USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Аби визначити причину підтоплень під час сильних злив у Луцьку, треба впровадити геоінформаційну систему

18 Червня 2021 23:44
Аби з’ясувати точну причину затоплення під час рясних злив окремих мікрорайонів міста варто впровадити геоінформаційну систему в зливових каналізаціях.

Про це йшлося під час засідання комісії міськради з питань комунального майна та приватизації.

Голова комісії Михайло Щур поцікавився у директора КП «Луцькводоканал» Віктора Гуменюка про те, що ж є причиною підтоплень на 33 та 40 мікрорайонах після інтенсивних злив.

«Свого часу називалися причинами збільшення площі асфальтного покриття і обмежена пропускна спроможність мереж. Чи це так?», – запитав він.

Зі слів керівника підприємства, зливовою каналізацією там опікується КП «Луцькспецкомунтранс», яке її обслуговує. На його думку точну причину можна було б визначити через впровадження геоінформаційної системи, як це зробили на КП «Луцькводоканал»

«Ми впровадили проект геоінформаційних систем і тепер можемо прорахувати і змоделювати перспективи фекальної каналізаційної системи, можемо відстежувати, де вузькі місця.

Аналогічно треба впроваджувати геоінформаційну систему в зливових каналізаціях, щоб проінвентаризувати всі наявні мережі, визначити площі басейнів прийняття води. І тоді можна змоделювати, в чому причина: чи асфальтування, чи неспроможність системи. А якщо пропускна спроможність дозволяє, а вона не пропускає воду, то було б зрозуміло, що десь на ділянці є засмічення і треба промивати, чистити чи пробивати. Є випадки, коли труби пронизує коріння дерев, проростає туди, і хоч діаметр труби дозволяє прийняти таку кількість води, через те, що там коріння, пропускна спроможність зменшується», – каже Віктор Гуменюк.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
911 Показати IP 19 Червня 2021 12:21
всі зливні решітки та люки засрані сміттям
Анонім до 911 Показати IP 19 Червня 2021 17:52
виявляється, рішення проблеми просто під ногами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus