USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Антибіотики за рецептом: як на нововведення реагують лучани

1 Серпня 2022 22:30
З 1 серпня антибіотики в Україні продають винятково за рецептом. До паперового рецепта додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт.

Суспільне поспілкувалося з лікарями, фармацевтами та волинянами та дізналося, що змінилося після нововведення та як це працює.

Як отримати рецепт на антибіотик в лікаря

Для того, щоб отримати електронний рецепт на антибіотик пацієнт має записатися на прийом до лікаря. Медик може виписати електронний рецепт, якщо заклад підключений до електронної системи охорони здоров’я, якщо ж заклад не співпрацює з ЕСОЗ, тоді лікар надає паперовий рецепт пацієнту.
Отримати рецепт на антибіотик можна, як у сімейного лікаря, так і у профільного спеціаліста, говорить сімейна лікарка Ірина Андрійчишена. Декларація для цього не потрібна.

«Кожне захворювання має специфічний збудник, лікар знає до якого антибіотика цей збудник найбільшу чутливість має, підбере вам оптимальну дозу, також дасть рекомендації, як уникнути небажаних наслідків», – говорить медичка.

Як здійснюватиметься купівля антибіотиків за рецептом в аптеці

«До рецепта додається пам’ятка з назвою діючої речовини та схемою лікування, яку треба показати фармацевту», – каже завідувач аптеки Олег Гаврилюк.
З його слів, повторно придбати антибіотики за одним рецептом неможливо, бо коли фармацевт відпускає антибіотик, ставить штамп «відпущено» і віддає пацієнту назад. Додає: електронний рецепт дійсний впродовж місяця.

"Протягом попереднього тижня люди антибіотиками не запасалися, ажіотажу не було", – розповіла Суспільному фармацевтка Олена Онищук.

Як реагують волиняни на нововведення щодо купівлі антибіотиків за електронними рецептами

Лучанин Анатолій Іванов розповів, що самолікуванням ніколи не займався, завжди приймав тільки ті антибіотики, які приписував лікар.

«Це буде спонукати звертатись до лікаря, і лікар буде дивитись за потреби по аналізах, чи повинен антибіотик бути, чи ні. Я думаю, це цілком правильно», – реагує на нововведення лучанка Тетяна Марач.

Читати ще: Антибіотики не для всіх: чому обмежили їх продаж і як діють електронні рецепти

Зі слів завідувача аптеки, для військовослужбовців, які перебувають в зоні бойових дій, діє окреме розпорядження Міністерства охорони здоров’я України щодо антибіотиків. Дозволяється на час дії воєнного стану військовим частинам закупляти антибіотики в дистриб’юторів без рецептів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ще б пак Показати IP 2 Серпня 2022 00:23
Нажаль без проктолога знову не обійшлося. Просто зробили народу додаткові проблеми. Бактерії стали резистентними до протимікробних препаратів в першу чергу тому що ними "годують" тварин та птицю, м'ясо яких потім їдять люди і відповідно з цим м'ясом і залишки невиведеного антибіотика. А ще антибіотики почали застсовувати і до рослинної їжі, до молочних, та й взагалі усіх продуктів щоб ті не псувалися довгий час. Цього тепер не буде? Смачного і спробуйте не захворіти!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus