USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

27 жовтня: свята, події, факти. День свекрухи та перший професійний театр в Україні

27 Жовтня 2022 00:00
Цього дня світ відзначає Всесвітній день трудотерапії та День ерготерапевта, Всесвітній день аудіовізуальної спадщини та День свекрухи.

У США – День наставництва, День чорної кішки, День американського пива, День Військово-морського флоту, у Вірменії – День пам’яті жертв теракту в парламенті, в Конго – День трьох Заїрів, у Сент-Вінсенті і Гренадіні – День незалежності, в Греції – День національного прапора, у Туркменістані – День Незалежності, в Словаччині – День Чернівської трагедії, у Великобританії - День вдячності чорній кішці, в Алжирі - День посадки дерев,

Православна церква 27 жовтня вшановує пам’ять святого Назарія, його учня Келсія, святих мучеників братів-близнюків Гервасія та Протасія, Миколи Святоші князя чернігівського, Святої Параскевії а також святого священномученика Селівана пресвітера.

Іменини святкують Михайло, Петро, Кузьма, Гнат, Микол, Назарій, Параска.

Народилися

27 жовтня на світ з’явилися український композитор Максим Березовський, англійський мореплавець, керівник трьох кругосвітніх експедицій, першовідкривач Нової Зеландії і Гавайських островів Джеймс Кук, шотландський поет, містифікатор Джеймс Макферсон, італійський скрипаль і композитор Нікколо Паганіні, американський винахідник швейної машинки Айзек Зінґер, український історик Іван Лисяк-Рудницький, 26-й президент США Теодор Рузвельт, американська поетеса і письменниця Сильвія Плат, французький кіноактор Жан-П’єр Кассель, американський філософ, політичний економіст і публіцист Френсіс Фукуяма, українська борчиня вільного стилю Світлана Саєнко, український футболіст сербського походження Марко Девич, українська яхтсменка, триразова призерка Олімпійських ігор Руслана Таран.

Події

1662 – англійський король Карл II продав Дюнкерк Франції.

1882 – народився перший професійний національний реалістичний театр в Україні під орудою Марка Кропивницького.

1895 – завершено будівництво першої лінії Транссибірської залізничної магістралі.

1904 – відкрився Нью-Йоркський метрополітен.

1937 – перший день розстрілів в урочищі Сандармох капітаном держбезпеки Михайлом Матвєєвим 1111 в'язнів Соловецької тюрми особливого призначення, серед них – цвіту української інтелігенції.

1951 – уперше під час лікування раку використали радіацію.

1982 – Китай оголосив, що чисельність його населення перевищила 1 мільярд жителів.

1984 – стала до ладу Байкало-Амурська магістраль.

1999 – група озброєних людей вдерлася до вірменського парламенту і відкрила вогонь, в результаті загинули прем'єрміністр Вазген Саркісян, спікер парламенту й кілька депутатів.

2008 – у місті Лозанна (Швейцарія) відкрито першу в країні лінію метрополітену.

2016 – дослідники з UC Santa Barbara представили функціональний нанорозмірний обчислювальний елемент, який теоретично може бути упакований в простір розміром не більш як 50 нанометрів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus