USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Glenсore купує активи російського олігарха Дерипаски

18 Жовтня 2017 23:21
Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив сировинному трейдеру Glenсore опосередковано придбати частку в статутному капіталі ТОВ "Миколаївський глиноземний завод" (МГЗ, с. Галицинове, Миколаївська область) і трьох інших українських компаній, підконтрольних Об'єднаній компанії (ОК) "Російський алюміній "("РусАл"), інформує Інтерфакс-Україна.

"З огляду на те, що заявлені концентрації не призводять до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на товарних ринках України, АМКУ надав відповідні дозволи", - йдеться в повідомленні антимонопольного відомства в середу.

Згідно з ним, надано дозвіл на концентрацію, в результаті яких група Glenсore увійде в капітал ТОВ "Компанія "Алюміній України" та "Гуардон Україна" (обидва - Київ), що безпосередньо володіють відповідно 13,96% і 86,04% частками в МГЗ.

Згідно з держреєстром, у свою чергу прямими власниками цих київських ТОВ є офшорні компанії з Аруби "Гордал Холдингс А.В.В." і "Гандела Інтернешнл А.В.В.", а кінцевим бенефіціаром зазначений російський бізнесмен, президент "РусАл" Олег Дерипаска, підозрюваний Службою безпеки України у знищенні Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах конкурентів із Росії.

Крім того, АМКУ дозволив Glenсore придбати частку в ТОВ "Охорона МГЗ" (с. Галицинове, Миколаївська область), в якому на сьогодні 99% належать МГЗ.

Як повідомлялося, в жовтні минулого року Україна застосувала санкції проти Об'єднаної компанії (ОК) "Російський алюміній" ("РусАл", РФ) і компанії Judson Trading Limited (Кіпр), яку пов'язують із нею. Серед заборонних заходів блокування активів - тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним їй майном, обмеження торговельних операцій в Україні, запобігання виведенню капіталу з країни, зупинення виконання економічних і фінзобов'язань. Серед них також заборона на держзакупівлю низки товарів і послуг, повна або часткова заборона на здійснення угод із цінними паперами з особами, які підпали під санкції, і заборона НБУ на здійснення низки платежів.

МГЗ у 2016 р. наростив випуск глинозему на 2% порівняно з 2015 роком - до 1,510 млн тонн.

ОК "РусАл" створена в 2007 році при злитті алюмінієвих і глиноземних активів ВАТ "РусАл", "СУАЛ" і швейцарського трейдера Glencore.

"РусАл" в Україні належить також близько 29% у Запорізькому алюмінієвому комбінаті (ЗАлК), 68,01% акцій якого повернуто в держвласність. "РусАл" оскаржує повернення акцій у держвласність у Міжнародному центрі з урегулювання інвестиційних спорів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus