USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Україна від вибухів на арсеналах втратила до 5 млрд доларів

11 Жовтня 2018 11:41
Збитки від пожеж на військових арсеналах України вимірюються сумами від сотень мільйонів до п’яти мільярдів доларів США. Такі цифри називають експерти, однак насправді втрата снарядів крупного калібру може мати ще важкі та навіть критичні для боєздатності держави наслідки, йдеться в сюжеті ТСН.

Найкращі українські артилеристи розгорнули свої батареї, провели зв’язок, усе замаскували, але їхні гармати мовчать – навалу ворога нема чим відбити, бо просто скінчилися всі снаряди. Такий жахливий сценарій був можливим для України буквально рік тому, і про це зараз уже відкрито можуть говорити експерти. Долання дефіциту було не лише питанням фінансів, а й того, хто згодився б продати боєприпаси, адже Європа летальної зброї Україні не постачає

Скільки вартують набої та військове майно, яке згоріло на військових складах останніми роками - експерти називають різні суми - від сотень мільйонів до 5 мільярдів доларів США. Снаряди, особливо великого калібру, для українського війська взагалі надзвичайно цінні. Тому що їхня вартість може стати ціною нашої незалежності.

Нещодавно держава відновила виробництво снарядів великих калібрів, але дефіцит досі є, Експерт Костянтин Машовець переконаний у тому, що ворог про це знає не гірше вітчизняних аналітиків. «Б’ють по тих сховищах, складах, де зберігаються найбільш дефіцитні, актуальні для Збройних Сил боєприпаси тих калібрів, типів. Тобто агресор, ворог, можемо припустити, володіє інформацією про стан і вміст наших сховищ і складів», - пояснив експерт.

Шість великих пожеж на військових складах сталися лише за останні роки війни, порахував Костянтин і він зауважив, що якщо горітиме так і надалі, то воювати і справді не буде чим. В України величезні запаси набоїв, сотні тисяч тон, але як це не дивно звучить, узяти їх із деяких складів не так просто – це думка Дмитра Тимчука. За 20 років безгрошів’я та недбальства деякі з арсеналів перетворилися на суцільні мінні поля. «Величезна кількість боєприпасів, які зберігаються просто неба, їх взагалі не можна використовувати, їх можна лише утилізувати, в кращому випадку, а деякі неможна навіть чіпати», - пояснив він.

Нагадаємо, вночі 9 жовтня поблизу міста Ічня в Чернігівській області вибухнули склади з боєприпасами.

Скільки вигоріло у доларах на українських складах, певно, не порахують вже ніколи. Застосувати можна лише одну формулу: у середньому, кілограм набоїв оцінюють у 100 доларів. У будь-якому разі, мова йде про величезні суми. Юрій Карін переконаний, що вибухи на арсеналі – це продовження гібридної війни. «Найближчі два роки ми маємо провести троє виборів – це президента, парламенту та місцеві вибори. Задача максимум у Російської Федерації, аби завести на ключові посади своїх людей і зробити український парламент проросійським», - вважає він.

Але не все так погано, бо час працює на Україну. З кожним днем нових набоїв у підземних сховищах стає дедалі більше. Артилеристи тренуються, гармати більше не мовчать. Це та історія, коли свою незалежність потрібно відстоювати спокійно, методично, роблячи поправку на вітер і зношеність ствола, не шкодуючи для ворога набоїв.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 11 Жовтня 2018 11:55
от же ж підступний ворог - почав "бити по складам" ще задовго до своєї появи. ще в 2008-му в Балаклії працював на упередження, хитрюга який. до того ж всі ці роки вміло забороняв створити належну систему зберігання таких важливих боєприпасів... і що ж ти з таким ворогом поробиш...
Анатоль_ Показати IP 11 Жовтня 2018 13:29
Йома йо! Таки деньги шо аж страшно
321 Показати IP 11 Жовтня 2018 14:33
Хай кредит в МВФ не забудуть взяти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus