USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Аби врятувати Світязь від обміління, можуть затопити городи та сіножаті волинян

26 Травня 2021 14:39
Задля порятунку озера Світязь від обміління можуть перекрити шлюзи-регулятори, що може призвести до часткового затоплення інших земель, серед яких городи та сіножаті волинян. Утім, волинські депутати вважають такі заходи вимушеними, адже в пріоритеті – збереження «перлини Волині».

Про це під час засідання постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсівповідомив голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Посадовець зазначив, що, не зважаючи на достатню кількість опадів за цей та минулий рік, яка дозволила дещо наповнити озеро, проблема нікуди не зникла, і питання обміління Світязя – завжди «гаряче».

Читати ще: чому міліє Світязь? Фахівці назвали п’ять причин

Він запропонував депутатам найближчим часом провести виїзну екологічну комісію до проблемних місць Світязя, де зняті шлюзи-регулятори і вода просто втікає, не затримуючись у самому озері.

Варто зауважити, що, саме регулятори з’єднують Світязь із іншими озерами. Зокрема, гідротехнічна споруда РТК-150 за межами населених пунктів Шацької селищної радидозволяє регулювати перетік води з озера Світязь в озера Луки-Перемут та акумулювати воду в озері Світязь.

«Я чудово розумію, що на тій території є чиїсь городи та сіножаті, і перекриття шлюзів може призвести до їх затоплення, але якщо ми вболіваємо за проблему Світязя, то давайте розставляти пріоритети. Землі, що затоплюються, у першу чергу повинні регулювати водний баланс, а наша перлина Волині має бути завжди з водою. Це питання має бути завжди актуальним і не сходити з планів роботи», – наголосив Григорій Недопад.

На це голова профільної комісії Юрій Ройко зауважив, що діяльність робочої групи, що займалась питаннями щодо обміління Шацького поозер’я і вже «реанімували».

«Хочемо у другій половині червні провести виїзне засідання робочої групи, де зрештою всі ці питання піднімуть, і згодом ми заслухаємо цієї звіт робочої групи по ходу виконання заходів, що стосуються протидії обміління Шацького поозер’я», – поінформував депутат.

Читати ще: Розповіли, за яких умов до Світязю повернеться вода

Він наголосив, що єдиний шлюз із витоків Світязя із трьох, не замулений і незахаращений, є індикаторним.

«Цей регулюючий шлюз відремонтували за кошти обради і він знаходиться на єдиному індикаторному витоці Світязя. Тому разом із виїзною групою потрібно поїхати на місце, де він знаходиться, і подивитися, як працюють виділені обласною радою кошти», – додав посадовець.

Члени профільної комісії підтримали проект рішення разом зі змінами.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лохінщик Вася Показати IP 26 Травня 2021 15:54
Робіть що хочете, аби ягідки не всохли.
Головне Показати IP 26 Травня 2021 16:01
Головне лохинщиків не трогати. Вони налогі плотють, а ви будки собачої не построїли.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus