують пам'ять мучеників Мини, Єрмогена і Євграфа. Святі жили у Єгипті за правління імператора Діоклетіана, який переслідував християн. За те, що вони відмовилися поклонятися поганським божкам, їх ув’язнили, жорстоко мучили, а потім зарубали мечем.

Іменини сьогодні святкують Анатолій, Ангеліна, Анна, Григорій, Євген, Іван, Костянтин, Михайло, Микола, Олександр, Олександра, Олексій, Петро, Сергій, Степан, Тетяна.

Народилися

10 грудня народилися англійський математик Ада Лавлейс, народний майстер художньої кераміки Олекса Бахматюк, український біохімік, фізіолог і фармаколог, основоположник біохімії як науки, професор і завідувач кафедри медичної хімії та фізики, нормальної фізіології і фармакології в Харківському університеті Олександр Данилевський, німецька поетеса, Нобелівська лауреатка з літератури Неллі Закс, український скульптор і педагог Макс Гельман, український диригент, лауреат Шевченківської премії Микола Кацал, народний артист України, композитор Ігор Поклад, американський актор Майкл Дункан (виконавець ролі доброго негра-цілителя у фільмі «Зелена миля»), наслідний принц Монако Жак.

Події

1520 – Мартін Лютер привселюдно спалив папську буллу Exsurge Domine про відлучення його від церкви у Віттенбергу.

1637 – козацькі війська під проводом Павла Бута зазнали поразки від війська Речі Посполитої біля містечка Боровиця.

1684 – Едмонд Галлей зачитав на засіданні Королівського товариства роботу Ісаака Ньютона De motu corporum in gyrum, в якій закони Кеплера було виведено на основі теорії тяжіння.

1768 – у Великій Британії засновано Королівську Академію Мистецтв, найбільш впливову та авторитетну Асоціацію художників Великої Британії.

1817 – Міссісіпі став 20-м штатом США. Його назва у перекладі з мови індіанців означає «Велика річка». Інші назви – «Штат магнолії» і «Штат гостинності».

1901 – у Стокгольмі вручено перші Нобелівські премії.

1948 – Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини (10 грудня відзначають як День прав людини).

1949 – під час масштабної кампанії усунення кваліфікованих українських працівників з академічних установ за звинуваченням в «антирадянській діяльності» заарештовано історика, археографа Ярослава Дашкевича.

1953 – вийшов перший номер журналу «Плейбой».

1981 – американський журнал The New England Journal of Medicine опублікував замітку про нове захворювання, яке призвело до загибелі 95 осіб, в основному серед гомосексуалів. Пізніше недуга отримала назву «синдром набутого імунодефіциту» (СНІД).

1999 – Панамський канал перейшов під юрисдикцію Панами (раніше був під юрисдикцією Сполучених Штатів).

2016 – терористичний акт в Стамбулі (Туреччина), через вибухи загинули 44 особи, 166 отримали поранення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus