USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Археологи розкопали на Волині унікальну культову споруду готів

12 Серпня 2009 18:23
Археологи повідомляють про важливу знахідку на Волині. Учасники Київської археологічної експедиції розкопали на березі Стиру культову споруду готського племені. Береги Хрінницького водосховища, де вже 17 років працюють науковці і студенти, приховують чимало унікальних за історичною цінністю речей. Однак зберегти їх – навіть у землі – з кожним роком стає дедалі важче. Про це повідомляють «Волинські Новини».
Германські племена готів з’явилися на теренах нинішньої Волині у третьому столітті нашої ери. Вони перейшли безкраї поліські болота і підкорили венедів, переорієнтувавши їх із набігів на римські провінції на торгівлю з Римом, який тоді потребував зерна і продуктів тваринництва.
Знахідки археологів засвідчили: готи принесли на територію нинішньої України прогрес у землеробстві.
 
Жертовник готського племені на території розкопаного поселення – знахідка унікальна, але очікувана, - розповів керівник експедиції, заступник директора Інституту археології Національної академії наук України Денис Козак.
«Як правило, рядове готське поселення – це три-чотири будиночки, а тут їх більше півсотні, – зазначає науковець. – У наших готів були найвідомішими два боги: Вотан і Тор. А це жертовник – тут розкладали величезне вогнище, є спеціальні місця для розробки туші після спалення, бо рештки після пожертвування доїдали люди – це як причастя. Збереглося місце, куди клали кістки тварин, і чаші, в яких зливали їхню кров».
 
Денис Козак запевняє: на території України досі лишається більше археологічних пам’яток, ніж у Європі в цілому, однак їх активно знищують.
«В Україні ще існують близько 150-200 тисяч пам’яток. Але щороку їх меншає – на десятки, а то й сотні. Лише тут, довкола Хрінницького водоймища усі землі – пам’ятка археології. Ми, археологи, домоглися рішення обласної ради у 2003 році про визнання цих земель землями історико-культурного призначення», - розповів науковець.
На таких землях забороняються будь-яке будівництво та сільгоспроботи, відводи землі, оренда приватної власності. Незважаючи на це, біля Хрінницького водоймища височіє чимало приватних дач. Заступник директора Інституту археології Національної академії наук України Денис Козак визнав, закон про охорону пам’яток залишається тільки на папері, - пише Україна Європейська.
Довідково:
Із року в рік археологічну практику поблизу Хрінницького водосховища проходять студенти історичного факультету Волинського нацуніверситету.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Крамер Показати IP 13 Серпня 2009 09:19
Корректор!!!!Не спать! "Археологи раСОКОпали на Волыни уникальное "

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus