USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

А гірникам – повістки: на волинську шахту звозять працювати в’язнів

9 Грудня 2023 16:35
На шахті «Бужанській» у Нововолинську працюють 19 в’язнів. Незабаром кількість таких робітників може зрости до 200. Принаймні про це говорять самі гірники. А поки в копальні звозять засуджених, шахтарям вручають повістки.

Чутки про те, що на волинських шахтах працюватимуть засуджені, ширилися давно. Через це люди навіть пікетували під ДП «Волиньвугілля», на території якого мали облаштувати гуртожиток для в’язнів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Як стало відомо, на шахті «Бужанській» уже працюють 19 засуджених з Дрогобицької колонії.

Перший заступник директора шахти «Бужанської» Владислав Гонсу коментує: «До нас приїжджають працівники – не в’язні, а працівники, навчені люди, які пройшли всі нормативні акти, які пройшли всі медогляди, які пройшли попереднє навчання. У нас в’язнів немає. У нас – працівники... Мало що пишуть. На парканах теж пишуть».

Заступник директора з виробництва Юрій Мікульський розповідає: «Вони зараз проходять практику як учні. Щоразу їх привозять на автобусі, щоразу є конвой, який їх супроводжує сюди».

Він додає, що ув’язнені не отримуватимуть таку ж заробітну плату, як шахтарі. Також серед тих, хто працюватиме на копальнях, немає засуджених за тяжкі злочини.

«Із них будуть вираховувати за дорогу, за харчі. За все з них будуть вираховувати. Якщо думають, що їх возять безплатно, то це не так. Є люди, які не платили аліменти. З їхньої заробітної плати будуть забирати ці гроші. Треба зрозуміти: вони будуть просто сидіти в тюрмі і держава на них гроші витрачатиме? Або в них є шанс просто працювати на державу. Напевно, краще обрати другий варіант. Якась частина грошей буде їм залишатися», – каже Юрій Мікульський.

Засуджені на час роботи живуть у Сокальській виправній колонії. Їх щодня привозять у копальні автобусом. Працюють у дві зміни.

Читати ще: Шахти є, а грошей немає: чому стратегічне держпідприємство на Волині – в боргах

Своєю чергою, гірники з шахти №9 «Нововолинська» переживають, що і їх можуть замінити на в’язнів з українських тюрем. Зараз за шахтарів із цієї копальні активно взявся військкомат.

«У мене є інформація, що в Сокалі на місці колишньої колонії, яка згоріла близько восьми років тому, облаштовують місця для проживання 200 зеків. І будуть їх возити сюди», – зазначає голова місцевої організації НПГУ Нововолинська Сергій Макаров.

Він додає, що натомість шахтарям систематично вручають повістки.

«Днями була облава на шахту, хоч усі шахтарі заброньовані. Поліція разом із ТЦК ходять по підприємству і вручають повістки», – каже Сергій Макаров.

Читати ще: Шахти України вперше в історії наймають жінок через дефіцит чоловіків, – Reuters

За його словами, зараз на шахту №9 чинять тиск. Часто на підприємстві з’являється комісія контрольно-ревізійного управління.

«Нарахували на 450 мільйонів якихось збитків, коли шахта всього мала 120 мільйонів руху коштів. Знову поліція. Кримінальні справи з незрозумілого приводу. Бідного директора пресують», – каже Сергій Макаров.
Бажання замінити шахтарів на копальнях в’язнями можна зрозуміти: засуджений не вийде страйкувати через те, що йому не виплачують зарплату, не буде протестувати, якщо на керівні посади призначатимуть «своїх».

Читати ще: Колектив копальні №9 «Нововолинська» не пустив нового керівника на територію через «сумнівне минуле»

Однак в’язні колоній не є спеціалістами в гірничій сфері, а праця в шахті має високий рівень небезпеки. Працювати потрібно з вибуховими пристроями і зі складними технічними приладами.

Шахтарів – на фронт, а засуджених – у копальню? Цікавий вихід держава пропонує спеціалістам із найскладнішої сфери, які лишають здоров’я на дні вугільних копалень за відносно невеликі зарплати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Не гой Показати IP 9 Грудня 2023 16:57
Це просто жесть.. не раби
Ще не зовсім свідоми Показати IP 9 Грудня 2023 17:22
Засуджених потрібно мотивувати йти на фронт. В тому числі, і достроковим звільненням. А не гнати в шахту.
Анонім Показати IP 9 Грудня 2023 17:28
Так з того ж і починали у 1954 році !
zerop Показати IP 9 Грудня 2023 19:21
Незабаром дiтей братимуть до копальнi.
Тур Показати IP 9 Грудня 2023 19:30
яке розумне на тих шахтах начальство!
Анонім до Тур Показати IP 9 Грудня 2023 21:59
Просто мудре. МУНДРЕ!!!
Українка Показати IP 9 Грудня 2023 20:42
Рабовласницький лад уже в Україні?! Воювати навичок, згоди і підготовки не потрібно?! В шахті теж ніякої кваліфікації і вмінь не потрібно?! Зарплату за виконану роботу теж платити не потрібно? Як же дотримання Конституції?
Геленка до Українка Показати IP 12 Грудня 2023 20:08
Конституцію вже давно взяли під ноги: тепер- верховенство дурисвітних постанов, а не статей Конституції. Творці «постанов» не знають, що їхні творіння не є законними, якщо є полярно протилежними із Законом України. Або, швидше за все, нас всі мають за лохів. І якою печаткою вони затверджені? Хто знає? Так поки що ми виглядаєм, як лохи. Бо ж наш «слуга» ж не лох.
Аут Показати IP 9 Грудня 2023 21:59
Зробимо їх зе раз разом!!! УАХАХАХПХА!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus