USD 40.80 41.10
  • USD 40.80 41.10
  • EUR 40.85 41.05
  • PLN 10.30 10.44

Археологи знайшли поруйновані пам’ятки. ФОТО

24 Лютого 2012 10:14
Дві поруйновані пам’ятки знайшли дубнівські археологи на острові Дубовець та в районі звірогосподарства. Це знахідки римських часів, а саме пам’ятки, що стосуються історичних готів та об’єкти Підборецького монастиря, які могли б дати унікальні знахідки для реконструкції його діяльності.

Про це повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності».

У місті Дубно з ініціативи Історико-культурного заповідника під керівництвом Юрія Пшеничного відбулися археологічні розвідки.

Обстежили чотирнадцять раніше відомих пам’яток та виявили дві нові. Дослідили території в районі райлікарні, урочища Палестина, звірогосподарства, автосервісу, що біля готелю «Серпанок», передмістя Вигнанка, Волиці, Сурмичів, Кемпи, підвісного мосту, Острова Дубовець - колишній Підборецький монастир, та острова Горбачин - «стадіон Спартак».

Зокрема, дослідили території довкола Дубнівського замку. На них виявили сліди поселень мідного віку, епохи бронзи, ранньозалізного віку, латенського та римського часів, слов'янського та давньоруського періодів, литовсько-польської доби.

Серед знахідок експедиції – типовий масовий матеріал: керамічні вироби та знаряддя з кременю і каменю, атрибутовані за належністю до відповідних археологічних культур, які були поширені на території Дубнівського краю в усі перечислені історичні періоди.

Засвідчили також два факти руйнування археологічних об'єктів несанкціонованими кар'єрами на острові Дубовець та в районі звірогосподарства. У першому випадку - це об’єкти пізньосередньовічного Підборецького монастиря, які могли б дати унікальні знахідки для реконструкції його діяльності, в другому – господарська яма вельбарської культури римського часу - історичні готи.

Виявлення нових пам’яток, кажуть археологи, показує, що процес формування картини пам’яток міста і його околиць є ще далеко незавершеним.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus