USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Аптекарям заборонять продавати ліки, не сказавши про дешевші аналоги

7 Вересня 2013 09:32
Аптекарів зобов’яжуть повідомляти покупцям про всі аналоги ліків. Ця норма дасть змогу пацієнту отримати можливість вибору між лікарськими засобами з однаковою діючою речовиною, а, отже, дасть можливість громадянам заощадити значні кошти на лікуванні, - передає «Інтерфакс-Україна».

Державна служба України з лікарських засобів (Держлікслужба) має намір зобов'язати працівників аптечних закладів інформувати громадян про всі наявні в аптеці лікарські засоби різних торгових найменувань, але з однаковою діючою речовиною.

Як повідомляє прес-служба Держлікслужби, відповідний проект змін Ліцензійних умов розробили фахівці Держлікслужби України, його розміщено на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я.

Згідно із запропонованими змінами, особи, які безпосередньоздійснюють роздрібну торгівлю лікарськими засобами, будуть зобов'язані на вимогу споживача під час реалізації препарату надавати повну інформацію про наявність в аптечному закладі генеричних лікарських засобів з однаковою діючою речовиною, формою випуску та дозуванням.

«На сьогодні така норма не є обов'язковою. Хоча, як відомо, кожна аптека має в наявності мінімум п’ять-шість аналогів лікарського засобу з однаковою діючою речовиною. Причому різниця у вартості може сягати 100%, а в деяких випадках - і більше, за препарати з тією самою діючою речовиною», - зазначає Держлікслужба.

До слова,обсяги роздрібного продажу лікарських засобів у січні-червні 2013 року в грошовому виразі зросли на 4% порівняно з аналогічним періодом 2012 року - до $1,527 млрд, але скоротилися в натуральному виразі на 6,3% - до 476,674 млн упаковок. Загальний обсяг аптечного продажу з урахуванням ліків, БАДів, косметики, інших товарів становив $1,851 млрд, або близько 762,173 млн упаковок.

Експерти назвали одним із чинників зростання фармринку України тенденцію заміщення дешевих лікарських засобів дорожчими в роздрібній мережі.

На початок 2013 року в Україні працювали 6,5 тис. суб'єктів підприємництва, які мають ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю ліками, діяли близько 20 тис. аптек і аптечних пунктів. Кількість аптек за 2012 рік збільшилася на 3,5% - до 14,8 тисяч у 2012 році всі аптечні кіоски було закрито або переобладнано в повноцінні аптеки.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
лучани Показати IP 7 Вересня 2013 09:51
Абсурд. Ліки прописує лікар ,а не аптекар. Ліки повинні продаватися тільки по рецептам,щоб не займалися самолікуванням.
Назар до лучани Показати IP 7 Вересня 2013 18:36
Яке самолікування? Є одні й ті препарати під різними назвами. Бренд - дорощий, не бренд - дешевший. Інколи, якщо лікар нормальний - він сам скаже що є дешевий аналог. А якщо ні - хай каже аптекар.
Александр Показати IP 7 Вересня 2013 12:24
И будем все покупать анальгин в зеленой упаковке, который давно запрещен в Европе))
Василь до Александр Показати IP 7 Вересня 2013 13:16
Вас особисто ніхто не примушує нічого купувати, то в чому проблема? Наші лікарі вже давно сидять за зарплаті в фармацевтичних корпорацій, і виписують ті ліки, за які їм платиться бонус. Люди повинні мати вибір - купити виписаний дохтором-айболитом дорогий розрекламований по ТВ імпортний препарат зі смаком лимону та евкаліпту "тепер у новій упаковці", чи взяти ідентичний по вмісту діючої речовини вітчизнятий, у 5 разів дешевший, але від того не менш ефективний. Ви так не думаєте?
Александр до Василь Показати IP 7 Вересня 2013 13:44
Нет. Лекарства должен назначать врач! Другое дело, что врач должен знать, что анальгин запрещен, а, скажем, популярные гепатопротекторы типа гепабене, легалона или карсила есть просто плацебо.
Алла до Александр Показати IP 7 Вересня 2013 16:16
Совершенно с Вами согласна, мне кажется что это пустая норма, которая позволит Гослекслужбе только лишний раз рубить деньги с аптек за счет штрафов, если они кого-то не проинформируют. А в это время в стране вакцин нет, цены на лекарства галлопируют...
Дарья Беликова Показати IP 7 Вересня 2013 14:23
Невже не зрозуміло, що доки Держлікслужба займається нормотворчими актами і тягнуть час під загрозою знаходяться тисячі життів?! Ми знаходимося на порозі жпідеміі, служба чекає на хабарі! Вакцинація-єдиний вихід!
Лучанин до Дарья Беликова Показати IP 7 Вересня 2013 23:32
Точно! Вакцінуйтеся, на здоров'я. Зранку - підшкірно, в обід - внутрівенно, а ввечері внутрішлунково 0,5 натще. Якщо не допоможе можна закурити або занюхати. Один х.. всі там будемо ... після вакцинації!
Альфред до Лучанин Показати IP 15 Вересня 2013 18:26
Что за бред вы несете? Назови имя и фамилию хотя бы одного человека, который погиб от вакцинации? Хватит уже троллить! Без вакцин ежегодно 350 детей умирает, а вы все строчите свои комментарии.
Гранатомет Показати IP 7 Вересня 2013 16:11
Что это Гослекслужба не занимается своими прямыми обязанностями, а занимается просто пиаром. Что с вакцинацией господин Соловьев прикажет делать? Почти половину вакцин Вашими стараниями использовать нельзя. Сейчас продержите их неизвестно сколько, в итоге людям придется покупать все за свои деньги, потому что в отличие от Вас родители переживают за здоровье своих детей. Начинайте работать в конце-концов. а не заниматься профанацией.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus