USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Meridian Lutsk» перевірить, чи готові лучани до іноземної літератури

2 Жовтня 2017 13:18
Уперше до Луцька у рамках поетичного фестивалю «Meridian Lutsk» завітають знані іноземні автори, аби презентувати свою творчість у місцях, сповнених багатою історією. На лучан чекають поетичні паради, книжкові презентації, літературні дискусії, перформанси, «дегустація» віршів і вин, ярмарок книжкових новинок. Як відзначають організатори, «нецікаво точно не буде».

Про це йшлося 2 жовтня під час прес-конференції у книгарні Волинської обласної друкарні за участю директорки мистецького об’єднання «стендаЛь» Ельвіри Яцути та PR-менеджера фестивалю Ірини Полєтухи.

Як розповіла Ельвіра Яцута, «стендаЛь», який стартував із поодиноких книжкових презентацій, нарешті «доріс» до масштабного міжнародного поетичного фестивалю, покликаного, передусім, пропагувати Луцьк на культурній мапі не тільки України, а й закордону.

Тому програма трьохденного дійства, яке відбудеться 6-8 жовтня, насичена не тільки виступами знаних українських класиків, зокрема й наших, волинських сучасників, а й письменників із Польщі, Білорусі, Литви, Естонії та Ізраїлю. Гостей очікують не лише для того, аби ознайомити лучан із іноземною творчістю та станом літератури в певній державі, а й для того, аби автори, повертаючись до рідних країн, повідали там про Луцьк і зарекомендували його.

«Ми запрошуємо авторів із-за кордону, аби налагодити міжкультурні зв’язки та започаткувати товариські стосунки. Луцьк готовий до цього», – відзначила очільниця «стендаЛю».
Окрім того, організаторки фестивалю розповіли, що завдяки «MeridianLutsk» вони хочуть простежити, чи готові українці сприймати різну літературу, не тільки розважального характеру й не лише від знаних їм авторів.

Зокрема, однією зі знакових подій «Meridian Lutsk» стане презентація нової книги про «тяжку» історію письменниці та перекладачки Маріанни Кіяновської «Бабин Яр. Голосами».

«Ми хочемо побачити, чи Україна готова сприймати літературу міжнародного масштабу не тільки в Києві або Львові. Чи в обласних центрах достатньо людей, які можуть сприймати серйозну літературу, які готові слухати літературу в оригіналі, читати переклад та аналізувати? Для мене це теж питання. І я думаю, що «Meridian Lutsk» якраз дасть відповідь (позитивну чи негативну) на це, й покаже, чи готові лучани до такої літератури. Я, наприклад, впевнена, що презентація роману Сергія Жадана чи літературні читання Оксани Забужко або Юрія Іздрика однозначно будуть схвально прийняті, і їх будуть слухати. Але чи будуть слухати авторів із Ізраїлю чи Литви?» – відзначила Ельвіра Яцута.
Та додала, що особливу увагу було приділено й місцям, де зустрічатимуться прихильники літератури. У їх виборі допоміг краєзнавець Олександр Котис.

«Це локації, пов’язані з певними культурами. На жаль, не всі нам вдалося охопити, але сподіваємося, що залучимо їх уже наступного року», – сказала Ірина Полєтуха.
Також під час фестивалю діятиме книжковий ярмарок у Палаці культури міста Луцька, де будуть представлені багато україномовних новинок, які ще недоступні в книгарнях.

Нагадаємо, одноденні та трьохденні квитки на фестиваль можна придбати онлайн або в книгарні «Освіта» (проспект Волі, 8). Протягом самого фестивалю квитки можна буде придбати у палаці культури.

Із програмою фестивалю можна ознайомитися тут.

Організатори: мистецьке об'єднання «Стендаль», Департамент культури Луцької міської ради, Роман Бондарук.

Зокрема, серед патрнерів Волинська обласна рада та Генеральне консульство Республіки Польща в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus