USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Антисептики і маски: як під час карантину в храмах Луцька відбувались недільні богослужіння

22 Березня 2020 12:26
Попри заборону масових зборів та всеукраїнський карантин, відміну громадського транспорту та масові заклики залишатись вдома, лучани не готові відмовитися від відвідування церков. Окремі храми подбали хоча б про мінімальну безпеку прихожан, в той час як в інших залишається лише сподіватись на те, що парафіянин поруч з вами – здоровий.

19 березня Вселенський патріарх Варфоломій наказав церквам припинити проводити служби і обряди до кінця березня задля боротьби з поширенням коронавірусу:

«Ми заявляємо про свою церковну резолюцію та мандат на припинення до кінця березня всіх богослужінь, подій та обрядів, за винятком приватних молитов у церквах, які залишаться відкритими». Також він закликав усіх обмежити свої подорожі та залишатися в своїх будинках для власної безпеки і захисту населення.

Влада міста зустрічалась з представниками церков різних конфесій та закликала обмежити богослужіння. У свою чергу, представники релігійних громад розповіли, що прихожани розуміють ситуацію з поширенням коронавірусу, про що свідчить значно менша кількість їх у храмах. Священнослужителі зазначили, що в церквах теж роблять запобіжні заходи: згорнули килими, встановили антисептики, відмінили дитячі зібрання та недільні школи, роблять прямі трансляції богослужінь в соціальних мережах.

Слід зазначити, що сьогодні таку можливість реалізували і по телебаченню. Приміром, UA: Волинь транслювало богослужіння з собору Святої Трійці міста Луцька.

В соцмережах питання відвідування храмів в карантин щораз викликає палку дискусію з переходами на особистості, адже питання віри – надзвичайно особисте і делікатне.
Проте уникнути провокації конфліктів – неможливо.

Протягом сьогоднішнього ранку патрульні отримали близько 10 повідомлень про порушення правил карантину в церковних спорудах Луцька.
Отож, в недільний ранок 22 березня Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило відвідати храми різних конфесій в різних частинах міста, аби подивитись, як відбуваються богослужіння в умовах карантину.

Кафедральний собор Всіх Святих Землі Волинської УПЦ (проспект Соборності, 39)

Тут зібралося чи не найбільше людей. На дверях основного храму оголошення про карантин, а поруч попередження про те, що служби проходять у нижньому храмі.

Декілька людей стояло біля стіни церкви, проте основна маса вірян - на площі перед будівництвом. Були і з дітками, і з колясками.

Під майбутнім храмом знаходиться нижній храм - відносно невелике приміщення, наповнене людьми. Однак основна маса стояла перед храмом, а служба велася по гучномовцю.


Храм Святих Солунських УАПЦ (вулиця Гетьмана Мазепи, 61)

Перед храмом одна жінка. Службу чути, тобто можна стояти на вулиці. Всередині храму є прихожани, на підлозі розстелені килими. Служба відбувається в звичному режимі, жодних оголошень про карантин тут немає.
Храм Великомучениці Катерини ПЦУ (вулиця Ветеранів, 1а)

Всі стоять у храмі. В приміщенні тіснувато, хоч на фото цього і не дуже помітно, адже основна маса людей скупчилася біля лівої стіни. Тут вперше за три храми бачимо антисептик у точці продажу свічок.
Храм преподобного Іова Почаївського ПЦУ (бульвар Дружби народів)

На службі – не багатолюдно. Люди тримають дистанцію одне від одного, адже це дозволяє простір. Ручка дверей тут обмотана марлею з дезінфікуючим розчином, а на вході знову бачимо дезінфектори.
Свято-Іллінський храм УПЦ (вулиця Станіславського)

Ні дезінфекторів, ні накладки на ручку дверей знайти не вдалось. Людей тут помітно більше, тому тримати достатню дистанцію одне від одного вони не можуть фізично.
Замість P.S.

В храмах є усі умови для того, щоб люди стояли перед ними, тому все залежить від вірян та священників. На храмах дуже мало інформації про карантин – рідко можна знайти попередження чи інформаційний бюлетень. Людей старшого віку, візуально, не так багато, як завжди. Вірогідна причина – проблеми з доїздом. Маски одягає менше третини парафіян. Дистанція, загалом, дотримується, але в умовах храму це дуже сумнівний засіб захисту.

Разом з тим, чимало залежить і від особистої свідомості священників. Як розповів ІА Волинські Новини один з прихожан ПЦУ, священик згадав за карантин і цікавився самопочуттям.

«Вчора було 9 днів по бабці. Священник сам наголосив, що карантин обмежує збирання людей. Сказав, що проведе панахиду на кладовищі. Розпитував усю родину – чи здорові і чи нема контактів із Польщею та Італією, провів повноцінну службу на могилі», – каже чоловік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 35
Ом Показати IP 22 Березня 2020 12:34
Ото хворі люди на голову.... Закрийте цей розсадник
Сергій до Ом Показати IP 22 Березня 2020 13:27
То не розсадник, а секта.
Вольт до Ом Показати IP 22 Березня 2020 13:56
Це просто релігійні наркомани прийшли за дозою релігійного опіуму!
Гор до Ом Показати IP 22 Березня 2020 21:25
Священникам треба навчити парафіян відчути церкву у своєму домі. Що б вони відчували єднання з Господом в тиші безпечної домівки.
1 до Гор Показати IP 23 Березня 2020 00:01
Посповідатись і причаститись також дома?
Сергій до 1 Показати IP 23 Березня 2020 12:00
Посповідатись у церкві, і принести вірус додому?
Філарет до Ом Показати IP 22 Березня 2020 23:16
Дорогі лучани , закрийте спочатку епіцентр , нову лінію , де людей разом ще більше ніж у храмах , а тоді вже висловлюйте обурення тим людям , які прийшли в храми. А то якось не справедливо виходить, що купувати-продавати можна, а про Бога послухати ні.
Отакої Показати IP 22 Березня 2020 12:38
ЦЕ ЩО???У нас карантин.Які масові зібрання?Де поліція?Де влада?
Марія Показати IP 22 Березня 2020 12:48
Немає в людей віри в карантин :)
віра Показати IP 22 Березня 2020 12:51
Влада - агов!!! Забули про вірян і священникам пояснити, що і до чого?!
Луч Показати IP 22 Березня 2020 12:54
Заборонити бо це найбільша група ризика!
12345 до Луч Показати IP 22 Березня 2020 13:28
Ні-ні-ні, забороняти не треба... Такий природний відбір.
Т до 12345 Показати IP 22 Березня 2020 21:42
В Франківську вже священик заразився! Гра почалась!
Glover Показати IP 22 Березня 2020 12:55
Детки, - Бога нет! - Поняли? - Поняли! - Ну, слава Богу!
Владимир Волынь Показати IP 22 Березня 2020 13:20
«Кресту Твоему поклоняемся, Владыко…» Ибо живущие по плоти о плотском помышляют, а живущие по духу - о духовном.
Ха Показати IP 22 Березня 2020 13:35
дурдом "веселка". До речі не по темі, але думка прийшла, вважаю що слід вести стастику дтп у нинішній час впевнений що аварій буде значно менше
Справедливість Показати IP 22 Березня 2020 13:47
А ще хтось в роздумах про надзвичайну ситуацію надзвичайний стан вже потрібно водити а де поліція чому не перевіряють храми не штрафують церкви , Ви тільки погляньте практично жодної людини в масках про що говорити що ж ще хтось буде говорити що це не бізнес? Самі" опці " закликають ідіть до причастя . Люди схаминіться якщо Ви вірете в Бога ставайте вдома і моліться і не робіть з себе бнзсмертних.
21 Показати IP 22 Березня 2020 13:56
Під кримінальну відповідальність в першу чергу попів, а в другу- стадо, що ходить в даний час в церкву. Роблять загрозу здоров’ю та життю інших свідомих людей.
1 до 21 Показати IP 23 Березня 2020 00:05
життя без Бога, це пекло! Сидіть раби страху по хатах все життя. Вірус не зникне сам по собі у квітні чи травні.
О Показати IP 22 Березня 2020 14:00
Хто боїться хай не йде в церкву, а віруюча людина знає чого вона туди йде. В усі віки повно випадків коли в церкві люди отримували зцілення, коли їм вже не допомагали лікарі. А скільки епідемій зупинено хресними ходами. Зараз часу у всіх багато, загугліть і почитайте. Іне забудьте навіть якщо ви не вірите, вам відповідь треба буде дати за все і за ці коментарі теж.
Голос Істини до О Показати IP 22 Березня 2020 21:19
А ви вже за свого бога вирішуєте, кому і за що треба буде відплвідати?)
т до О Показати IP 22 Березня 2020 21:47
Ага, почитайте яка смертність була до щеплень!
1 до т Показати IP 23 Березня 2020 00:07
А після, які наслідки? Що й лікарі кажуть прийшла зіпсована вакцина на вушко, ми своїм не даїм, то краще і ти цього не роби.
Ха до О Показати IP 22 Березня 2020 22:06
"В усі віки повно випадків коли в церкві люди отримували зцілення" ну ну. Назвіть хоть би один випадок?
Валентин до О Показати IP 22 Березня 2020 23:10
Які ви віруючі,молитесь ви за нас,ви за себе помоліться,ви не виконуєте заповіді Полюби ближнего!Під час епідемій було заборонено цілувати хрести,влаштовувати хресні ходи,і коли закінчувались епідемії тоді все це допомагало,Це ми ,які залишились дома,любимо вас більше ніж ви нас!
Оксана Показати IP 22 Березня 2020 14:03
я також сьогодні проснулася від дзвонів в Храмі Холмської ікони Божої Матері що на Волі. Якого фіга люди туди ідуть? І чому вони не думають про те що можуть принести заразу до хати?
Орест Показати IP 22 Березня 2020 15:33
Чому не штрафюють батюшок за те що збирають людей??????. Магазини, перукарні, розважальні центри закриті, школи, дитсадки на КАРАНТИНІ. ВЛАДА ДЕ ВИ !!!!!
Скоро Показати IP 22 Березня 2020 16:54
В айбоксах буде віконце "церква" з меню оплат
Я Показати IP 22 Березня 2020 17:54
Священники, просвітери, духовні наставники всіх релігій і конфесій повинні прислухатись до медиків, вірусологіїв , які встановлюють правила при вірусах, при пандемії теперішній і казати людям правду, а не свої правила придумувати.... Мені за 50 і ходжу в Церкву з 4-5 років (за руку діди і батьки водили при комуністичних часах) і вірую я в Бога. Бог і Україна , понад усе- так я думаю і сьогодні, милі мої українці. Дай Боже ,нам усім українцям, міцного здоров'я я на довгі роки. Пройде пандемія , хто ходив до Церкви і дальше буде ходити, а хто не заходив і дальше не буде ходити..
Анонім Показати IP 22 Березня 2020 18:21
Всі там будемо. Почитайте історію - під час епідемій (ще в дореволюційні часи) церква посилювала молитви і більше людей було на службах, частіше відбувались хресні ходи. І це мало ефект!!! Це допомагало!! Не засуджуйте віруючих людей - ця зараза і ця паніка не через них!!! Треба їм і батюшкам подякувати за те, що вони в такий складний час не а магазинах у черзі за гречкою і туалетним папером, а моляться Господу і за нас грішних! Хтось же має це робити.
Я Показати IP 22 Березня 2020 18:58
І в полі , і вдома , і дорозі Бог нас почує, наші молитви...Господи помилуй нас, Господи спаси нас, Господи збережи нас- ці слова повторюймо часто і Бог почує і збереже нас. Вірую в Бога і молюся до Бога.
Лучанин Показати IP 22 Березня 2020 22:00
цЕРКВА ЗАВЖДИ І У ВСІ ЧАСИ( ВІЙНИ, МОРИ, ЕПІДЕМІЇ) БУЛА З НАРОДОМ! МОЛОДЦІ БАТЮШКИ ЩО НАс ПРИЙМАЄТЕ. АДЖЕ У ВСІХ Є СВОЇ РОДИНИ І СІМ'Ї--ГОЛОВНЕ БУТИ З БОГОМ В ЧАс БІДИ. р.s. Хто в храм не ходив той і не буде ходити. І не осуджуйте тих хто йде і молиться за весь світ і за вас боягузів.
Я Показати IP 23 Березня 2020 00:05
Священників і інших духовних наставників потрібно відвести в лікарні і показати як лікарі і медсестри в костюмах захисних по 8 годин в них ходять не скидаючи з себе і не пивши глотка води і не ївши грама їжі і не сходивши в туалет, ..працюють на виснаження і в постійному стресі, їх хвилюванні . Підіть в лікарні,. шановні духовні наставники, щоб я з вами не вів переписок.....переконайтесь самі, особистою присутністю
Стах великі очі має Показати IP 23 Березня 2020 08:23
Є ж ефективні ліки, приклад країн Востока. Чому ж про це не пишуть? Великобританія наукова спільнота публікує також статті, які описують ефективність такого лікування. Країни виходять максимально швидко із такого стану, бо економічні наслідки відчуватиме кожен житель роками. Хто перший щапустить свою економіку, той на коні. У 21 ст інфо поширюється швидко, тому можна дізнатись, як все відбувається реально.
Медик Показати IP 23 Березня 2020 12:58
Коронавірус руйнується при температурі 56 градусів. Погода в наших краях не сприяє, тому місця скупчення людей потрібно нагрівати обігрівачами, батареї якісь ставити, уфо... Вогнища врешті-решт

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus