USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Під Ічнею злетіли у повітря боєприпаси, які Україна купляє за шалені гроші

9 Жовтня 2018 21:26
На військових складах в Ічнянському районі Чернігівської області вибухнули боєприпаси, які Україна не виробляє та змушена закуповувати за немалі гроші. Першочергово персональну відповідальність за вибухи на військових складах має, вочевидь, взяти на себе Петро Порошенко, який є Верховним головнокомандувачем та позиціонує себе у публічному просторі, як людина, яка дбає про армію. Та чи хтось понесе відповідальність за недбалість, яка призвела до такої катастрофи, залишається під знаком запитання. Особливо, беручи до уваги, що нещодавно суд поновив на посаді колишнього начальника складу в Балаклії, відповідального за зберігання боєприпасів, де у березні минулого року також сталася пожежа на військовому складі.

Про боєприпаси, які вибухнули під Ічнею, розповів народний депутат і радник глави МВС Антон Геращенко в ефірі телеканалу «Прямий», передає Znaj.ua.

Геращенко повідомив, що саме на цьому складі зберігались надважливі для України боєприпаси для артилерії, зокрема і для «Градів». Він також додав, що ці снаряди в Україні не вироблються, через що їх доведеться закуповувати в інших держав за неймовірні гроші.


«Трагедія в тому, що Україна в черговий раз втратить боєприпаси, стратегічний запас, який коштує сотні мільйонів доларів і який в Україні не виробляють. Там зараз вибухають дефіцитні снаряди для 122 мм гаубиць, снаряди для реактивних систем «Град» - це те, що в Україні не виробляють», - сказав Геращенко.

Крім того він розповів, що частина боєприпасів зберігалась просто неба, що заборонено посадовими інструкціями. Геращенко також додав, що президент Петро Порошенко після чергового вибуху на складах боєприпасів повинен дати оцінку якості роботи співробітників Генштабу ЗСУ та «зробити кадрові висновки».

Разом з тим варто відзначити, що нова масштабна пожежа сталася на військовому складі: у ніч на 9 жовтня у Чернігівській області неподалік від міста Ічня зайнявся один з найбільших арсеналів Міністерства оборони. Протягом усього ранку щосекунди там було чутно два-три вибухи, трохи згодом інтенсивність знизилася.

Починаючи з 2014 року, це вже четверта масштабна пожежа на складах ЗСУ, а що стосується менших епізодів загоряння - їх безліч.

Так, 26 вересня 2017 року стався вибух на складі боєприпасів у Калинівці (Вінницька область).

На 48-у арсеналі Збройних сил біля Калинівки зберігалося близько 180 тисяч тонн боєприпасів, зокрема ракети до «Градів», «Смерчів» і «Точок-У», а також танкові снаряди.

Приблизні підрахунки показали, що пожежа знищила близько 32 тис. тонн. Із навколишніх сіл евакуювали кілька десятків мешканців. Декілька людей отримали травми, проте обійшлося без смертей. Тисячі житлових будинків серйозно постраждали того дня, більше десяти вогонь зруйнував повністю. Серед версій причин пожежі називалася диверсія з боку російських спецслужб (за допомогою безпілотників чи через закладення детонатору на території складів). У результаті штраф виписали начальнику режимної служби складу за недбалість. Штраф у розмірі 2465 гривень.

23 березня 2017 року сталися пожежа та вибухи на військовому складі у Балаклії (Харківщина).

Через пожежу і вибухи на 65-му ракетно-артилерійському арсеналі боєприпасів у місті Балаклія Харківської області, де зберігалося 125 тисяч тонн боєприпасів, загинула одна жінка і ще п'ятеро людей дістали поранення. Довелося евакуювати понад 36 тисяч місцевих жителів, перекрили залізничний та автомобільний рух в районі складу.

29 жовтня 2015 року: Сватове (Луганщина).

На складі у місті Сватове Луганської області загорілися і вибухнули близько 3,5 тис. тонн боєприпасів. Загинули четверо людей: троє військовослужбовців та цивільний. Згідно з різними повідомленнями, до восьми людей було поранено. Вибухи пошкодили 58 житлових кварталів та сотні приватних будинків, близько 20 тисяч людей було евакуйовано. Серед причин інциденту називали постріл із сигнального пістолета, можливі "дії противника" і службову недбалість.

Згодом військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що слідство зупинилося на останній версії. За його словами, прокуратура повідомила про підозру в халатності тодішньому в.о. керівника об'єднаних складів ракетно-артилерійського озброєння сектора А.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
123 Показати IP 9 Жовтня 2018 21:49
Хтось може сказати, коли нарешті на місці нинішнього непорозуміння з'явиться нормальна держава? і шо для того треба зробити?
не з'явиться до 123 Показати IP 9 Жовтня 2018 23:00
не намагайтесь реанімувати те непорозуміння
скептик до 123 Показати IP 10 Жовтня 2018 10:18
відновити смертну кару і запросити послідовників Аугусто Піночета на посади генпрокурора, міністра внутрішніх справ та верховного суду
777 Показати IP 9 Жовтня 2018 21:55
Вже не в перше замітають сліди. В СССР перед ревізією магазини також самозаймались...
123 Показати IP 9 Жовтня 2018 23:05
змушена закуповувати за неймовірні гроші .... це ж який шанс відпиляти собі шматок бюджету на закупівлі нових боєприпасів
321 Показати IP 9 Жовтня 2018 23:07
Нормальна держава з'явиться тоді, коли частину нинішніх "владців"відправлять у належне їм місце, тобто, в дурдом, частину - на зону . Тоді до влади прийдуть адекватні люди і буде нормальна країна.
Степан Показати IP 9 Жовтня 2018 23:35
Поки україньці не зрозуміють, що націоналізм, як основа державної політики(зовн і внутр), це тупіковий шлях розвитку, держава приречена на деградацію, і крах неминучий. Поки україньці не зрозуміють, що "мовне питання" прищеплено в свідомість соціума політтехнологами з держдепу з 1989 року (приняття Закону "Про мови") розвиток державних інститутів неможливий. Поки в Україні буде існувати ціла армія так званих "активістів"-грантососів, розвиток громадянського суспільства неможливий. Поки політики, журналісти, інтелегенція не усвідомить що за 27 років Україна перетворилася, де-факто, з незалежної держави в неоколонію США, сподіватися на позитивні зміни не доводиться. Поки не відбудеться кардінальна зміна всіх соціальних цінностей навязаних політикой євроунії, посольствами США, Канади та інш., україньці будуть на межі вимирання як етнос.
скептик до Степан Показати IP 10 Жовтня 2018 10:16
головна проблема України - це путінососи, а не грантососи
Всезнайко Показати IP 10 Жовтня 2018 07:32
А ракети для Граду в Росії закупляли?
Ольга до Всезнайко Показати IP 10 Жовтня 2018 09:55
Роздавайте отакі рекомендації в кацапстані, адже зрозуміло звідки гівном кидається оцей "степан засранов"! Пробуєте писати українською? Та на це у вас не стане ваших паршивих козлиних мізків! "УкраїнЬці", "тупІковий" "соціумА", "кардІнальна","політикоЙ" - ці слова-покручі відразу видають рашистського покруча! Геть з України, цап нещасний!
Прислів'я Показати IP 10 Жовтня 2018 07:37
До чого тут міліція, коли це грім свиню вбив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus