USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

94-річна волинянка, яка пережила Другу світову: «Німці так не знущалися, як зараз Росія»

9 Липня 2022 17:36
«Німці так не знущалися, як тепер Росія знущається», – говорить 94-річна мешканка села Сокиричі Ківерційської громади.

Лідія Моржинська – мати двох дітей, бабуся двох онуків, прабабуся п’яти правнуків і прапрабабуся двох праправнуків. Жінка добре пам’ятає Другу світову війну, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Лідія Михайлівна – з сім’ї довгожителів. Один із її братів дожив до 90 років, сестрі зараз – 87, а найменшому брату – 81 рік. Останнього можна часто побачити, коли він на велосипеді долає відстань у 30 кілометрів.

«Такі літа і, бачте, я ще ходжу. Ще в магазин помалу заходжу, до церкви ходжу. І дрова можу рубати, і город полоти, хоча дрова рубати мені вже не дають, одбирають сокиру… Я з такої сім’ї, що ми любили робити», – зазначає бабуся.

У вересні їй виповниться 95 років. На день народження збереться вся велика родина для того, щоб іще раз послухати історії з життя іменинниці.

Читати ще: «Господь дає здоров’я, от і живу». Історія 95-річної волинянки

«Я пам’ятаю, як у перший клас пішла, як була боса, як вчителька дала мені олівець і зошит. Як прийшла, і на мене тато кричав, бо я пішла боса і замазана», – пригадує Лідія Михайлівна.
Її шкільні роки припали на період Другої світової війни.

Довгожителька розповідає: «Німців прогнали. Боялися, щоб вони назад не вернулися. Ми копали окопи, старі розчищали. Але вони не вернулися, їх нагнали. Це я пам’ятаю. Але все одно німці так не знущалися, як тепер Росія знущається. Вони так людей не били. Ні».

Читати ще: Пережила війну і голод: історія 102-річної волинянки. Відео

У свої поважні роки Лідія Моржинська дає собі раду, навіть сама прибирає в помешканні.

«Єдна біда – та війна, що так людей б’ють, що той дракон так б’є дітей. Я днем і ніччю молюся Богу, щоб скрунуло того… Отак», – наголошує старенька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 9 Липня 2022 18:18
ну ну.. німці так не знущалися... людей не били... Особливо в бабиному яру ( наприклад ) Для тупорилих напишу, що кацапів та руський мір тут ніхто не виправдовує! Нема чого тут маразм просувати! У баби в Сокиричах повно російських військ?
лучанин Показати IP 9 Липня 2022 22:19
Московія, що виникла після розпаду Золотої Орди і продовжила політику Орди, Росія це не держава, це вірус, сифіліс, це злочинний конгломерат і має зникнути з карти СВІТУ! Амінь! Питання у баранів є?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus