USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

9 серпня: свята, події, факти. День корінних народів світу та відкриття Сікстинської капели

9 Серпня 2022 00:00
У цей день світ відзначає Міжнародний день корінних народів світу.

В Японії – День обіймів, в ПАР – Жіночий день, в Уругваї, Чилі – День дітей, в Бразилії – День батька, в США – День рисового пудингу, День захисту лісу від пожежі, День польки, День книголюбів, в Сінгапурі – День республіки, в Канаді – День миротворців, в Болгарії – День Військово-морського флоту.

Православні християни 9 серпня вшановують пам’ять святого великомученика і цілителя Пантелеймона. Його шанують як захисника лікарів і воїнів.

Відомо, що народився Пантелеймон в Никодимії у сім’ї багатого язичника. Батько відправив хлопчика вчитися лікарській справі до лікаря Євфросина, де Пантелеймон познайомився проповідником Єрмолаєм. Після знайомства з ним Пантелеймон також прийняв християнську віру і вирішив присвятити своє життя служінню Богу. Одного дня за наказом імператора Максиміліана Пантелеймон був заарештований і за відмову зректися Ісуса Христа був страчений.

Іменини у Костянтина, Анфіси, Германа, Наума, Миколи, Сави, Івана і Миколи.

Народилися:

Цього дня народилися американський дантист-хірург, який уперше успішно застосував ефір як анестезійний засіб, Вільям Мортон, український політик і управлінець, міський голова Києва у 1999-2006 роках Олександр Омельченко, український політичний і державний діяч, президент України в 1994-2004 роках Леонід Кучма, італійський політичний і державний діяч, лідер лівих рухів Романо Проді, американська кіноактриса Мелані Гриффіт («Ділова дівчина», «Підставне тіло»), американська кіноакторка Джилліан Андерсон («Цілком таємно»), український естрадний співак Олександр Пономарьов, французька кіноакторка Одрі Тоту («Амелі»), італійський футболіст, нападник клубів «Мілан» та «Ювентус» Філіппо Індзагі, шведська письменниця Туве Янссон.

Події:

1483 – відкрили Сікстинську капелу.

1803 – перша демонстрація пароплава, винайденого Робертом Фултоном.

1805 – Австрійська імперія, Російська імперія і Велика Британія створили Третю коаліцію проти Наполеона.

1842 – демаркація кордону між Канадою і США (договір Вебстера – Ешбертона).

1848 – на Буковині скасовано кріпосне право.

1859 – американець Натан Еймс запатентував ескалатор.

1910 – американець Алва Фішер запатентував електричну пральну машину.

1919 – Великобританія оголосила протекторат над Персією.

1942 – британська колоніальна адміністрація заарештувала лідера індійського національно-визвольного руху Магатму Ґанді .

1945 – СРСР односторонньо розірвав пакт про ненапад з Японською імперією і оголосив їй війну. Радянські війська почали наступ у Маньчжурії.

1945 – вибух атомної бомби в Нагасакі.

1965 – Сінгапур отримав незалежність від Малайзії.

1974 – На межі імпічменту і відсторонення від посади на тлі скандалу Вотергейт, Річард Ніксон став першим (і наразі єдиним), президентом Сполучених Штатів, що подав у відставку.

1990 – у Саудівську Аравію для військової операції вторгнення в Ірак почали прибувати американські війська.

1992 – у Барселоні пройшло офіційне закриття Олімпійських ігор, на яких об’єднана команда колишніх республік СРСР посіла перше місце, завоювавши 112 медалей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus