USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Антарктида втратила 7,5 трильйона тонн льоду з 1997 року

15 Жовтня 2023 00:46
Понад 40% шельфових льодовиків Антарктиди скоротилися з 1997 року, і майже половина з них не показує «жодних ознак відновлення», що пов’язано з потеплінням клімату.

Про це повідомляє The Guardian.

Вчені з Університету Лідса підрахували, що на заході Антарктиди в період з 1997-го по 2021 рік було втрачено 67 трлн тонн льоду, на сході – 59 трлн тонн льоду, що призвело до чистої втрати у 7,5 трлн тонн льоду.

«Існує неоднозначна картина погіршення стану крижаного шельфу, і це пов’язано з температурою океану та океанічними течіями навколо Антарктиди. Західна половина зазнає впливу теплої води, яка швидше розмиває шельфові льодовики знизу, зате більша частина східної Антарктиди наразі захищена від наближення теплих вод смугою холодної води на узбережжі», – сказав доктор Бенджамін Девісон, експерт у галузі спостереження за Землею та керівник дослідження.

Читати ще: У Антарктиді айсберг врізався в острів, на якому живуть пінгвіни

За його словами, майже половина льодовиків «скорочується без ознак відновлення». Вчені вважають, що втрата льоду є наслідком кліматичної кризи, адже якби це було частиною циклу природних змін, льоду наростало би більше.

Науковці переглянули понад 100 тис. супутникових зображень, щоб проаналізувати стан шельфових льодовиків. Вони визначили, що за 25 років в океан потрапило приблизно 67 трлн тонн прісної води.

Минулого місяця дослідження показало, що в Антарктиді, ймовірно, потеплішає майже вдвічі швидше, ніж на решті континентів світу, і швидше, ніж передбачають моделі кліматичної кризи.

Раніше в Антарктиді на суші вчені виявили квіти, мох і водорості, які розростаються континентом, а площа плавучого морського льоду на морі досягла рекордно низького рівня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 15 Жовтня 2023 12:01
Цікаво, скільки на цьому отримали відкатів наші чиновники?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus