USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

9 жовтня: свята, події, факти. День художника та Всесвітній день пошти

9 Жовтня 2022 00:00
Сьогодні відзначають Всесвітній день пошти, День цікавих подій, Міжнародний день боротьби за ліквідацію наслідків стихійного лиха.

В Україні відзначають День художника та День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби.

Також 9 жовтня в Україні відзначають неофіційне професійне свято День ріелтора.

Крім того, в Уганді святкують День незалежності. А у США – День Лейфа Еріксона, скандинавського мореплавця, на чолі з яким вікінги близько 1000 року стали першими європейцями, що побували у Північній Америці.

9 жовтня православна церква вшановує пам’ять Івана Богослова – одного з дванадцяти апостолів, автора Євангелія від Іоанна, Книги Одкровення і трьох послань Нового Завіту.

Іменини за православним календарем святкують Іван, Єфрем Тихон, Володимир, Дмитро, Микола, Олександр.

Народилися

Цього дня народилися французький теолог, засновник богословського коледжу Сорбонна Робер де Сорбон, генерал-хорунжий Армії УНР Йосип Білевич, український актор Андрій Водичев, український радянський письменник Микола Бажан, український архітектор, один із фундаторів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Олесь (Олександр) Силин, український журналіст, професор Львівського університету, доктор філологічних наук Володимир Здоровега, вірменський кінорежисер Едмонд Кеосаян, засновник і лідер групи TheBeatlesДжон Леннон, український письменник Павло Вольвач, румунський футболіст Георге Попеску, британський політик, лідер Консервативної партії, 75-й прем'єрміністр Великої Британії Девід Камерон, український художник Богдан Стеценко.

Події

1621 – поразкою військ турецького султана Османа II завершилася п'ятитижнева битва під Хотином. Велику роль у перемозі армії Речі Посполитої відіграли запорізькі козаки на чолі з Петром Сагайдачним.

1780 – американським узбережжям прокотився великий ураган, що став найбільш смертоносним ураганом Атлантики за всю історію спостереження. За 10 днів він забрав життя понад 22 тисяч осіб.

1789 – у Франції заборонено тортури.

1874 – створення Всесвітнього поштового союзу. Цього дня, починаючи з 1957 року, відзначають Всесвітній день пошти.

1890 – французький інженер-самоучка Клеман Адер першим у світі злетів на самохідному пілотованому апараті, на якому пролетів близько 50 метрів.

1918 – обрання Фрідріха Карла Гессенського королем Фінляндії.

1963 – у повітря вперше піднявся гвинтокрил МІ-8.

1963 – внаслідок прориву другої у світі за висотою греблі «Вайонт» затопило кілька італійських сіл, що призвело до загибелі 1190 людей.

1968 – відкрився великий судовий процес над тими, хто 25 серпня 1968 року вийшов на Красну площу в Москві з лозунгами «Руки геть від ЧССР!», протестуючи проти радянської окупації Чехословаччини.

1980 – Нобелівську премію з літератури присудили польському поету Чеславу Мілошу.

1989 – в СРСР визнано право працівників на страйк.

2006 – Північна Корея провела перше випробування ядерної зброї.

2009 – президента США Барака Обаму було удостоєно Нобелівської премії миру.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus