USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Афера з українськими заробітчанами: шахраї вивозять людей за кордон і кидають

7 Червня 2020 15:01
Близько 100 тисяч українців у травні виїхали до Польщі на заробітки. Про це свідчать дані прикордонників сусідньої країни і дані агентств із працевлаштування. Однак із появою можливості знову заробляти в ЄС пожвавилися й шахраї, які не проти отримати вигоду від довірливих співгромадян.

Про те, як обманюють заробітчан, повідомляє OBOZREVATEL.

Узяв гроші й пішов

Півтора десятка українців, які хотіли виїхати на заробітки до Польщі, позбулися грошей. Як розповідають у поліції Львівської області, людям пообіцяли працевлаштування у Франції.

«Оголошення знайшли на одному з відомих сайтів. Було замовлено автобус із київської фірми. В Житомирі на автовокзалі до автобуса зайшов чоловік, який назвався ім’ям, як зазначено було в оголошенні. Попросив усіх здати по 140 євро нібито на вирішення різних питань, зокрема і з перетином кордону. Потім сказав, що потрібно відійти на декілька хвилин, і більше не повернувся. Його телефон був вимкнений. Через дві години люди викликали поліцію», – говорить прессекретарка поліції Львівської області Алла Ващенко.

За її словами, це перший такий випадок шахрайства з працевлаштуванням у їхній області.

Спікер поліції Тернопільської області Сергій Крета розповідає, що такі схеми шахраї провертають, сподіваючись на неуважність людей.

«Зазвичай вони обіцяють влаштувати на роботу в важкодоступних країнах – Англії, Нідерландах. Люди на це реагують. Ми якось ловили одного такого «організатора» працевлаштування. Він пропонував роботу на заводах у Європі. Зібрав близько 200 тисяч євро. Ховався за кордоном, але був спійманий. Однак на суді випливло, що в договорі, який підписували ошукані люди, дрібним шрифтом було написано, що він надає консультаційні послуги», – розповідає Крета.

За його словами, ще одного такого організатора поліція відстежує, але той поки теж ховається за кордоном.

Не платіть за працевлаштування

Глава Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник каже, що дуже часто жертвами таких шахраїв стають українці, які намагаються влаштуватися на роботу в Європі через нелегальні компанії.

За словами Воскобойника, щойно закінчиться карантин і українці масово поїдуть на роботу до Європи, відразу почнеться хвиля шахрайств.

«Я вже багато разів повторював: не платіть за працевлаштування! Платити фірмі повинні роботодавці, а не ви», – попереджає Воскобойник.

Він наводить приклад: у 2017 і в 2018 роках Польща видала по 1,7 млн офіційних дозволів на роботу українців у цій країні. Однак через легальні компанії влаштувалися приблизно по 13 тисяч громадян нашої країни. Усі інші в Польщі працевлаштувалися або самостійно, або через нелегальних посередників.

«Найближчим часом у парламенті розглядатимуть законопроєкт, який заборонить брати гроші за працевлаштування за кордоном. Буде заборонено писати в оголошеннях про працевлаштування за кордоном, що це платно», – говорить OBOZREVATEL Воскобойник.

Чому заробітчани не хочуть влаштовуватися на роботу через легальні фірми?

«Ось, наприклад, Німеччина з березня відкрила ринок праці для країн, що не є членами ЄС. Щоправда, для того щоб там влаштуватися, потрібно знання німецької на рівні В1-В2. І необхідний диплом, навіть технічний годиться. За вказаною в ньому спеціальністю ви й можете працювати в Німеччині. Але спробуйте сказати українцю – неси сертифікат із підтвердженням знання мови й диплом. У них цього немає. Зате посередники їм пропонують влаштуватися в Німеччину через Польщу за біометрією, і вони цьому вірять і йдуть до тих посередників, платять їм гроші. Це все загрожує тим, що ви залишитеся без грошей сам на сам із шахраями», – говорить Воскобойник.

Обіцяли золоті гори

Самі заробітчани теж діляться сумним досвідом обману. Вікторія Стахова, мешканка Івано-Франківської області, розповіла, що довірилася знайомій, яка запропонувала їй попрацювати в готелі в Німеччині.

«Я заплатила посереднику 200 євро, він обіцяв, що спочатку нас доставлять до Польщі, а потім перевезуть до Німеччини. У Польщі нас дійсно привезли, поселили в хостел, а потім посередник зник. Більше я на такі схеми не погоджуюся», – розповідає Вікторія.

Також довірилася посередникам і Оксана Волощенко зі Львівської області. «Нам пообіцяли гарну роботу на фабриці, я повинна була займатися пакуванням. У результаті нас перевезли через кордон і поселили в якомусь бараку, сказали, що всіх оформлять і возитимуть на роботу. Ми прочекали три дні, за нами ніхто так і не прийшов, нікуди нас не оформили. І я втратила 150 євро», – розповідає Оксана.

Привозять і кидають у Польщі

Експерт із працевлаштування за кордоном Олег Павлюченко розповідає, що існують різні схеми обману українців.

«Люди зараз скучили за роботою, потрібні гроші, і вони кидаються на будь-які пропозиції. В результаті їх просто обманюють. Ось днями мені написав знайомий, що його брат поїхав до Польщі, обіцяли високу зарплату на збиранні ягід. І хоча наших робочих рук зараз там не вистачає, їх обдурили, кинули десь. Довелося терміново його прилаштовувати», – повідомляє Павлюченко.

«Я не здивуюся, якщо зараз почне процвітати вже відома схема. Українців наймають тут на роботу, везуть до Польщі й там кидають. Люди в розпачі, але тут раптом з’являються «добрі» роботодавці, які готові взяти втомлених людей до себе на роботу», – продовжив він.

Щоправда, умови будуть уже набагато гірші, а працювати доведеться більше.

Фонд стратегічної культури

«Одна жінка розповідала, як заплатила водієві 200 євро за те, що він привезе її до Польщі, а там їх зустріне посередник, який влаштує на роботу на склад. Гроші віддала, на польський вокзал їх привезли й там залишили. Прочекали декілька годин, телефон організатора вимкнений. І тут «випадково» з’являються люди, які пропонують попрацювати на пакуванні морожених продуктів. Працювати довелося 15 годин, зарплата маленька, а жив у бараках», – розповідає Павлюченко.

Він каже, що буває, українські посередники працюють у співпраці з польськими. Трапляється, що польська компанія виплачує зарплату людям через українського посередника. І хоча поляки надають житло безкоштовно, наші з робочих вираховують за проживання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ірина Показати IP 7 Червня 2020 17:00
Це стаття не про українців, а про рабів і духовних і тілесних. Це ганьба України і її сумна доля.
ділдо Показати IP 7 Червня 2020 18:37
Хоть тушкою, хоть чучелом?
Гость Показати IP 8 Червня 2020 16:00
Статья хорошая, познавательная! Но в том виновато наше правительство, они вынуждают людей ехать в другие страны на заработки, потому что в Украине давно нет нормальной работы, а та которая есть, стоит копейки, на которые нельзя выжить
Юрій Васильович Шевч Показати IP 25 Жовтня 2020 12:58
Хочу поділитись досвідом звернення мого сина по працевлаштування до ТОВ “ВОРК-СЕРВІС УКРАЇНА». Обіцяли роботу у Німеччині, взяли 350 євро. Через два тижні, пославшись на “форс-мажорні” обставини (яких насправді не було), роботи не надали, а гроші не повернули. Щоб не бути голослівним, детальну інформацію виклав за посиланням https://shevchenko.agency/obman-kliyentiv-z-boku-tov-vork-servis-ukrana_www-work-service-com-ua/ Наразі веду переговори з їхнім “юристом Макаром(?)” про повернення грошей у досудовому порядку. Поки-що безрезультатно, але надії не втрачаю. Збираю матеріали для позову. Можливо серед вас є ті, хто має такий, або подібний досвід звернення до цієї компанії, буду радий будь-якій інформації, що допоможе у позові. Можливо хтось теж планує позиватись, звертайтесь, можемо зкооперуватись. Свою особу не приховую. Мої контакти зазначені за вищенаведеним посиланням. Дублюю тут: +380 50 4232945, [email protected], Юрій Шевченко

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus