USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Аналітики ISW оцінили здатність РФ підірвати Запорізьку АЕС

1 Липня 2023 08:38
Малоймовірно, що російські війська здійснять теракт на Запорізькій атомній електростанції. Москва використовуватиме шантаж і погрози теракту, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ, а також обмежити підтримку України Заходам напередодні саміту НАТО 11 липня.

Про це заявили американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW).

«Російські сили не зможуть контролювати наслідки навмисного радіаційного інциденту на ЗАЕС. Радіаційний інцидент може ще більше погіршити здатність Росії закріпити свою окупацію півдня України, залишивши райони непридатними для життя», – йдеться у звіті.

Однак, за словами аналітиків, повністю виключати плани щодо саботажу на ЗАЕС – не можна. Так, ЗС РФ можуть здійснити кілька можливих радіологічних техногенних інцидентів на ЗАЕС, деякі з яких будуть серйознішими, ніж інші. Крім того, вони можуть скинути опромінену воду із ЗАЕС у Каховське водосховище, щоб перешкодити ЗСУ перейти через осушену територію.

Також експерти вважають, що російські сили також можуть спробувати створити радіоактивний шлейф, щоб покрити велику територію на півдні України. Однак цей шлейф найімовірніше торкнеться і військ РФ на окупованій території. Крім того, ЗС РФ можуть вчинити техногенну «аварію», яка створить менший радіологічний радіус, одразу спрямований на запобігання контрнаступу ЗСУ поруч з Енергодаром.

«Жоден із цих варіантів не дає більшої військової вигоди для російських військ, ніж можливі наслідки, які вони можуть створити. Україна, зі свого боку, не отримає жодної вигоди від виникнення радіологічного інциденту на ЗАЕС», – зазначили аналітики.

Читати ще: «Другого Чорнобиля не буде», – науковиця про ймовірні наслідки у разі підриву Запорізької АЕС

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після початку повномасштабного вторгнення до України. «Енергоатом» заявляв про тиск російських військових на персонал станції.

Згодом в пресслужбі Державної інспекції ядерного регулювання заявили, що російські військові розмістили в приміщенні турбінного відділення 4 енергоблоку Запорізької атомної електростанції військову техніку та вибухівку.

22 червня Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на захопленій нею Запорізькій АЕС і «все для цього підготувала».

29 червня в Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях відбулися масштабні навчання у зв’язку із загрозою катастрофи на Запорізькій атомній електростанції.

За найгіршим сценарієм обов’язковій евакуації підлягають близько 300 тисяч людей із Дніпропетровської та Запорізької областей.

Напередодні у розвідці повідомили, що окупанти зменшують присутність на території ЗАЕС, це відбувається на тлі інформації про загрозу підриву станції росіянами.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 1 Липня 2023 12:31
Колись в 2021 році й на початку 2022 року теж казали, що їм не вигідно вторгатись

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus