USD 40.32 40.75
  • USD 40.32 40.75
  • EUR 40.50 40.80
  • PLN 10.10 10.30

Активісти молоді: студентство повинно почати повстання. ФОТО

18 Квітня 2013 18:10
Треба кардинально змінювати вищу освіту в Україні, - переконаний голова ВО «Батьківщина молода» Захар Ткачук.

Про це стало відомо під час «Круглого столу» 18 квітня, де обговорили проблеми та перспективи вищої освіти в державі.

Представники органів студентського самоврядування Луцьких ВНЗ, профспілок, молодіжних громадських організацій, депутати міської ради обговорили плюси та мінуси трьох законопроектів поданих до Верховної Ради «Про вищу освіту»: від провладних нардепів (Сергія Ківалова, Григорія Калетніка), опозиції (Арсенія Яценюка, Лілії Гриневич) та Віктора Балоги, розробником якого є ректор Національного технічного університету України Київський політехнічний інституту Михайло Згуровський.

Організатори «круглого столу» ВО «Батьківщина молода», «Фронт змін» молодіжне крило та «Молодий Народний Рух» переконані, що законопроект «Про вищу освіту» Ківалова-Калетніка повертає країну назад на 5 років. Закон «регіоналів» зменшує значимість зовнішнього незалежного оцінювання, натомість повертає до часів, коли відігравали суттєву роль іспити та бал шкільного атестату. Окрім цього, студенти фактично позбавлені впливати на ті процеси, які відбуваються у вищій школі. Опозиціонери ж пропонують законопроект, де студентство матиме можливість бути безпосереднім учасником усіх процесів, які стосуються вишів. Є питання до державного замовлення та визнання дипломів іноземних вишів.

За словами модератора «круглого столу» Богдана Шиби, держава як бульдозер знищує вищу освіту: «Тому треба захистити молоду людину». Своєю чергою, Ткачук переконаний, що і студенти малоактивні і не відстоюють свої права: «Студенти повинні почати повстання. Треба кардинальні зміни у системі вищої освіти. Давайте розпочнемо зі студентів».

Депутат Луцької міської ради Олександр Пиза навів приклад Північної Кореї, зауваживши, що свого часу так у світі сприймали і Радянський Союз, але після перебудови стали занадто радикальними: «Чого ми з однієї крайності, кидаємося в іншу». Депутат міської ради Василь Гриб зауважив, що одна з проблем вищої освіти – це брак фінансів у держави на її розвиток. А тому усі три законопроекти – це утопія. І додав: «Нема на Ківалова хлопця зі Львова «прошу, пане, на гілляку»».

У підсумку більшість присутніх зійшлися на тому, що законопроект опозиційних сил ліберальніший і демократичніший, ніж провладної більшості, яка хоче встановити в освіті авторитарний режим Міністерства освіти і науки.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Олежик Показати IP 18 Квітня 2013 19:14
Повстання ??? Носатий хоч знає що таке повстання ??? Маразм... Є така фраза: "Шо то х..йня, шо ето х..йня, отета обє х..йні". Вона прекрасно відображає обидва законопроекти. Потрібно не життя студентам маслом мазати, а створити об"єктивні умови відбору абітурієнтів в університет і тотальну систему антикорупційної діяльності. Я сам студент і прекрасно бачу як 50 % державників взагалі не відвідують пари, 30 % взагалі не навчаються, а 10 % не вміють нормально читати. І це люди більшість яких отримує стипендію бо вчасно дали хабаря. Опозиція як завжди працює не там де це треба...
волинь Показати IP 18 Квітня 2013 20:41
це просто убожество зібралось 10 непанятних людей розказати що робити студентам). та хто ви такі щоб розказувати людям як їм жити на світі??? а Шибі більш немає чим зайнятись як студентам мозги промивати ...
анонімус Показати IP 19 Квітня 2013 01:09
студентське повстання провалиться без підтримки підприємців
Олег Показати IP 20 Квітня 2013 13:56
А що, ця Пиза радикал? Такий сміливий. Ківалова на гиляку,Тільки не власними руками а руками невідомого галичанина. Ну дуже сміливий.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus