USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

З серпня на антибіотики почнуть виписувати електронні рецепти

12 Липня 2022 12:29
Уже з серпня громадяни України зможуть купувати в аптеках антибіотики лише за наявності електронного рецепта. Це перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні та перший крок у розв’язанні проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів.

Про це повідомляє пресслужба МОЗ.

Регулювання продажів антибіотиків шляхом введення електронного рецепту – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані щодо призначення та обсяги використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше й більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

Нововведення почне працювати в рамках перехідного періоду в медичних закладах, що працюють з електронною системою охорони здоровʼя (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоровʼя, до якого звертається пацієнт, не підключений до ЕСОЗ, лікар має виписати паперовий рецепт.

Електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Придбати необхідні ліки за рецептом можна буде у будь-якій аптеці свого міста. Для цього достатньо пред’явити фармацевтові інформаційну довідку, яку лікар видасть, як підтвердження призначення.

«На перехідному періоді пацієнт зможе придбати необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці. Для цього достатньо лише предʼявити фармацевту інформаційну довідку, яку лікар видасть як підтвердження призначення. Також за рецептом пацієнт буде самостійно ухвалювати рішення про вибір торгової назви препарату, що містить призначену діючу речовину, орієнтуючись на власний бюджет», – прокоментувала заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Тривалість затяжного перехідного періоду визначена до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні установи мають підготуватися до повноцінного переходу на продаж рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЄСЗ.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 12 Липня 2022 15:30
Ніби турбуються за людей.а до лікаря не скажуть як попасти на прийом коли потрібно сьогодні чи завтра? Дзвониш а до них черга дві неділі до сімейного .і куди хочеш туди йди.чи чекай.а то ще й ліків не купиш

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus