USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Glencore купила завод російського олігарха

24 Жовтня 2017 23:01
Генеральний директор ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ) Дмитро Мирний повідомив працівникам про зміну власника підприємства: швейцарська компанія Glenсore купує завод в Об'єднаної компанії "РусАл", інформує Інтерфакс-Україна.

"Найближчим часом ми очікуємо приїзду на завод керівних фахівців з Glencore. За нашою інформацією, компанія "РусАл" веде з Glencore переговори про збереження поставок глинозему", - йдеться у зверненні директора, яке оприлюднила єдина первинна організація профспілки трудящих металургійної та гірничодобувної промисловості України проммайданчика МГЗ.

"Ми очікуємо, що перехідний період триватиме близько року", - зазначив Мирний.

Він вказав, що угоду схвалив уряд України.

"Всі права співробітників, як і раніше, будуть неухильно дотримуватися. Підприємство продовжить працювати в звичайному режимі, виробляючи продукцію відповідно до чинних угод", - підкреслив генеральний директор.

У його зверненні також сказано, що Glencore International працює в 50 країнах, в штаті підрозділів цього одного з найбільших світових постачальників сировинних товарів і рідкоземельних матеріалів понад 150 тис. співробітників. Виручка компанії в 2016 році становила $177 млрд, скоригована EBITDA - $10 млрд.

Один з працівників комбінату повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що наразі вже розпочато зміну вивісок на підприємстві.

Зауважимо, швейцарська Glencore не виключає збільшення своєї частки в "Роснефти". З такою заявою виступив глава Glencore Айван Глазенберг, який бере участь в X Євразійському економічному форумі, що проходить у Вероні (Італія). Про це повідомляє «Лента.Ру».

"Наша інвестиція - це довгострокова інвестиція, можливо, ми навіть в якийсь момент збільшимо частку, але ми любимо "Роснефть ", у нас дуже хороша співпраця і по трейдингу», - заявив Глазенберг.

На початку вересня стало відомо, що консорціум швейцарського трейдера Glencore і суверенного фонду Катару Qatar Investment Autority (QIA) продав 14,16 відсотка акцій "Роснефти" приватній китайській енергетичній компанії CEFC.

Коментуючи угоду, глава "Роснефти" Ігор Сєчін зазначив, що консорціум Glencore і QIA прийняв це рішення для зниження кредитного навантаження. За його словами, з CEFC укладено угоду про участь китайської компанії в ряді проектів з видобутку з міноритарною часткою. Крім цього, "Роснефть" розглядає питання участі CEFC в своїх нафтохімічних проектах.

Аналітики інвестбанку Merrill Lynch сприйняли угоду "як символ впевненості стратегічних інвесторів в нафтогазовому секторі Росії".

Консорціум Glencore і QIA в грудні минулого року купив пакет в 19,5 відсотка акцій "Роснефти", в результаті російський бюджет отримав 710,8 мільярда рублів.

Як повідомлялося, АМКУ минулого тижня повідомив про дозвіл Glenсore придбати понад 50% в ТОВ "МГЗ" (с. Галицинове, Миколаївська область) і трьох інших українських компаніях, підконтрольних ОК "РусАл".

АМКУ уточнив, що надав право на концентрації, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал іноземних компаній "Гордана Холдінгс А.В.В." і "Гандель Інтернешнл А.В.В." (Обидві - Аруба), які є учасниками ТОВ "Компанія "Алюміній України" і "Гуардон Україна" (обидва - Київ), які безпосередньо володіють 13,96% і 86,04% частками в МГЗ відповідно.

Згідно з ним, надано дозвіл на концентрацію, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал ТОВ "Компанія "Алюміній України" та "Гуардон Україна" (обидва - Київ), що безпосередньо володіють відповідно 13,96% і 86,04% частками в МГЗ.

Згідно з держреєстром, кінцевим бенефіціаром зазначений російський бізнесмен, президент "РусАл" Олег Дерипаска, підозрюваний Службою безпеки України у знищенні Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах конкурентів із Росії.

У жовтні 2016 року Україна ввела санкції проти ОК "РусАл" і пов'язаної з нею компанії Judson Trading Limited (Кіпр). Серед заборонних заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним її майном, обмеження торгових операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинка виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них також - заборона на держзакупівлю низки товарів і послуг, повна або часткова заборону на укладання угод з цінними паперами з особами, які підпали під санкції, і заборона НБУ на реалізацію низки платежів.

МГЗ в 2016 році наростив випуск глинозему на 2% порівняно з 2015 роком - до 1,510 млн тонн.

ОК "РусАл" створена в 2007 році під час злиття алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛа" і швейцарського трейдера Glencore.

"РусАлу" в Україні належить також близько 29% в ЗАлКу, 68,01% акцій якого повернуті в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність у Міжнародному центрі з урегулювання інвестиційних спорів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Степан(Крымчанин) Показати IP 24 Жовтня 2017 23:59
Блокада, м**!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus