USD 39.80 40.07
  • USD 39.80 40.07
  • EUR 39.85 40.07
  • PLN 9.85 10.00

The Washington Post: Китай і Росія намагаються змінити баланс сил у світі

9 Лютого 2022 12:50
Тепла зустріч президента Китаю Сі Цзіньпіна та очільника Кремля Владіміра Путіна під час відкриття зимових Олімпійських ігор у Пекіні мала потужну символіку. У той час, коли демократичні країни стурбовані агресивними діями Москви та Пекіна – від загрози вторгнення Росії в Україну до жорстокого ставлення Китаю до уйгурів, два диктатори вирішили підтримати один одного, пише Дзеркало тижня з посиланням на The Washington Post.

Що ще важливіше, вони підкреслили цю демонстрацію єдності спільною заявою, що містить понад п’ять тисяч слів. Заяву можна схарактеризувати як план спільної конфронтації зі Сполученими Штатами.

Країни підтримали зовнішньополітичні амбіції одна одної: Росія підтвердила протидію Китаю «будь-яким формам незалежності Тайваню», а Китай засудив «подальше розширення НАТО». Пекін також погодився купити у Росії нафту і газ на 117,5 мільярдів доларів.

Хоча це не зовсім зелене світло від Пекіна для російської агресії проти України, спільна заява сигналізує, якщо РФ вторгнеться, Китай допоможе Путіну протистояти потужним економічним санкціям, які планують запровадити Сполучені Штати та їхні союзники.

Насправді, як сказано в документі, «не існує обмежень» для «дружби» країн і «немає «заборонених» сфер співпраці», припускаючи, що коли-небудь партнерство може поширитися на обмін розвідувальною інформацією та розробку зброї.

З початку холодної війни та союзу між лідерами СРСР та Китаю Йосипом Сталіним і Мао Цзедуном Москва і Пекін не зобов’язувалися так відкрито і всебічно співпрацювати у глобальних питаннях. Спільну заяву Сі та Путіна назвали «новою ерою швидкого, глибокого розвитку і трансформації».

Мабуть, вперше в сучасній історії Захід зіштовхнувся з парою Росія-Китай, де обидві країни не тільки ворожі до західних демократій, але й сильні у військовому та технологічному плані, а також економічно.

Звичайно, «союз» Китай-Росія 2.0 настільки ж ідеологічно нахабний, як сталінська версія співпраці з Пекіном у 1950-х роках.

Спільна заява Путіна та Сі починається із засудження демократії і захисту прав людини в Сполучених Штатах та інших західних країнах як «єдиного зразка для всіх країн у встановленні демократії».

У заяві стверджується, що права людини є універсальними, але їх слід «захищати відповідно до конкретної ​​ситуації в кожній країні та потреб її населення».

Застосовуючи цей гнучкий стандарт до Китаю та Росії, документ робить висновок, що ці дві фактично однопартійні держави практикують демократію відповідно до власних «давніх традицій».

Росія та Китай мають багато потенційних точок конфлікту – економічних, територіальних та інших, які можуть зрештою розділити їх, як це було 60 років тому.

З часом у Росії може виникнути невдоволення через дисбаланс партнерства з сильнішим і багатшим Китаєм. Однак наразі найбільш актуальним здається їхня спільна ворожість до Сполучених Штатів та віра в те, що Америка занепадає і цю слабкість можна використати.

«З’явилася тенденція до перерозподілу влади у світі», сказано у спільній в заяві. Якщо не брати до уваги їхні думки про мир і розвиток, Сі та Путін явно прагнуть створити безпечний світ для диктатури. Західним демократіям доведеться протидіяти їм, резюмує видання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
скептик Показати IP 9 Лютого 2022 12:57
"Пекін також погодився купити у Росії нафту і газ на 117,5 мільярдів доларів". а що ж не в юанях і не в деревяних ?". події на Даманському сторони вже забули ? . активне освоєння Китаєм Далекого Сходу може освіжити коротку память великих кормчих
Правда Показати IP 9 Лютого 2022 16:01
О це так новина, о це так аналітика....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus