USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Facebook і Google сплачуватимуть податки в Україні: що зміниться для користувачів

3 Червня 2021 12:42
Новий закон зобов’яже світових техногігантів сплачувати ПДВ за надання електронних послуг в Україні. За проголосували 283 обранці. Відтак, за попередніми підрахунками український бюджет може отримати додаткові 3 мільярди гривень щорічно. Однак це може призвести до зростання цін на їхні послуги, як це сталося в інших країнах.

Попередньо створений законопроєкт передбачає спрощений і добровільний порядок сплати ПДВ нерезидентами. Мовиться про міжнародні компанії, які діють в інформаційному просторі України та заробляють на мережевій рекламі, пише 24 канал.

Документ передбачає, що кожен нерезидент, який протягом календарного року постачає електронні послуги фізичним особам на суму понад 1 мільйон гривень, повинен зареєструватися у кабінеті платника податку на електронному сервісі «ПДВ для осіб нерезидентів», скласти спрощену податкову декларацію і сплатити ПДВ у розмірі 20%.

У випадку, якщо нерезидент не зареєструється як платник ПДВ – на нього буде накладено штраф у розмірі 100% вартості наданих послуг.

Важливо. У рамках законопроєкту у Податковому кодексі зникне норма, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Як це вплине на користувачів

Автори закону запевняють, що користувачів це не зачепить жодним чином, але це очевидно не так, адже податки для техногігантів точно вплинуть на користувачів, особливо тих, які користуються послугами інтернет-компаній для просування малого бізнесу.

Хто платитиме податок

Постачальниками електронних послуг законодавці пропонують вважати тих, хто надає такі сервіси.

- Постачання зображень або текстів, у тому числі фотографій, електронних книжок та журналів.

- Постачання аудіовізуальних творів, відео на замовлення, ігор, азартних ігор, включаючи постачання послуг з участі в таких іграх.

- Надання доступу до інформаційних, комерційних, освітніх та розважальних електронних ресурсів та інших подібних ресурсів.

- Надання в користування хмарних технологій для розміщення даних.

- Постачання (передавання прав на використання) програмного забезпечення та оновлень до нього, а також дистанційне обслуговування ПЗ та електронного обладнання.

- Надання рекламних послуг в інтернеті, мобільних додатках та інших електронних ресурсах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus