USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Афганістан і повістка для хворого сина: історія волинської родини

5 Листопада 2015 10:00
«Граната!.. Лягай!..» Вітя знову бачив той самий кошмар і крізь сон давав комусь команди. На цій фразі хапався за голову, мимоволі вдаряючи ліктем Світлану, що спала поряд. Він тридцять літ тому повернувся з Афгану, але та війна і сьогодні його не відпускає… Світлана стерла піт з чоловікового чола, поцілувала і тихенько прошепотіла: «Все добре, ти живий…» Від тих слів Вітя прокинувся. Історію волинської родини читайте в матеріалі видання Вісник і К.

Від війни «відмазатися» не захотів

Світлана згадувала, як проводжала чоловіка в Афганістан. Як однією рукою махала Віктору вслід, а другою гладила свого кругленького животика, бо за кілька місяців мала народжувати. Плакала, бо Вітя міг скористатися батьківськими зв’язками і не йти на ту війну, міг би залишитися з нею, дослужити у рідному місті.

– Не можу, – виправдовувався. – Зрозумій мене правильно, там мої друзі, моя частина, я повинен виконати обов’язок.

Як чекала вона від коханого листи! Перечитувала кожен рядочок, кожну букву по декілька разів, цілувала конверт, притуляла аркуші до грудей. А ще переживала. Бо в листах Вітя розповідав про далеку країну, і вона крізь рядки бачила бідні оселі, змарнілих, голодних людей. Чоловік любив повторювати: «Вбогість усюди: одяг, житло, навіть очі…» Власне, картинку про чоловікову службу складала з ось таких деталей, бо, коли напряму допитувалася, чи часто стріляють, чи не голодний, відповідав дуже скупо: «Не бійся, прорвемось». Якось написав, що один лейтенант захотів повісити надворі термометр, який узяв з дому, бо було дуже спекотно. На ньому були позначки до 50 градусів. У обід на сонці прилад луснув. «Пекло в тебе там, Вітюнь…» – писала йому у відповідь, не знаючи, що те пекло не лише надворі. Бо душмани постійно влаштовували засідки, хлопці гинули десятками, зокрема і з Вікторової частини. Про це він мовчав.

Світлана ось-ось мала стати мамою, тож швиденько спакувала сумку з усім необхідним й викликала батька, аби відвіз її у лікарню. Вже стояла в порозі й діставала ключі, щоб зачинити двері, як раптом задзвонив домашній телефон. Не хотіла вертатися, бо ніби погана прикмета. Але щось таки змусило зайти у квартиру й підняти слухавку. Телефонували з частини: Вітя… підірвався на міні. Жінка зблідла. Батько, побачивши вираз її обличчя, вмить підбіг, посадив доньку на диван і сам став розпитувати по телефону деталі. З’ясувалося, чоловік не загинув, хоч і отримав тяжке поранення. Скоро його літаком доправлять в Україну.

Світлана народжувала сина в той момент, коли його батька з того світу повертали хірурги. І коли Віктор нарешті прийшов до тями в реанімаційному відділенні, медсестри його ощасливили: «Маєш богатиря, 4100 вагою! Борись, бо є для кого жити».

І Віктор боровся. Хоч осколками прошило живіт та ноги, за кілька місяців він підвівся.

Повістка для хворого сина

Світлані спочатку було дуже складно: на руках мала дитина, ще й чоловік, який слабо давав собі раду. Але не це лякало. Вітя щоночі зривався й зі словами «Духи, там духи!» спросоння кидався кудись бігти. Малий Сашко і собі від того будився та заходився плачем. Мати нишком стала радити Світлані розійтися з Віктором, бо ж спокою вдома нема, але жінка обірвала на півслові:

– Я ж присягала йому в церкві – в радості і горі бути поряд. Ми це здолаємо.

Й справді, за рік нічні кошмари порідшали, а згодом узагалі стали давати знати про себе раз на кілька місяців, а то й півроку. Сімейне життя задзюрчало у тихому руслі, як колись, як тільки побралися…

Минуло майже тридцять літ. Сашко привів додому дружину Іру, одне за одним пішли дітки – хлопчик та дівчинка. Як Світлана з Віктором цьому тішилися! Бо Господь їм не послав більше дітей, а невістка стала справді за рідну дочку.

Родина саме сиділа за столом, святкуючи іменини Сашка. Раптом у двері подзвонили.

– Певно, хтось з друзів, я відчиню, – сказала мати й поспішила в коридор.

– Олександр Вікторович удома? – запитав незнайомець.

– Так, а хто питає? – поцікавилася Світлана.

– Військовий комісаріат, принесли повістку…

У жінки душа обімліла. В голові знову зринули Афганістан, чоловікові кошмари й власні тривоги. Тепер що, й сина хочуть забрати на війну? Хіба нема більше кому служити? Он сусід двері у двері, Андрій, – кадровий військовий, Сашків одноліток. Але його комісаріат уперто не може знайти. Як таке може бути? А в Саші серцева вада, навіть в армії не служив через це, був комісований. Як йому носити автомат, коли лікар навіть дітей підіймати просив обережно?

– Не пущу!, – скрикнула жінка й саме хотіла зачинити двері, як підійшов син і йому простягнули папери.

– Підпишіться.

Світлана весь день не могла знайти собі місця – Саші довго не було, його мобільний мовчав. Щойно повернувся, горличкою до нього полетіла:

– Ну що, з’ясувалося все, тебе не беруть в АТО?

– Беруть. Завтра від’їжджаю на навчання.

– Ти ж сердечник! Ти їм показував папери? То ж з дитинства лікуєшся… Хай-но я піду, я їх там усіх на місце поставлю!

– Не треба, мамо. Як не я, то хто? Хай інші ховаються. З них і так на фронті толку не буде. Я ж мушу виконати свій обов’язок…

Світлана вже чула ці слова. Тоді, коли чоловіка забирали в Афганістан. Мовчки обняла сина, притулила міцно-міцно й пішла до Іри, аби допомогти їй скласти сумку синові в дорогу.

***

Щодня о шостій вечора Світлана з невісткою дзвонять Сашкові. Обидві з трепетом завмирають, коли довго йдуть гудки, й полегшено зітхають, як чують рідний голос. Як і батько, у деталі життя на передовій не втаємничує, але щоразу повторює: «Чекайте на нас з перемогою. Вона вже близько».

Наталія КРАВЧУК,

Волинська область
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus