USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Аналіз програм кандидатів у президенти: хто хоче скасувати посаду прем’єра і хто виступає проти курсу в НАТО

19 Березня 2019 18:31
Хто з кандидатів на найвищу посаду в державі готовий скасувати пенсійну та медичну реформу, хто пропонує пенсії на рівні 300 євро і хто виступає за очищення інформаційного простору від ворожої пропаганди, проаналізували експерти ГО «Центр ЮА», вивчивши програми топ-10 кандидатів.

Про це йшлося під час презентації результатів аналізу результатів аналізу передвиборчих програм топ-10 кандидатів у президенти 19 березня у Луцьку.

Як розповіла регіональна координаторка ГО «Центр ЮА» Марія Доманська, минулого тижня презентували тест за 22 галузями, за які відповідає президент відповідно до Конституції та нормативно-правових актів: будь-який виборець може пройти тест на сайті та визначити, передвиборча програма якого з кандидатів найбільш імпонує йому.

Нині презентували аналіз передвиборчих програм топ-10 кандидатів у президенти – Володимира Зеленського, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Руслана Кошулинського, Олександра Шевченка, Олега Ляшка, Юрія Бойка, Олександра Вілкула та Ігоря Смешка. Програми проаналізували експерти та виокремили з них позиції, за які відповідальний президент. Ці позиції згрупували за кількома основними напрямками та узгоджували зі штабами кандидатів.

Аналіз показав, що в окремих питаннях збігаються погляди свободівця Кошулинського та екс-регіонала Бойка, а в деяких – погляди топ-трійки кандидатів Зеленського, Порошенка та Тимошенко.

Так, у галузі національної безпеки та оборони проаналізували позиції кандидатів щодо деокупації Донбасу. За вирішення конфлікту дипломатичним шляхом виступають Зеленський, Ляшко, Смешко, Тимошенко та Кошулинський. Зокрема, вони пропонують залучити до переговорного процесу підписантів Будапештського меморандуму. Юрій Бойко вважає, що потрібно вести переговорний процес з залученням сторін конфлікту. Загалом боротися за повернення окупованих територій обіцяють Шевченко та Гриценко. Прихильниками миротворчої місії є Порошенко (використання механізму міжнародної місії ООН) та Вілкул (за введення миротворчого контингенту, у тому числі, Білорусі та Казахстану, що пов’язані з РФ).

Щодо повернення Криму не мають позиції Бойко, Вілкул та Ляшко. Загалом повернути Крим обіцяють Шевченко та Зеленський. Єдиним прихильником військово-дипломатичного шляху повернення Криму стала Тимошенко. За дипломатичний шлях вирішення питання виступають Кошулинський, Смешко (з залученням країн-підписантів Будапештського меморандуму), Порошенко та Гриценко.


У контексті змін у сфері оборони модернізацію технічного оснащення армії обіцяють Ляшко, Вілкул, Порошенко, Гриценко та Кошулинський, дбати про соціальне забезпечення армії планують Зеленський, Тимошенко, Гриценко, Кошулинський, Порошенко та Вілкул. На запровадженні стандартів НАТО наголошують Кошулинський, Тимошенко, Смешко та Зеленський. Не вказані позиції з цього питання у програмах Бойка та Шевченка.

У сфері реформи правоохоронних органів обмежити повноваження СБУ, Генпрокуратури та Нацполіції впливати на економічну діяльність хочуть Гриценко, Вілкул та Зеленський. Шевченко вказує на зміцнення безпеки країни, Порошенко – на посилення спроможності спецслужб, Смешко – на проведення скоординованої реформи силових структур, не мають позиції Тимошенко, Ляшко, Бойко та Кошулинський.


Про вступ до ЄС йдеться у програмах Порошенка, Тимошенко, Зеленського, Гриценка та Кошулинського (який обіцяє також утворити Балто-Чорноморський союз).

Щодо вступу у НАТО Порошенко обіцяє подати заявку після отримання членства в ЄС (заявку на членство в ЄС він пропонує подати у 2023 році), Зеленський пропонує вступити в НАТО після референдуму, Гриценко – зробити все для приєднання України до НАТО, Тимошенко – стати повноправним членом НАТО, Кошулинський – досягти чітких гарантій і термінів вступу, Смешко – забезпечити сумісність з НАТО, не вказують позиції Ляшко та Шевченко. Своєю чергою, кандидати Вілкул та Бойко пропонують Україні бути позаблоковою державою (що наразі суперечить конституції, в якій вказаний курс на вступ у НАТО).


У сфері відносин України та США за пряму військову угоду виступають Ляшко та Кошулинський, за стратегічне партнерство – Порошенко, Зеленський та Гриценко. У програмі Бойка йдеться про партнерські і взаємовигідні стосунки з іншими державами і міжнародними організаціями, решта кандидатів не мають позиції з цього питання.

За розірвання усіх дипломатичних та економічних відносин з Росією виступає лише Кошулинський. Бойко обіцяє загальною фразою «подолати протиріччя з усіма сусідами», Тимошенко, Шевченко та Порошенко – вимагати від Росії компенсацій за завдану шкоду. Продовжити санкційний тиск пропонують Порошенко, Зеленський та Гриценко. За налагодження добросусідських відносин з західними сусідами виступають Гриценко та Зеленський, не мають позиції із цього питання Ляшко, Вілкул та Смешко.


У царині устрою та децентралізації про зміцнення унітарного устрою йдеться в програмах Смешка та Кошулинського, продовжити децентралізацію обіцяє Порошенко, надати більше повноважень органам місцевого самоврядування – Шевченко, Смешко, Тимошенко та Гриценко. Зеленський планує провести децентралізацію центральних органів виконавчої влади. Не має позиції з цього питання Ляшко.

Щодо розподілу повноважень, за посилення ролі президента виступають Гриценко та Ляшко (який взагалі планує скасувати посаду прем’єр-міністра), підвищити соціальне забезпечення держслужбовців хочуть Зеленський та Шевченко, оптимізувати апарат чиновників – Кошулинський, Вілкул та Шевченко. Не мають позиції з цього питання Тимошенко, Порошенко та Бойко.


Щодо представницької та прямої демократії, за зміну виборчої системи та відкриті виборчі списки висловлюються у програмах Кошулинський, Гриценко, Зеленський та Шевченко. Одразу шість кандидатів готові ухвалити закон про імпічмент, зменшити кількість нардепів до 250 пропонує Ляшко, до 300 – Шевченко, до 350 – Тимошенко, прихильником двопалатного парламенту є Вілкул, не має позиції з цього питання Бойко. Відкликати нардепів за кнопкодавство пропонують Зеленський на Кошулинський, за народною ініціативою – Шевченко.

У галузі правосуддя за посилення відповідальності суддів виступають Гриценко та Кошулинський, запровадити інститут мирових суддів – Тимошенко та Зеленський, здійснити судову реформу – Порошенко та Кошулинський, зробити виборними суддів першої інстанції – Шевченко, місцевих та мирових суддів – Тимошенко, місцевих, апеляційних, Верховного Суду – Кошулинський.

Щодо антикорупційної політики, сприяти діяльності антикорупційних органів обіцяють Зеленський, Тимошенко, Гриценко, Порошенко та Смешко. Посилити відповідальність за корупційні дії пропонують Шевченко та Зеленський. Не вказали у програмах позиції з цього питання Вілкул, Ляшко, Бойко та Кошулинський.

В галузі інформаційної політики очистити інформаційний простір від ворожої пропаганди обіцяють лише Шевченко та Кошулинський, захищати свободу слова обіцяють Порошенко, Гриценко та Бойко. Останній пропонує повернути вільний доступ до соціальних мереж та інформаційних ресурсів. Не вказали позиції з цього питання Тимошенко, Зеленський, Вілкул, Ляшко та Смешко.


У сфері гендерної політики захищати традиційні сімейні цінності обіцяє Кошулинський, забезпечити рівні можливості для чоловіків та жінок – Порошенко, не дискримінувати за будь-якою ознакою – Гриценко, забезпечити рівні умови та права громадян – Бойко. Решта кандидатів не згадують про гендерну політику у програмах.

Щодо культурної та мовної політики, повернути право громадян вчитися рідною мовою обіцяє Бойко, залишити українську єдиною державною мовою – Порошенко та Кошулинський, реалізувати можливість другої офіційної мови в регіонах – Вілкул. Забезпечити невтручання держави в питання церкви обіцяють Вілкул та Бойко, розширити підтримку культурних проектів – Порошенко, Кошулинський, Тимошенко та Гриценко. Шевченко пропонує запровадити патріотизм як основу шкільної освіти та молодіжної політики. Легалізувати право володіння зброєю цивільним пропонують Шевченко, Гриценко та Кошулинський. Не йдеться про культурну та мовну політику в програмах Смешка, Зеленського та Ляшка.


У галузі екологічної політики, забезпечити сортування і переробку сміття обіцяє Зеленський, прийняти мораторій на експорт деревини – Гриценко, приділяти особливу увагу екології – Шевченко, замістити сировинні пріоритети економіки – Смешко. Решта кандидатів не вказують позицію у цій сфері.

У сфері фінансування освіти за підвищення зарплат для освітян виступають Гриценко, Бойко та Тимшенко.

Щодо середньої освіти, Бойко хоче повернути десятирічну школу та зупинити закриття шкіл, Порошенко – увідповіднити зміст і структуру освіти за європейськими стандартами, Зеленський – сприяти розвитку приватних шкіл, Кошулинський та Вілкул – розширити мережу дошкільних закладів. Решта кандидатів не вказують позицію з цього питання.

У сфері вищої освіти за академічні стипендії виступають Зеленський та Вілкул, за соціальну стипендію – Ляшко, відновити справедливу систему стипендій обіцяє Бойко, гарантувати перше робоче місце – Вілкул та Гриценко. Не вказують позиції щодо вищої освіти Тимошенко, Шевченко та Ляшко.

У сфері охорони здоров’я лише один кандидат, Бойко, обіцяє скасувати медичну реформу. Своєю чергою, Порошенко обіцяє її повністю реалізувати. Про модернізацію мережі медичних закладів йдеться в програмах Порошенка, Зеленського, Тимошенко та Вілкула. Підвищити оплату праці медиків пропонують Порошенко, Бойко, Тимошенко та Вілкул. За солідарну медичну систему виступає Шевченко, за державне страхування вразливих верств населення – Зеленський, Тимошенко та Вілкул. Не згадують про медичну реформу у своїх програмах кандидати Смешко, Кошулинський та Ляшко.

У галузі енергетичної політики не вказав своєї позиції лише Порошенко. Стимулювати альтернативну енергетику та енергозбереження обіцяють Смешко, Тимошенко, Вілкул, Гриценко та Кошулинський. Про справедливі комунальні тарифи та демонополізацію ринку газу йдеться в програмі Шевченка, здешевити газ вдвічі обіцяють Тимошенко та Ляшко, ліквідувати корупційну складову в тарифах пропонують Гриценко та Кошулинський.


Щодо використання земель сільськогосподарського призначення, за продовження мораторію на продаж землі висловлюються у програмах лише Ляшко та Кошулинський. Решта кандидатів на тих чи інших умовах підтримують створення ринку сільськогосподарської землі.


Скасувати пенсійну реформу хочуть кандидати Кошулинський та Бойко, не має позиції з цього питання Смешко, запровадити накопичувальну пенсійну систему пропонують Зеленський та Тимошенко, встановити рівень пенсій у розмірі 300 євро хоче Шевченко, підвищити рівень пенсій обіцяють Порошенко та Гриценко, здійснити перерахунок пенсій – Ляшко, встановити пенсію в розмірі 40% від середньої зарплати – Вілкул.


У сфері демографічної політики про збільшення виплат при народженні дитини йдеться в програмах Порошенка, Тимошенко, Вілкула, Кошулинського, Гриценка та Бойка. Про доступне житло для молоді та соціально вразливих верств населення заявляють у програмах Вілкул, Кошулинський, Ляшко, Зеленський, Шевченко та Бойко. Монетизувати пільги та забезпечити дієвий соціальний захист пропонує Шевченко, забезпечити фінансову підтримку переселенців обіцяють Гриценко, Бойко та Смешко.

Щодо забезпечення свободи підприємництва, захищати право власності обіцяють Гриценко, Порошенко, Ляшко та Смешко. Шевченко пропонує спрощений режим для самозайнятих, Зеленський та Порошенко – замінити податок на прибуток податком на виведений капітал. Про доступні кредити для бізнесу йдеться в програмах Кошулинського, Тимошенко, Зеленського та Бойка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Навуходоносор Показати IP 19 Березня 2019 18:59
Никто из кандидатов так и не удосужился заявить о радикальном изменении налоговой политики. ПРИЧИНА - НЫНЕШНЕЕ ПОЛОЖЕНИЕ УСТРАИВАЕТ ОЛИГАРХИЮ! В настоящий момент сбор налогов осуществляется по формуле: СОБИРАЕМОСТЬ НАЛОГОВ - ЭТО ПОБИРАЕМОСТЬ У БОГАТЫХ И ОБДИРАЕМОСТЬ БЕДНЫХ. А без денег - государство ничто.
Українець Показати IP 19 Березня 2019 20:02
Як виявилося із передвиборчих програм кандидатів в Президенти, - практично усі продемонстрували незнання Конституції і повноважень Президента. Перебирають чужі функції, влазять в ті галузі, де їхніх повноважень і близько нема, обіцяють все і з однією метою - задобрити електорат, наобіцяти сім мішків вовни, вичавити сльозу і сподобатися виборцям. А конкретика, яка мала би базуватися на чітких повноваженнях наданих Конституцією - відсутня.Є ж функції Президента - ото в їхніх межах і обіцяйте ! Але вони затямили для себе одне , що відсутність високої політичної культури виборців, запорогова бідність основної маси народу, диктат олігархату, безнаказаність за корупцію - дасть їм змогу і надалі дурити і правити країною. І втирають по повній ! Про одне молю бога, щоби зійшло прозріння на людей, щоби додав бог мудрості і відповідальності за долю України ! Люди, станьмо людьми, які самі себе поважать ! Гоніть тих блазнів, брехунів, злодіїв і перевертнів !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus